Υδρα: Δεν εξετάστηκαν ως μάρτυρες οι ολιγάρχες από το Καζακστάν που επέβαιναν στη θαλαμηγό

Όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τη φωτιά που προκλήθηκε σε πευκοδάσος στην Υδρα μετά από χρήση βεγγαλικών που πετάχτηκαν από μια πολυτελή θαλαμηγό.

Στη θαλαμηγό η οποία βρισκόταν στην Υδρα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (21/6) επέβαιναν ολιγάρχες από το Καζακστάν. Μάλιστα ούτε συνελήφθησαν ούτε εξετάστηκαν ως μάρτυρες, όπως συνέβη με τα μέλη του πληρώματος.

Συγκεκριμένα όπως γράφει η εφημερίδα Καθημερινή, μετά τον κατάπλου του υπερπολυτελούς γιοτ στη Βουλιαγμένη το μεσημέρι του Σαββάτου κι ενώ στην έρευνα για το συμβάν είχαν εμπλακεί Πυροσβεστική και Λιμενικό, επετράπη στους ολιγάρχες να φύγουν. Μετέβησαν στο αεροδρόμιο, απ’ όπου αποχώρησαν από τη χώρα.

Από την άλλη τα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού έχουν συλληφθεί, θα απολογηθούν την Τετάρτη (26/6) και αντιμετωπίζουν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.

Στη λίστα των επιβατών της θαλαμηγού βρίσκονταν ισχυροί Καζακστανοί επιχειρηματίες από το περιβάλλον του πρώην προέδρου της χώρας, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, που το 2022 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Καζακστάν μαζί με την οικογένειά του.

Οι εν λόγω επιχειρηματίες είχαν διατελέσει επικεφαλής πετρελαϊκών εταιρειών του Καζακστάν και είχαν εμπλακεί σε αμφίβολης νομιμότητας συναλλαγές, όπως περιγράφεται σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου (Organize Crime and Corruption Project – OCCRP). Για τον έναν, δε, από τους επιβάτες της θαλαμηγού τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κατάφερε να δημιουργήσει περιουσία που υπερβαίνει τα 400 εκατ. δολάρια.

Για την κρουαζιέρα στον Σαρωνικό με την θαλαμηγό οι ολιγάρχες πλήρωσαν μερικές χιλιάδες ευρώ. Μετά το περιστατικό με τη φωτιά επέστρεψαν στη Βουλιαγμένη και αναχώρησαν από το Ελ.Βενιζέλος.

ΠΗΓΗ: newsit.gr