Μιχαλολιάκος και οι άλλοι 6 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Στο κενό η προσπάθεια Λαγού για εξαίρεση της έδρας

Μετά από μία επεισοδιακή διαδικασία με αφορμή το αίτημα που υποβλήθηκε στο παρά πέντε από τον συνήγορο του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού  για εξαίρεση της έδρας πλην της εισαγγελέως, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας ανακοίνωσε την απόφασή του να απορρίψει την αναγνώριση  ελαφρυντικών για την πλειονότητα των πολιτικών στελεχών της Χρυσής Αυγής αλλά και μελών της. Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής, σε πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για απλή ένταξη, σε επιχειρησιακά στελέχη της αλλά και σε μέλη απλά που συμμετείχαν ωστόσο σε εγκληματικές δράσεις.

Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν μόνο σε τέσσερις πρώην βουλευτές, στους Μπούκουρα, Αλεξόπουλο,  Αρβανίτη και Μίχο. Αυτό σημαίνει ότι μοιραία το πλαίσιο ποινής για τους προαναφερόμενους θα είναι ευνοϊκότερο σε σχέση με τους συγκατηγορούμενούς τους. Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν ακόμα σε δέκα κατηγορούμενους με επιμέρους κατηγορίες και περιφερειακή εγκληματική δράση.

Ο Γιάννης Λαγός, σε μία ύστατη προσπάθεια, προχώρησε διά του συνηγόρου του Κ. Πλεύρη σε αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του.

Ζήτησε τον λόγο ενώ ήδη είχε ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου με την απόρριψη των ελαφρυντικών στην διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής. “Θεωρώ ότι υπήρχε προκατάληψη στο πρόσωπό μου και παρεμβάσεις άμεσες και έμμεσες και από τον πρωθυπουργό της χώρας, που σας πίεσαν. Για τον λόγο αυτό, ζητώ την εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου.  Σε λίγο θα προσέλθει ο συνήγορος κύριος Κωνσταντίνος Πλεύρης για να αναπτύξει το αίτημά μου” ανέφερε ο Γ. Λαγός.

Η διαδικασία αυτή, όπως ήταν φυσικό, καθυστέρησε την έκδοση της απόφασης περί των ποινών.

Στην αγόρευση του ο κ. Πλεύρης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι:

“Υπάρχει ένας επηρεασμός του δικαστηρίου σας. Έχει γίνει από Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από όλα τα πολιτικά κόμματα, τις εφημερίδες και ΜΜΕ. Αυτός ο επηρεασμός για μας δημιουργεί την εντύπωση ότι  διακινδυνεύεται η αμεροληψία του δικαστηρίου σας, γιατί τόσοι παράγοντες και διαδηλώσεις προσπαθούν να σας επηρεάσουν. Ελπίζω να μην το έκαναν. Αρκεί υπόνοια για να κάνουμε αίτηση εξαίρεσης. Θίγονται τα δικαιώματα των κατηγορουμένων.

Οι εφημερίδες προεξόφλησαν ότι θα πάνε φυλακή και γράφουν σε ποια κελιά θα πάνε. Έχουμε ένα σύνολο παραβιάσεων  που το δικαστήριο δεν πρόσεξε και δεν έκανε δήλωση. Το δικαστήριο είναι  ποινικό δικαστήριο, όχι πολιτικό. Δεν δικάζετε  το φασισμό ούτε τη δημοκρατία. Εμάς μας ενδιαφέρει να νικήσει η δικαιοσύνη. Άλλωστε ο φασισμός δεν είναι  ποινική πράξη, δεν τιμωρείται. Η απόφαση δεν είναι  ιστορική. Δεν δικάζονται ένοχοι κρατούμενοι πολέμου όπως στη Νυρεμβέργη.

Εδώ έχουμε ανθρώπους που παρανόμησαν. Η εισαγγελέας εκπροσωπεί το δημόσιο. Το δικαστήριό σας τη δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι δεν έχει επηρεαστεί απ’ όλο αυτό το κλίμα. Ήρθαν εκπρόσωποι των κομμάτων εδώ. Δεν επηρεάστηκε το δικαστήριό σας; Οφείλατε να κάνετε μία δήλωση ότι  εδώ δεν δικάζονται ιδέες. Δεν μπορεί  η ΠτΔ να λέει και όλα τα κομματόσκυλα να ζητωκραυγάζουν ότι νίκησε η δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή μπήκε στη Βουλή γιατί την έστειλε ο ελληνικός λαός”.

Τη θέση του συνηγόρου Κωνσταντίνου Πλεύρη σχολίασε δηκτικά και ο γιος του, Θάνος Πλεύρης, γράφοντας στο Twitter: «Η υποβολή αιτήματος εξαίρεσης σε δικαστές που εφάρμοσαν τον νόμο και απέδωσαν δικαιοσύνη, μετά την έκδοση της απόφασης, γίνεται προσχηματικά και εκθέτει όποιον την υποβάλλει. Η Δημοκρατία διασφάλισε δίκαιη δίκη και οι αρνητές της κρίθηκαν ένοχοι για τα εγκλήματα που διέπραξαν».

Την απόρριψη της αίτησης ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας, με την οποία και συντάχθηκε το δικαστήριο που συνεδρίασε με διαφορετική σύνθεση επί τρεις ώρες. Η δίκη διακόπηκε και συνεχίζεται σήμερά με την ανακοίνωσή των ποινών.