Ο Αύγουστος μπήκε χθες και επισήμως με αποτέλεσμα κυβέρνηση και ειδικοί να είναι σε ρυθμούς προετοιμασίας για την… ωρολογιακή βόμβα του Δεκαπενταύγουστου.Οι ειδικοί θεωρούν άλλωστε πως τότε θα κορυφωθεί το τέταρτο κύμα.
Από τι θα εξαρτηθεί η κορύφωση του τέταρτου κύματος τον Δεκαπενταύγουστο
Το μεγάλο ερώτημα όμως παραμένει και αυτό είναι πώς θα επιδράσουν οι εορτασμοί του Δεκαπενταύγουστου στο τέταρτο κύμα, καθώς η έντονη κινητικότητα και οι οικογενειακές συναθροίσεις ενδεχομένως να αυξήσουν την ενδοοικογενειακή διασπορά.
Επιπλέον η προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες της χώρας αλλά και η μεγάλη επιστροφή των παραθεριστών τις δύο εβδομάδες που ακολουθούν επιβεβαιώνει τα άσχημα σενάρια.
Προβλέψεις και κρούσματα
Ως προς τα κρούσματα το υψηλότερο σημείο του αναμένεται στις 10 με 12 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος προσδιόρισε τον μέσο εβδομαδιαίο όρο των κρουσμάτων του κοροναϊού-σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο- στα 3.400. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα έφτασε χθες στα 2.070, η απόσταση μέχρι τις προβλέψεις του Αυγούστου δεν είναι μεγάλη, ενώ εξαρτάται ευθέως από την έξοδο των εκδρομέων.
Εκτός αυτού σε περίπτωση που επικρατήσει η χαλαρότητα, τα επιδημιολογικά μοντέλα προβλέπουν πως ο Δεκαπενταύγουστος θα αποτελέσει τη γέφυρα του τέταρτου κύματος για τη συνέχιση του τον Σεπτέμβριο.
Δύσκολος χειμώνας
Για έναν δύσκολο χειμώνα προειδοποίησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, εάν οι πολίτες δεν εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η κυρία Παγώνη υποστήριξε ότι εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για εμβολιασμό άνω του 80% του πληθυσμού λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα, έρχεται ένα «μεγάλο φθινόπωρο» και ένας «δύσκολος χειμώνας».
Η κυρία Παγώνη τόνισε ότι το 8% με 10% των ανεμβολίαστων δεν πρόκειται να εμβολιαστούν, ωστόσο οι υπόλοιποι είναι άνθρωποι προβληματισμένοι και φοβισμένοι από τη συζήτηση για τις παρενέργειες.
«Φταίμε κι εμείς λίγο» σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξηγώντας ότι η συζήτηση το προηγούμενο διάστημα είχε εστιάσει περισσότερο στις επιπλοκές από ένα εμβόλιο παρά στις επιπλοκές της ίδιας της νόσου στα διάφορα όργανα.
Η πλειοψηφία των εμβολιασμένων νοσούν με απλά συμπτώματα «όμως το να νοσήσεις δεν είναι καλό» τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά στον οργανισμό η νόσος.
Η κ. Παγώνη μίλησε για το διάλογο που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος νοσεί με κορωνοϊό παρότι είναι πλήρως εμβολιασμένος.
«Ο κ. Γεωργιάδης μου είπε ότι ‘’προβληματίζομαι πως θα ήμουν αν δεν είχα κάνει το εμβόλιο με όλα αυτά που περνάω αυτή τη στιγμή’’. Γιατί δεν είναι μόνο με απλά συμπτώματα. Πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές και μου το είπε και ο ίδιος» τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.