Υπό έλεγχο τα μέτωπα σε Ηράκλειο και Ζάκυνθο – Μάχη με τις φλόγες σε Χίο, Κω, Μονεμβασιά

 

Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Ελισσαίος του Δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε μετά τις 14:00 και δεν απειλείται κάποιος οικισμός. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 9ης ΕΜΟΔΕ, 11 οχήματα και από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά που ξέσπασε στις 11:00 το πρωί στη περιοχή Πόρτες Αντιμάχειας Κω με κατεύθυνση προς τον ΧΥΤΑ. Επι τόπου επιχειρούν 9 οχήματα της Πυροσβεστικής με είκοσι άνδρες, δυο φορτωτές και δυο υδροφόρες του δήμου. Στο σημείο πνέουν ισχυροί ΒΔ άνεμοι. Μήνυμα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 πήραν όσοι βρίσκονται στην Καρδάμαινα, να απομακρυνθούν προς Αντιμάκεια.

Συναγερμός σήμανε και στη Χίο, καθώς φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Μετόχι Σιδηρούντας. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κινητοποιήθηκαν άμεσα για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 10:40 το πρωί και καίει χαμηλή βλάστηση, κυρίως ξερά χόρτα, πουρνάρια και ελαιόδεντρα.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στη Ζάκυνθο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παραμένουν σε εγρήγορση. Η φωτιά έκαψε δασική έκταση σε δύσβατη περιοχή. Συνεχίζουν να επιχειρούν τρία αεροσκάδη Air Tracktor και ένα ελικόπτερο, ενώ έγινε νέα διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης με ερπιστρριοφόρο, μετά την παρέμβαση της χθεσινής νύχτας.

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στη Μεσαρά. Όχι μόνο οριοθετήθηκε αλλά 60 λεπτά μετά την έναρξη της θεωρήθηκε χωρίς ενεργό μέτωπο. Για ακόμη μια φορά η διασπορά των δυνάμεων πυρόσβεσης σε κρίσιμα σημεία της Κρήτη έπαιξε ρόλο, καθώς τα οχήματα συγκλίνουν σε ελάχιστο χρόνο στο σημείο που εντοπίζεται η πρώτη εστία.

Καλύτερη είναι η εικόνα στη φωτιά που ξέσπασε στο Δίστομο Βοιωτίας. Ειδικότερα στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση τις απογευματινές ώρες χθες, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από την 4η ΕΜΟΔΕ και 20 οχήματα, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί δύο ελικόπτερα.

Χωρίς ενεργό μέτωπο, μετά από μια τιτάνια μάχη με τις φλόγες, είναι οι φωτιές σε Σταμάτα Διονύσου και Κερατέα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ωστόσο, βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις. Η φωτιά που εξαπλώθηκε γρήγορα -και στα δύο μέτωπα- λόγω των ισχυρών ανέμων, έκαψε σπίτια και πυκνή βλάστηση.Drones με θερμικές κάμερες απέτρεψαν τα χειρότερα στις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες. Τα σύχγρονα αυτά μέσα έδωσαν τη δυνατότητα γρήγορης παρέμβασης στις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Επί ποδός παρέμειναν όλο το βράδυ επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, για να περιορίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Στη μάχη με τις φλόγες μπήκαν και οι Ένοπλες Δυνάμεις. Με μηχανήματα δημιουργούσαν αναχώματα, ενώ γίνονταν και ρίψεις νερού από ελικόπτερο σινούκ στην περιοχή της Σταμάτας.

Περισσότερα από 10 ενεργά μέτωπα είχε να αντιμετωπίσει χθες ο κρατικός μηχανισμός, εκτός από Κερατέα και Σταμάτα, σε Λαμία, Αγρίνιο, Κόρινθο, Δίστομο, Ασπρόπυργο, Ντράφι, Ηλεία, Ζάκυνθο, ακόμα και στο Φιλοπάππου. Κατά τη διάρκεια της χθεσινή δύσκολης ημέρας από το 112 στάλθηκαν πολλά μηνύματα για απομακρύνσεις κατοίκων από τις περιοχές στις οποίες ξέσπασαν οι πυρκαγιές.

Πηγή: ertnews.gr