Κατερίνα Παπακώστα: Κρίσιμο βήμα στον αγώνα μας κατά της ενδοοικογενειακής βίας ο νόμος Φλωρίδη

Για το γεγονός ότι με την εφαρμογή ειδικής διάταξης του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη που αντικατέστησε το άρθρο 23 του Νόμου 3500/2006 «περί ενδοοικογενειακής βίας» συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία ο γνωστός δικηγόρος, τοποθετήθηκε η υφυπουργός στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα, με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα.

«Αυτό το νομικό πλαίσιο αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα στον αγώνα μας κατά της ενδοοικογενειακής βίας, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια και τη δικαιοσύνη που αξίζουν τα θύματα» τόνισε, μεταξύ άλλων.

«Η εν λόγω διάταξη υποχρεώνει τους επαγγελματίες υγείας να καταγγέλλουν ακόμα και την ΥΠΟΨΙΑ ενδοοικογενειακής βίας, ανεξάρτητα από τις εξηγήσεις του θύματος, εξασφαλίζοντας ταχεία δράση και προστασία» σημείωσε δε.

Oλόκληρη η ανάρτηση της Κατερίνας Παπακώστα:

Η πρόσφατη σύλληψη “γνωστού δικηγόρου” βάσει του αναθεωρημένου νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων που εισήγαγε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η εν λόγω διάταξη υποχρεώνει τους επαγγελματίες υγείας να καταγγέλλουν ακόμα και την ΥΠΟΨΙΑ ενδοοικογενειακής βίας, ανεξάρτητα από τις εξηγήσεις του θύματος, εξασφαλίζοντας ταχεία δράση και προστασία.

👉🏻 Οι αλλαγές αυτές προστατεύουν τα θύματα αλλά και τους επαγγελματίες υγείας που καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά από πιθανά αντίποινα, προωθώντας ένα πρόσφορο για αποκαλύψεις περιβάλλον. Αυτό το νομικό πλαίσιο αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα στον αγώνα μας κατά της ενδοοικογενειακής βίας, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια και τη δικαιοσύνη που αξίζουν τα θύματα.

📣 Προς κάθε θύμα που διαβάζει αυτήν την ανάρτηση: η ασφάλειά σας είναι υψίστης σημασίας. Μιλήστε, ζητήστε βοήθεια και να ξέρετε ότι ο νόμος είναι εδώ για να σας προστατεύσει.


Τι προβλέπεται με τον νόμο Φλωρίδη

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που αντικατέστησε το άρθρο 23 του νόμου 3500/2006 «περί ενδοοικογενειακής βίας», υποχρεώνει τους γιατρούς να ειδοποιούν τις αρχές όταν κατά την εξέταση διαπιστώνουν ευρήματα που παραπέμπουν σε ενδοοικογενειακή βία ανεξαρτήτως με το τι δηλώνει το θύμα.

Παράλληλα με την θέσπιση υποχρέωσης καταγγελίας ο νόμος θωρακίζει τους ιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες (λ.χ. παιδαγωγούς, ψυχολόγους) που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, με σχετικό (εκτός αν αποδειχθεί πως ενήργησαν δολίως) ακαταδίωκτο σε εκδικητικές σε βάρος μηνύσεις των δραστών, αλλά και αποφυγή της ταλαιπωρίας να καταθέσουν ως μάρτυρες στο ακροατήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. (εκτός αν το δικαστήριο κρίνει απολύτως αναγκαία τη κατάθεση τους με φυσική παρουσία και δεν αρκεί η ανάγνωση της αναφοράς τους).