Κίνδυνος-θάνατος τα οικόπεδα που δεν έχουν καθαριστεί!

Κίνδυνος-θάνατος είναι εκατοντάδες ακάθαρτα οικόπεδα που ζώνουν το Ηράκλειο και αποτελούν εν δυνάμει εστίες πρόκλησης πυρκαγιών. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες συνδυαστικά με τους ισχυρούς ανέμους μπορεί να θεριέψουν με χαρακτηριστική ευκολία τεράστιες πυρκαγιές σε ακάθαρτα οικόπεδα, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν φροντίζει να απομακρύνουν τα ξερά χόρτα.

Το πρόβλημα είναι έντονο περιφερειακά της πόλης του Ηρακλείου αλλά και στην ενδοχώρα του Δήμου, γεγονός που ήδη έχει προκαλέσει την αγωνία πολλών συμπολιτών μας, οι οποίοι σπεύδουν να καταγγείλουν στη Δημοτική Αστυνομία την ύπαρξη οικοπέδων που μπορούν να γίνουν παρανάλωμα του πυρός με μεγάλη ευκολία από ένα πιθανό ατύχημα που μπορεί να προκαλέσει τεράστια καταστροφή.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η περίπτωση αδόμητου οικοπέδου απέναντι ακριβώς από το γηροκομείο στον Άι Γιάννη που η εικόνα του προκαλεί φόβο και τρόμο για τους περίοικους, καθώς βλέπουν τα ξερά χόρτα σε μια κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Μ. Χαιρέτης τονίζει ότι η Δημοτική Αστυνομία βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και καταγράφει όλες τις περιπτώσεις των καταγγελιών προχωρώντας σε αυτοψίες όπως ο νόμος ορίζει.

Δίνει μια συγκεκριμένη προθεσμία στους ιδιοκτήτες των ακάθαρτων ακινήτων και εφόσον δεν φροντίζουν για τον καθαρισμό τους, προχωρά στη χρέωση των τσουχτερών προστίμων που ο νόμος ορίζει. Ο ίδιος σημειώνει ότι η υπηρεσία που είναι κατά βάση υπεύθυνη για την όλη διαδικασία είναι η Πολιτική Προστασία που έχει χτυπήσει καμπανάκι για εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες από την Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας, ο καθαρισμός, η άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων, καθώς και η συντήρηση των οικοπέδων και των ακάλυπτων χώρων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είναι αποκλειστικά ευθύνη των ιδιοκτητών με ιδία μέσα. Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται ρητά η απόρριψη των παραπάνω υπολειμμάτων σε κάδους απορριμμάτων ή ανακύκλωσης, η εγκατάλειψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο Ηρακλείου, θα εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις αυτόματα στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων.

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

-Υλοτομία και απομάκρυνση ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα

-Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως φυλλόστρωμα, ξερά χόρτα και κατακείμενα ξερά κλαδιά

-Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξης της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου

-Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους

-Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή απορριμμάτων καθώς και

-Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.