Η αγωνία έχει χτυπήσει «κόκκινο», η λέξη χαλάρωση μοιάζει με ανέκδοτο, είναι, όμως, κάτι αναγκαίο λίγες ώρες πριν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων περάσουν το κατώφλι των εξεταστικών κέντρων.
Με αυτή τη λογική, ο θεολόγος του Πρότυπου Λυκείου Ηρακλείου, κ. Παναγιώτης Ασημακόπουλος, για 15η χρονιά καλεί τους μαθητές του σε μία βραδιά “ξε-άγχους”. Πρόκειται για μία δική του πρωτοβουλία, όχι μία εκδήλωση του σχολείου.
Όπως ο ίδιος εξηγεί, ξεκίνησε ως ένα απλό SMS για δύναμη και κουράγιο στα κινητά των μαθητών του Λυκείου Αγίας Βαρβάρας στις Πανελλαδικές του 2007. Στα επόμενα χρόνια πήρε διάφορες μορφές στα διάφορα σχολεία. Σταθεροποιήθηκε ως μια συνάντηση με τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου στο προαύλιο του Λυκείου Γαζίου με φαγητό, μουσική, κουβεντούλα και πάνω από όλα καλή διάθεση για μια τελευταία ..αποφόρτιση.
«Όλα αυτά εκείνο το παράξενο απόγευμα πριν από το πρώτο μάθημα των Πανελλαδικών εξετάσεων. Χωρίς συμβουλές, κινδυνολογίες, “θυμάμαι όταν έδινα εγώ Πανελλήνιες…” κι άλλα τέτοια “χαριτωμένα”», αναφέρει. Λέει, ακόμα, πως φέτος και μετά από δύο χρόνια διαδικτυακής βραδιάς ξε-άγχους, το ραντεβού δίνεται ξανά, με όσα παιδιά του Προτύπου ΓΕΛ Ηρακλείου επιθυμούν και μπορούν, απόψε στις 7 με 9 το βράδυ σε ιδιωτικό εξωτερικό χώρο.
«Σε όσους και όσες σκεφτόμαστε τι να κάνουμε ή τι να πούμε εκείνο το απόγευμα (που κακώς το βλέπουν οι μαθητές μας έτσι, αλλά εμείς φταίμε γι’αυτό), η πρότασή μου είναι η εξής: βολτίτσα, πλακίτσα, χαμόγελο. Είναι το καλύτερο ξεκίνημα για την ενηλικίωση», αναφέρει, στο κάλεσμά του.
Ο κ. Ασημακόπουλος λέει στην «Π» πως όταν η εκδήλωση γινόταν στο Λύκειο Γαζίου, το «παρών» έδινε το 70% με 80% των παιδιών, απείχαν μαθητές που έμεναν μακριά και δεν μπορούσαν να μεταφερθούν.
Εκείνο που παρατήρησε μέσα στα χρόνια, είναι πως κάθε φορά που ανέβαζε το σχετικό κάλεσμα στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παλιοί μαθητές που ήταν φοιτητές ή έκαναν διδακτορικό παρότρυναν τους υποψήφιους να συμμετέχουν στη βραδιά. Όπως έλεγαν, ήταν κάτι που τους βοήθησε στις εξετάσεις.
Ξεκαθαρίζει πως αλκοόλ δε θα καταναλωθεί και 9 το βράδυ η βραδιά θα λάβει τέλος για να μπορέσουν τα παιδιά να συμπληρώσουν ικανοποιητικές ώρες ύπνου.
Μοιάζει λίγο με τελετή αποφοίτησης, ειδικά για τις περιπτώσεις των σχολείων που δε διοργανώνουν αντίστοιχη γιορτή.
Το χιούμορ, φυσικά, και η πλάκα θα είναι βασικό συστατικό της βραδιάς. Σε παλιότερο κάλεσμα, είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής
«Δίνεις κι εσύ Πανελλήνιες;
Μπράβο σου. Καλή επιλογή…. Και τι θα κάνεις το βράδυ πριν από το πρώτο μάθημα;
– Θα διαβάζεις; (Πλάκα κάνεις…).
– Θα κλαις; (Έχουμε χαρτομάντιλα βελούδινα…).
– Θα μαλώνεις με όλους και με όλα; (Έχεις χρόνια μπροστά…).»