K.Μητσοτάκης: Οι πολίτες έχουν πολλές απαιτήσεις από εμάς, λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κυβερνητικό έργο πρέπει να έχει χειροπιαστό αποτέλεσμα που θα βελτιώνει τις ζωές των Ελλήνων, ενώ ξεκαθάρισε ότι «η γαλάζια ομάδα μας των 158 βουλευτών θα εξακολουθήσει να υπηρετεί το πρόγραμμα μας και μετά τις ευρωεκλογές για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας για την περαιτέρω αποκλιμάκωση φόρων, την αύξηση μισθών και την θωράκιση της χώρας».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις ευρωεκλογές είπε ότι «οι πολίτες έχουν πολλές απαιτήσεις από εμάς, ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια, χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για ανέξοδα λόγια» και τόνισε ότι η σημερινή συνεδρίαση συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου 2023. «Πήραμε μια ηχηρή εντολή από τους πολίτες να κάνουμε πράξη το σχέδιο μας. Η εντολή αυτή ισχύει στο ακέραιο και μετά τις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα δεν καταγράφει το στόχο που είχαμε θέσει, αλλά καταγράφει την καθαρή υπεροχή της ΝΔ» είπε. Προσέθεσε ότι «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να ερμηνεύσουμε τη στάση των ψηφοφόρων κυρίως αυτών που απείχαν στο όνομα των δικών μας αδυναμιών» και σημείωσε ότι όσοι απείχαν «συνειδητά επέλεξαν να μην εμπιστευτούν άλλη πολιτική δύναμη».

Να καθαρίσουμε τον ορίζοντα

«Έχουμε χρέος να καθαρίσουμε τον ορίζοντα» είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην συζήτηση που έχει ανοίξει για ιδεολογικά θέματα, και απαντώντας στην κριτική μίλησε για «περί δήθεν στροφής στο κέντρο».

«Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά, οι ταμπέλες είναι ξεπερασμένες» είπε ο πρωθυπουργός και είπε ότι κάποιοι μιλούν για «δήθεν ανάγκη επιστροφής στις ρίζες».

«Ποτέ δεν τις αρνηθήκαμε τις ρίζες μας, αν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται τότε σημαίνει ότι οι ρίζες έχουν ξεραθεί. Όταν μεγαλώνουν τα κλαδιά τότε οι ρίζες είναι καλές και κρατούν το δέντρο γερό και ακμαίο. Αυτός είναι ο λόγος που δεν εγκλωβιζόμαστε σε απλοϊκούς χαρακτηρισμούς. Βαδίζουμε ανανεώνοντας το δυναμικό μας λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Νικήσαμε με ενότητα, διεύρυνση και ανανέωση, και πήραμε ποσοστά απρόσιτα για πολλούς, που είναι κεκτημένα και έστειλαν οι πολίτες στο περιθώριο τους αντιπάλους μας».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται κουβέντα για τον κοινωνικό και πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξης της ΝΔ. «Απαντήσαμε με πράξεις στους εμπόρους του εθνικού συναισθήματος, με τον φράχτη και τους εξοπλισμούς μας, με τις ισχυρές συμμαχίες που διαμορφώσαμε» είπε.

Μηνύματα σε Σκόπια και Τίρανα

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι όσοι υμνούν τη συμφωνία ας δουν στη σημερινή συμπεριφορά των Σκοπίων τα δικά τους προβληματικά πειράματα.

«Είναι παγίδες που είχαμε προειδοποιήσει όπως προειδοποιούμε τώρα τους Σκοπιανούς: δεν ξεκινήσατε καλά παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις σας πάψτε να λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο. Ισχύει και για την Αλβανία αφού η απόφαση για Μπελέρη φέρνει την Αλβανία αντιμέτωπη με το ευρωκοινοβούλιο» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Τόνισε ότι ο Φρ. Μπελέρης πρέπει να αναλάβει τα καθήκοντα του ως εκλεγμένος ευρωβουλευτής και να μην εμποδιστεί.

«Γνωρίζουν τα Τίρανα ότι οτιδήποτε άλλο θα δυσχεράνει τον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας» είπε.

Αναφερόμενος στην καθημερινότητα και το κυβερνητικό έργο, αντέκρουσε τις κατηγορίες περί εξυπηρέτησης συμφερόντων και είπε ότι «με τις πράξεις μας υπηρετούμε τα συμφέροντα των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας». Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο λαϊκισμός δεν έχει υποχωρήσει και έκανε λόγο για υποσχέσεις τις αντιπολίτευσης «από ανύπαρκτα λεφτόδεντρα». Είπε ότι οι εξελίξεις στην αντιπολίτευση και οι αναταράξεις οφείλονται σε έλλειψη πολιτικών ρεαλιστικών θέσεων και αξιοπιστίας, και όχι τόσο λόγω έλλειψης ηγεσίας.

«Οι αρχηγικές φιλοδοξείς κάποιων είναι δική τους υπόθεση. Χρέος μας είναι να είμαστε σε επιφυλακή. Έχουμε μια τριετία μπροστά μας, αρκετό πολιτικό χρόνο. Μας επιτρέπει να διορθώσουμε λάθη και να προωθήσουμε το κυβερνητικό έργο. Οι πολίτες ζητούν άμεσα αποτελέσματα. Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο σε σχέση με ότι συνέβαινε πέρσι» είπε.

Υπογράμμισε ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις επειδή η κυβέρνηση πολεμάει τη φοροδιαφυγή «αλλά αυτό υποσχεθήκαμε και θα το κάνουμε» είπε.

Επισήμανε ότι «οφείλουμε να δούμε κατάματα τα μηνύματα των πολιτών. Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε» και έστειλε ένα μήνυμα στο εσωτερικό της ΚΟ.

Σημείωσε ότι «διαθέτουμε την προωθητική δύναμη της αυτοκριτικής που δεν πρέπει να οδηγεί σε αδιέξοδη εσωστρέφεια, ούτε στην εμμονή σε προσωπικές επιδιώξεις, αλλά θα είναι έναυσμα στο έργο μας».

Παραδέχθηκε ότι «η επίμονη ακρίβεια» έκανε ζημιά στην κυβέρνηση όπως και σε όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ, ενώ απέδωσε τη στροφή στην αποχή -μεταξύ άλλων- στο ότι «έγιναν επιλογές που ενόχλησαν ψηφοφόρους μας». Και συνέχισε: «Είχαμε κάποιες άστοχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που ίσως απομάκρυναν κάποιους, είχαμε ανεπάρκεια, αδυναμίες και ενίοτε αφωνία ενώ έπρεπε να απαντήσουμε στη μεθοδική προπαγάνδα της αντιπολίτευσης».

Επισήμανε ότι πρέπει να αναλυθεί η διαφορά ποσοστών από περιοχή σε περιοχή και να βρεθούν οι αιτίες, ενώ προσέθεσε ότι έχει φροντίσει να κάνει πιο αισθητή την παρουσία βουλευτών στο κυβερνητικό σχήμα.

«Πρέπει να είστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να προσφέρετε για τον κοινό μας στόχο, το εννοώ και το έχω αποδείξει, η πόρτα μου είναι ανοιχτή σε εσάς» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές, ενώ αναφερόμενος σε «υπουργούς και γενικούς γραμματείες υπουργείων» που δεν βοηθούν τους βουλευτές, είπε πως «όταν κάποιοι μένουν μακριά από τα προβλήματα των εκλεγμένων βουλευτών μένουν και μακριά από τα προβλήματα των πολιτών».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κάθε εκλογική μάχη είναι μια αφορμή για το που θέλουμε να πάμε, αλλά και μια ευκαιρία να δούμε από που ξεκινήσαμε.

«Πολλά από αυτά που θεωρούμε δεδομένα σήμερα, το 2019 ήταν προσδοκίες και σχέδια. Είχαμε μια Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης, έρμαιο των μεταναστευτικών ροών. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα του σήμερα. Δεν είμαστε πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, αλλά δεν ήταν εύκολα όλα αυτά ούτε αυτονόητα».

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση είπε ότι «δεν θα αλλάξει τροπάριο» θα δίνουν-όπως είπε- ακοστολόγητες υποσχέσεις «και θα θεωρούνται προοδευτικοί αυτοί που δεν ψήφισαν ούτε μια μεταρρύθμιση».

Τόνισε επίσης ότι ο γόνιμος διάλογος μέσα στο κόμμα δεν είναι εσωστρέφεια. «Γνωρίζουμε τι σημαίνει δεν είμαστε σε αυτή τη φάση» είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε λέγοντας: «Εκλογές θα έχουμε πάλι το 2027 και αυτή η νίκη θα είναι νίκη όλων μας. Καμία ψήφος δεν είναι δεδομένη, κανένας πολίτης και κανένα ποσοστό δεν έχει μόνιμο ιδιοκτήτη και σταθερή διάρκεια. Αντίθετα η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται ή χάνεται κάθε μέρα με τη δική μας δράση παντού. Χρωστάμε στο κόμμα μας να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι».