Καμία άλλη παράταση για το Κτηματολόγιο – 30 Νοεμβρίου το τέλος

«Καμπανάκι» για τους δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου ότι 30 Νοεμβρίου τελειώνει ο χρόνος να δηλώσουν τα εμπράγματα δικαιώματά τους στη διαδικασία της κτηματογράφησης από τον πρόεδρό της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» Στέλιο Σακαρέτσιο, ο οποίος με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι ο κάθε πολίτης θα πρέπει να αναλογιστεί με τι θα βρεθεί αντιμέτωπος εάν δεν δηλώσει εγκαίρως την περιουσία του.

Ο Στέλιος Σακαρέτσιος

 

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Π» τονίζει ότι το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων είναι το λιγότερο, αφού αυτό το οποίο θα πρέπει σε πρώτο επίπεδο να σκεφτεί κάποιος είναι ότι θα πρέπει να προσφύγει δικαστικά για να καταφέρει να δηλώσει την περιουσία του, εάν δεν φροντίσει εμπρόθεσμα να καταθέσει το φάκελό του. Ο ίδιος αποδίδει την καθυστέρηση που καταγράφεται στην Κρήτη συνολικά και στο Ηράκλειο σε μεγαλύτερο επίπεδο, αφενός στην παγιωμένη νοοτροπία των παρατάσεων που έχει εδραιωθεί και αφετέρου στο γεγονός ότι υπάρχει μια πολυπλοκότητα στην Κρήτη σε ό,τι αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς με τη χρησικτησία και την κουλτούρα των συναλλαγών χωρίς χαρτιά.

Κανένα ζήτημα όμως από τα παραπάνω δεν υπάρχει που να μη λύνεται, τονίζει ο πρόεδρος Στέλιος Σακαρέτσιος, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι για τα προβλήματα αυτά υπάρχουν πρακτικές λύσεις που μπορεί να βοηθήσουν τον πολίτη, ο οποίος δεν θα πρέπει να συνεχίσει να αναβάλει τη συμμετοχή του στην κτηματογράφηση.

Όπως είναι γνωστό, το 70% του βόρειου παραλιακού τμήματος του νομού Ηρακλείου των δήμων Ηρακλείου, Χερσονήσου, Μαλεβιζίου δεν έχει δηλωθεί αφού παραμένει σταθερή η απροθυμία του κόσμου να συμμετέχει. Στο  πλαίσιο αυτό από το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια της  ενημέρωσης του κόσμου για να δηλώσει την ιδιοκτησία του στην κτηματογράφηση με την ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι όσοι δεν το πράξουν μέχρι τις 30-11-24, θα κληθούν να προσπεράσουν πολλά εμπόδια για να μπορέσουν να κατοχυρώσουν την ιδιοκτησία τους.

Ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, ο πολίτης που δεν θα δηλώσει εμπρόθεσμα την ιδιοκτησία του και θα αναγκαστεί να το κάνει μετά την πρώτη προανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων, θα πρέπει να καταθέσει ένσταση, καθώς η περιουσία του  θα έχει καταγραφεί ως ακίνητο αγνώστου ιδιοκτήτη.

Όμως επειδή όσα ακίνητα είναι άγνωστου ιδιοκτήτη τεκμαίρεται ότι είναι του Δημοσίου, θα πρέπει παράλληλα, μαζί με την ένσταση που θα καταθέσει για να δηλώσει την ιδιοκτησία του, να επιδώσει σχετικό έγγραφο και στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου που θα κληθεί να επιβεβαιώσει ότι το ακίνητο που δηλώνεται δεν ανήκει στην ιδιοκτησία της. Το γεγονός αυτό από μόνο του δείχνει πόσο σύνθετα γίνονται τα πράγματα για όσους δεν συμμετέχουν εμπρόθεσμα στη διαδικασία της κτηματογράφησης, την οποία θα κληθούν αργά ή γρήγορα να ακολουθήσουν και το βέβαιο είναι ότι όσο μεγαλύτερη η καθυστέρηση στη συμμετοχή τόσο μεγαλύτερα και τα προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν.

Χαμηλά τα ποσοστά κτηματογράφησης και στα Χανιά

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτήρισε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης την ολοκλήρωση των εγγραφών στο Κτηματολόγιο με αφορμή την επίσκεψη του αρμόδιου υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κων. Κυρανάκη χθες στα Χανιά. Ο βουλευτής Χανίων παρέστη στη συνάντηση που είχε ο υφυπουργός με στελέχη του γραφείου Κτηματογράφησης στην οποία υπήρξε ενημέρωση για την πορεία δηλώσεων στα Χανιά, με την επισήμανση ότι ο ρυθμός είναι πολύ χαμηλός, όπως και σε όλη την Κρήτη.

Στη συνέχεια ο κ. Μαρκογιαννάκης πήρε μέρος στη διευρυμένη σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων με τον υφυπουργό και τη συμμετοχή των δημάρχων της Π.Ε. Χανίων, εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων με αντικείμενο την επιτάχυνση του έργου των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης επισήμανε ότι «η κατάρτιση πλήρους Κτηματολογίου είναι απαραίτητη για ένα κράτος που θέλει να θεωρείται σύγχρονο και ταυτόχρονα ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουν οι πολίτες τις περιουσίες τους.

Ως τώρα στα Χανιά οι ρυθμοί δηλώσεων είναι πολύ χαμηλοί, αλλά με τα νέα ψηφιακά εργαλεία που έθεσε σε εφαρμογή το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Τέλος, θα πρέπει όλοι να θυμούνται ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι 30 Νοεμβρίου και δεν πρόκειται να δοθεί παράταση».