Τις νέες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος ανακοινώνουν σήμερα οι πάροχοι

Σήμερα αναμένεται να αναρτήσουν στις ιστοσελίδες τους όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, με το κόστος του στις τιμές ρεύματος να αναμένεται κατά 40% ακριβότερο.

Με βάση τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι και χθες, οι οι νέες τιμές προμήθειας τον Σεπτέμβριο από τους ιδιώτες παρόχους θα κινηθούν ανάμεσα σε 0,65-0,70 ευρώ.

Ερωτηματικό, βέβαια, είναι η τιμή που αναμένεται να δώσει η ΔΕΗ, η οποία επίσης πρόκειται να ανακοινώσει ακριβότερο τιμολόγιο. Το ερώτημα βέβαια είναι αν τα 0,486 ευρώ την κιλοβατώρα που έδωσε για τον Αύγουστο θα ξεπεράσουν τα 0,60 ευρώ τον επόμενο μήνα, ή θα διατηρηθούν κοντά σε αυτά τα επίπεδα.

Πέραν αυτών, η ΔΕΗ φέρεται να χάνει αρκετές δεκάδες εκατομμύρια από την τιμή που έδωσε για τον Αύγουστο, οπότε εκτιμάται ότι δεν έχει περιθώρια μεγάλης διαφοροποίησης από τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς. Ήδη, η μέση χονδρεμπορική τιμή του τρέχοντος μήνα μέχρι σήμερα διαμορφώνεται στα 384,09 ευρώ τη μεγαβατώρα, έναντι 129,75 ευρώ/MWh στο ίδιο διάστημα πέρυσι. Η εκτίμηση είναι ότι στο κλείσιμο του Αυγούστου θα ξεπεράσει τα 400 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να φθάσει και 420 ευρώ, όταν τον Ιούλιο έκλεισε στα 338,14 ευρώ/MWh. Σήμερα, μάλιστα, η Ελλάδα κάνει τη διαφορά με τη Βουλγαρία από κοντά, καθώς είναι οι δύο χώρες που παρουσιάζουν αύξηση της χονδρικής τιμής, σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, που διορθώνει προς τα κάτω τις δικές της τιμές.

Εφόσον επαληθευτούν οι αυξήσεις επίσημα σήμερα, τότε το 1,136 δισ. ευρώ που διατέθηκε για τις επιδοτήσεις του Αυγούστου θα εκτοξευθεί στο 1,6 δισ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο. Ήδη, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις της αγοράς και σε διεθνές επίπεδο, σκέφτεται πως θα διαχειριστεί τις επιπλέον δαπάνες που θα προκύψουν για να μη διαταραχθεί η επιδοματική πολιτική της.

Ο Σεπτέμβριος πάντως αναμένεται να είναι απρόβλεπτος μήνας και με υψηλό ρίσκο, αφού φαίνεται πως το φυσικό αέριο θα διαμορφωθεί στα 235 ευρώ ανά μεγαβατόρα, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα στα 560 ευρώ ανά μεγαβατόρα. Αυτό ακριβώς το ρίσκο επιδιώκουν να καλύψουν οι προμηθευτές με τις αυξημένες τιμές προμήθειας που θα δώσουν, οι οποίες θα έχουν το αναλογούν premium.

Η εικόνα αυτή για τον επόμενο μήνα ενισχύεται και από τη ρευστότητα και την ανησυχία που επικρατεί ήδη στην Ευρώπη, για την αμφίβολη πλήρωση των αποθηκών με τα αναγκαία αποθέματα φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, τη συνεχιζόμενη διαμάχη Γερμανίας-Ρωσίας για την επισκευή του Nord Stream 1, την απώλεια μίας διαδρομής για την προμήθεια της Γηραιάς Ηπείρου με ρωσικό φυσικό αέριο και βέβαια τις άγνωστες προθέσεις της Ρωσίας για το ανοιγοκλείσιμο της κάνουλας των συμφωνημένων ποσοτήτων.

Οι νέες αυξημένες τιμές του ρεύματος που προεξοφλούνται αναμένεται να «βάλουν φωτιά» στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ δεν αποκλείεται να πιέσουν ακόμη περισσότερο την ήδη περιορισμένη ρευστότητα της αγοράς.