Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης για την 82η Επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών Βιάννου και Ιεράπετρας
Οι εκδηλώσεις μνήμης, για τα τραγικά γεγονότα της 14ης, 15ης και 16ης Σεπτεμβρίου 1943 από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής, κορυφώνονται με ένα πλούσιο πρόγραμμα:
-
07:00: Θεία Λειτουργία με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στο Μουρί Αμιρών.
-
10:00: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων και προσέλευση επισήμων.
-
10:20: Τελετή στο Πανδημοτικό Μνημείο Θυμάτων Ολοκαυτώματος στη θέση Σελί Αμιρών.
Περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ανδρέα, ομιλία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, προσκλητήριο Νεκρών, κατάθεση στεφάνων, βουβό Πεντοζάλι του Πένθους από τη σχολή χορού Χριστόφορου Μπριντάκη, απόδοση του Ύμνου της Βιάννου από τη Μικτή Χορωδία της Π.Ε. Ηρακλείου, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Παράλληλες εκδηλώσεις:
-
18:30, Πινακοθήκη Βιάννου «Σάββας Πετράκης», Κερατόκαμπος: Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης «Αφιέρωμα στο Ολοκαύτωμα της Βιάννου».
-
20:00 – 21:30, Θέατρο Κοκόλας: Συναυλία της Δημοτικής Χορωδίας Βιάννου «Στάθης Μάστορας» υπό τη διεύθυνση του Μαέστρου Ορέστη Κουσαθανά.
Αποκαλυπτήρια προτομής Αντισμήναρχου Ανδρέα Απλαδά
Στις 11:30 π.μ., στην πλατεία Καμαριώτη, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Αντισμήναρχου Ανδρέα Απλαδά. Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Δήμο Μαλεβιζίου σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμαριώτη.
Μουσικό αφιέρωμα στον Μανόλη Ρασούλη
Μουσικό αφιέρωμα, στον αξέχαστο στιχουργό και τραγουδιστή Μανόλη Ρασούλη, οργανώνει η Ομάδα Χορωδίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος», με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Τίτλος του αφιερώματος «Εδώ είναι του Ρασούλη…», και θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2025 και ώρα 21:00μ.μ. στο κηποθέατρο «Μάνος Χατζηδάκις» με ελεύθερη είσοδο.
Η Χορωδία του Συλλόγου, υπό τη διεύθυνση της Αργυρώς Σταυρίδη και με τη συνοδεία ζωντανής ορχήστρας, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα βασισμένο σε μερικά από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Μανώλη Ρασούλη, που έχουν στιγματίσει την ελληνική μουσική σκηνή και συντροφεύουν εδώ και δεκαετίες γενιές ακροατών.
«Μέσα από αυτό το μουσικό ταξίδι -τονίζεται- τιμούμε τη δημιουργική πορεία, την πολιτισμική προσφορά και το βαθύ στοχαστικό έργο του Ρασούλη, αναδεικνύοντας το διαχρονικό και κοινωνικά επίκαιρο μήνυμα των στίχων του».
Η Ομάδα Χορωδίας θα πλαισιωθεί με λαϊκή ορχήστρα.
Με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου.
Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις», ώρα 21:00.
Είσοδος ελεύθερη.
Το φωνητικό σύνολο Anemi στο Ανοικτό Θέατρο Βηθλεέμ
Το γυναικείο φωνητικό σύνολο “Anemi” παρουσιάζει την μουσική παράσταση «Ο έρωτας κι ο θάνατος…» στις 21:00 στο Ανοικτό Θέατρο Βηθλεέμ «Μίκης Θεοδωράκης».
Ένα αφιέρωμα στον έρωτα και τον θάνατο και στις διάφορες μορφές, που μπορούν να πάρουν για τον καθένα μας.
Μέσα από πολυφωνικές ερμηνείες και συμπράξεις με άλλους καλλιτέχνες, η “Anemi” σάς καλεί να τυλίξουμε μαζί το νήμα της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2018 στο Ηράκλειο Κρήτης από την καθηγήτρια μουσικής Αργυρώ Ρέππα. Το όνομά του παραπέμπει στην παραδοσιακή τεχνική των νοικοκυρών να τυλίγουν το νήμα, υπογραμμίζοντας την αέναη σύνδεση με την ελληνική μουσική παράδοση.
Χρησιμοποιεί αποκλειστικά τις ανθρώπινες φωνές και κρουστά όργανα, διασκευάζοντας τα τραγούδια με σεβασμό στις αρχικές τους μελωδίες και προσδίδοντάς τους μια σύγχρονη ερμηνευτική διάσταση.
Εναρμόνιση φωνών: Γιώργος Βασιλάκης-Αργυρώ Ρέππα.
Την “Anemi” αποτελούν οι: Αργυρώ Ρέππα, Έφη Μαστορίδη, Φωτεινή Παπαδάκη, Ευγενία Τόλη-Δαμαβολίτη, Σοφία Χιλετζάκη.
Με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου.
Τιμές εισιτηρίων: 10€ (γενική είσοδος).
Τιμή εισόδου: 10€.
«Το Κανόνι της Ειρήνης» – Κουκλοθέατρο Κρήτης
Το αγαπημένο θεατρικό έργο για μικρούς και μεγάλους, που μετρά 45 χρόνια ζωής, παρουσιάζεται στις 19:30, στο Ανοικτό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», Πύλη Βηθλεέμ.
Εισιτήριο: 8€.
Προπώληση: ticketservices.gr
11η Γιορτή Μήλου – Κρουσώνας
Την 11η Γιορτή Μήλου, μια ξεχωριστή εκδήλωση που έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός για την περιοχή, οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρουσώνα «Νέα Γενιά».
Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στον Κρουσώνα, με ώρα έναρξης 16:00.
Στο μουσικό κομμάτι της βραδιάς, ο Νίκος Γωνιανάκης και το συγκρότημά του θα μας παρασύρουν σε ένα αυθεντικό κρητικό γλέντι, χαρίζοντας στιγμές κεφιού και διασκέδασης που θα μείνουν αξέχαστες.
Η 11η Γιορτή Μήλου είναι αφιερωμένη στον αγαπημένο καρπό του φθινοπώρου και υπόσχεται μια ξεχωριστή εμπειρία γεμάτη χορό, μουσική και γεύσεις με κύριο συστατικό το μήλο.
Κορυφαίο σημείο της εκδήλωσης θα αποτελέσει η παραδοσιακή γίγας μηλόπιτα, την οποία, για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά, δημιουργούν με μεράκι τα Αρτοποιεία – Ζαχαροπλαστεία Τσοράγλος και προσφέρουν απλόχερα σε όλους τους επισκέπτες.
Παράλληλα, οι νοικοκυρές του Κρουσώνα θα μοιραστούν τις δικές τους μοναδικές σπιτικές λιχουδιές, όλες εμπνευσμένες από το μήλο, αναδεικνύοντας την πλούσια τοπική γαστρονομία.
Η βραδιά θα κορυφωθεί με τον καθιερωμένο διαγωνισμό μαντινάδας με θέμα το μήλο, ένα δρώμενο που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και που δίνει στη γιορτή τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.
Θεατρική Παράσταση «Οικογενειακές Ιστορίες των Κρητικών» στο Ηράκλειο
Μια φρέσκια κωμική παράσταση, που συνδυάζει stand-up, θέατρο και αυτοσχεδιασμό, παρουσιάζεται σήμερα, Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2025, στο Ηράκλειο. Ο Στέλιος Κρητικός ανεβαίνει στη σκηνή μαζί με τους Μιχαήλ-Άγγελο και Άρη Κρητικό, για να χαρίσουν γέλιο και αληθινές στιγμές μέσα από τις «Οικογενειακές Ιστορίες των Κρητικών».
Η παράσταση υπόσχεται να αγγίξει το κοινό με χιούμορ, σάτιρα και απρόβλεπτες καταστάσεις, αντλώντας έμπνευση από την καθημερινότητα και την κρητική οικογενειακή ζωή.
- Ώρα έναρξης: 21:00 (είσοδος κοινού από 20:30)
- Τεχνόπολις – Ανοιχτό Θέατρο, Λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου 116, Ηράκλειο
Εισιτήρια
- Προπώληση: 12 €
- Ταμείο: 14 €
- Διαθέσιμη ηλεκτρονική προπώληση.
Αναβίωση του εθίμου «Κωλοβρέχτης» – Σούδα
Στις 18:00, στην Καλάδα Παραλίας Βλητέ (κάτω από τη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας αναβιώνει το παραδοσιακό έθιμο «Κωλοβρέχτης» ή «Γρίπος».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση για τους ψαράδες και έκθεση φωτογραφικού υλικού από τη συλλογή Σταύρου Μυριδάκη.
Μουσική βραδιά στην Ιεράπετρα
Ο Δήμος Ιεράπετρας αποχαιρετά το καλοκαίρι με μια ξεχωριστή συναυλία.
📍 Χώρος Ναυμαχίας, ώρα 20:00.
Συμμετέχουν: Βαγγέλης Βαρδάκης & Κωστής Αβυσσινός.
Είσοδος ελεύθερη.
Συναυλία μουσικής δωματίου Πιάνου – Βιόλας
Συναυλία μουσικής δωματίου Πιάνου – Βιόλας θα δοθεί αύριο, Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2025, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα Π. Πρεβελάκη.
Σολίστ: Katie Wilkinson – Βιόλα
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που οργανώνει ο Σύνδεσμος Διαδόσεως Καλών Τεχνών Ρεθύμνου, περιλαμβάνει:
Robert Schumann (1810 – 1856)
– Adagio και Allegro op. 70
Linda Verrier (1962 – )
– Το κολιέ του Ποσειδώνα (για την Pippa)
(Πρώτη εκτέλεση)
César Franck (1822 – 1890)
Σονάτα (A Eugene Ysaye)
– Allegretto ben moderato
– Allegro
– Recitativo – Fantasia: Ben moderato
– Allegretto poco mosso.
Διήμερο εκδηλώσεων, αφιερωμένο στη Μικρασιατική Καταστροφή
Τελευταία μέρα των εκδηλώσεων, αφιερωμένων στη Μικρασιατική Καταστροφή, που οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, σε συνδιοργάνωση με τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Χανίων, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Το σημερίνο πρόγραμμα εκδηλώσεων αρχίζει στις 20.30 και είναι το ακόλουθο:
Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2025
Θεατρική Παράσταση: «Σμύρνη, η χαμένη πατρίδα…»
Η παράσταση είναι ένα σπονδυλωτό έργο, που αποτελείται από πέντε ενότητες:
α. Την άφιξη του ελληνικού στρατού και τους πανηγυρισμούς των Σμυρναίων
β. Τη ζωή πριν την καταστροφή
γ. Φωτιά και ξεριζωμός
δ. Προσφυγιά
ε. Απόγονοι Μικρασιατών και Ερυθρός Σταυρός.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα αποδοθεί τιμητική πλακέτα στον Ερυθρό Σταυρό, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης τόσο για την πολύτιμη προσφορά του στους πρόσφυγες Μικρασιάτες, όσο και για την αρωγή τους στους πρόσφυγες όλου του κόσμου, έως και στις μέρες μας.