Η κ. Μελτίνη Χριστοδουλάκη
Η κ. Μελτίνη Χριστοδουλάκη

Μέσα σε δύο χρόνια, οι καταγγελίες για υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης αυξήθηκαν κατά 133%!

Αναλυτικά, εντυπωσιακή αύξηση κατά 35% καταγράφεται στο συνολικό αριθμό των καταγγελιών που δέχτηκε το 2022 η Ανοιχτή γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο SafeLine.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ,  σε σχέση με το 2021. Πιο συγκεκριμένα η SafeLine.gr  δέχτηκε σχεδόν 12.000 καταγγελίες.

Παράλληλα, οι καταγγελίες για υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης (Child Sexual Abuse Material – CSAM) – που είναι και το βασικό πεδίο δραστηριοποίησης της Γραμμής- παρουσιάζει αύξηση 133% σε σχέση με το 2021. Διαπιστώνεται μάλιστα και μέσα από τα στοιχεία του INHOPE-μέλος του οποίου είναι η

SafeLine.gr και άλλες 49 γραμμές καταγγελιών σε όλο τον κόσμο- ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται. Τα δεδομένα μετά τα lockdown δείχνουν ότι τα παιδιά αρχίζουν την ενασχόλησή τους με τον ψηφιακό κόσμο σε όλο και μικρότερη ηλικία. Τα κορίτσια είναι εκείνα που σύμφωνα με τα στοιχεία του INHOPE διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά στοιχεία της SafeLine.gr σημαντική αύξηση σημειώθηκε  στον αριθμό των καταγγελιών για το απόρρητο των επικοινωνιών, στην εξαπάτηση μέσω phishing και στις οικονομικές απάτες. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σημασία της ενημέρωσης των πολιτών και της επαγρύπνησης που πρέπει να υπάρχει καθώς οι απατεώνες του διαδικτύου διαρκώς εφευρίσκουν νέους τρόπους εξαπάτησης.

Σημαντικό ποσοστό καταγγελιών αφορούσε τα κοινωνικά δίκτυα. Το 45% των καταγγελιών αφορούσε κάτι που συνέβη στο Instagram και το 40% κάποια ενέργεια στο Facebook.

Η υπεύθυνη της γραμμής SafeLine.gr – νομικός, Μελτίνη Χριστοδουλάκη, επισημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν περιηγούμαστε στον ψηφιακό κόσμο και προτρέπει όλους τους πολίτες όταν συναντούν κάτι παράνομο να μην παραλείπουν να προχωρούν σε καταγγελία.

Η υπερβολική ενασχόληση με το Gaming κύρια αιτία επαφής με τους ειδικούς της Γραμμής βοήθειας Help-line.gr και το 2022

Παράλληλα, οι υπερβολικές  ώρες που δαπανούν παιδιά και νέοι στα παιχνίδια και στα κοινωνικά δίκτυα και η δυσκολία ή η αδυναμία να τεθούν όρια στη χρήση της τεχνολογίας από τους γονείς αποτελούν το βασικό πρόβλημα των ατόμων που αναζήτησαν βοήθεια κατά το 2022 από τη Γραμμή βοήθειας Help-line.gr του Ελληνικού κέντρου Ασφαλούς διαδικτύου.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η παραβίαση της ιδιωτικότητας  (κλοπή κωδικών, παραβίαση λογαριασμού κ.α.) και ακολουθούν αναζήτηση συμβουλών για τεχνικά ζητήματα και για υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο.