Ξεκάθαρη θέση κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων αλλά και του σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη δημιουργία μονάδας καύσης απορριμμάτων στην Κρήτη εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο οι Πράσινοι, στο πλαίσιο περιοδείας τους στην Κρήτη. Παράλληλα αντιτάχθηκαν στην κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου που σχεδιάζεται στο Καστέλλι καθώς και στα αιολικά που δεν σέβονται το περιβάλλον.
“Το νέο κόμμα των Πράσινων στοχεύει στην αυτόνομη ανασυγκρότηση του χώρου της πολιτικής οικολογίας και ήδη συσπειρώνει το κόμμα ‘Πράσινοι-Αλληλεγγύη’ και το Κόμμα Πειρατών αλλά και στελέχη της κοινωνίας των πολιτών, των αγώνων για το περιβάλλον και τα δικαιώματα”, δήλωσε η συν-εκπρόσωπος των Πράσινων, Αλία Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. “Οφείλουμε να ξεφύγουμε από το κυρίαρχο μοντέλο ανάπτυξης, που κάνει την κοινωνία και την οικονομία ευάλωτες σε κρίσεις, όπως η υγειονομική, η δημοσιονομική, η περιβαλλοντική”, είπε μεταξύ άλλων ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. “Οι επιδημίες, όπως αυτή με τον κοροναϊό, οφείλονται στην καταστροφή των οικοσυστημάτων που φέρνουν τα ζώα κοντά μεταξύ τους και με τον άνθρωπο αλλά και στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η κλιματική κρίση απειλεί τον πλανήτη λόγω της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα. Η οικολογία δεν είναι το παντεσπάνι των πλουσίων αλλά ζωτική ανάγκη επιβίωσης”.
“Επιλογές όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλλι είναι όχι μόνο άχρηστες αλλά και επιζήμιες, περιβαλλοντικά, οικονομικά και παραγωγικά” δήλωσε ο συντονιστής της Γραμματείας των Πράσινων Αριστείδης Παπαδάκης. “Η καύση των απορριμμάτων, που προωθείται από διαπλεκόμενα πολιτικο-οικονομικά συμφέροντα, έχει πολύ σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, έχει υπερβολικά υψηλό κόστος και υποσκάπτει την εφαρμογή της πρόληψης και της ανακύκλωσης, ενώ επιδεινώνει την κλιματική κρίση. Το 2016 η Περιφέρεια Κρήτης είχε απορρίψει ως ξεπερασμένη και επικίνδυνη τη μέθοδο της καύσης απορριμμάτων αλλά επέλεξε την απραξία. Έτσι, σήμερα η κυβέρνηση επιβάλλει και στη Κρήτη την καύση των απορριμμάτων. Αντίστοιχα γεμίζει τα βουνά της Κρήτης με αιολικά, χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον. Ζητούμε πάγωμα της εγκατάστασης ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας στις περιοχές Natura και νέα χωροθέτησή τους στις περιοχές με ήδη εκτεταμένη ανθρώπινη παρέμβαση και μεγάλο βάρος στην εξοικονόμηση ενέργειας, την οποία παραγκωνίζουν όλες οι κυβερνήσεις.