Κακοκαιρία Μήδεια
Ήταν η «Μήδεια» μία από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων 50 ετών;

Ως μία από τις «σφοδρότερες κακοκαιρίας» των τελευταίων 50 χρόνων, «χαρακτηρίστηκε» η κακοκαιρία με την κωδική ονομασία «Μήδεια» η οποία από χθες το βράδυ εγκατέλειψε την Ελλάδα και την Κρήτη.

Ήταν όμως όντως η «Μήδεια» η χειρότερη κακοκαιρία; «Ναι» αλλά ίσως και «όχι» απαντούν οι επιστήμονες, οι οποίοι αναλύουν το φαινόμενο και τις προεκτάσεις του.

Σε σχέση με τη διάρκεια της σφοδρής χιονόπτωσης, η «Μήδεια» καταφέρνει να κρατήσει τα… πρωτεία, καθώς στο πέρασμα της κακοκαιρίας καταγράφτηκαν συνολικά 36 ώρες έντονης χιονόπτωσης στην Αττική, δίνοντας πάχος χιονιού έως και 25 εκατοστά. Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά στην Αττική συνδυαστικά, ενώ η τελευταία φορά με πολλές ώρες χιονιού, αλλά όχι πολύ όγκο ήταν το 1992. Αντίστοιχα, η τελευταία φορά, που ο όγκος του χιονιού προσέγγισε τον όγκο της «Μήδειας», αλλά η χιονόπτωση είχε πολύ μικρότερη διάρκεια ήταν το 2002.

Αναφορικά με το πόσες περιοχές επηρεάστηκαν από τη «Μήδεια» οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκτιμούν ότι η πρώτη κακοκαιρία με όνομα στην Ελλάδα, η «Αριάδνη» τον Ιανουάριο του 2017, είχε επηρεάσει πολύ περισσότερες κατοικημένες περιοχές σε σχέση με αυτές που επηρέασε η «Μήδεια».

Ως προς τη διάρκεια των φαινομένων πάντως, η «Μήδεια» θεωρήθηκε ένα πολύ ισχυρό σύστημα, αφού η πολύ ψυχρή εισβολή είχε διάρκεια τεσσάρων ημερών, ενώ ισχυρός παγετός αναμένεται να παρατηρείται τα πρωινά τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή, συνολικά δηλαδή για επτά ημέρες. Ο λόγος αυτής της διάρκειας του συστήματος, είναι ότι οι ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από τη Βόρεια Ευρώπη συνδυάστηκαν με τις αρκετά θερμότερες και υγρές αέριες μάζες της Μεσογείου και η συνάντησή τους προκάλεσε τη δημιουργία ισχυρών βαρομετρικών συστημάτων στην Ελλάδα.

Πολύ εντυπωσιακά ήταν και τα στοιχεία της «Μήδειας» ως προς τις καταγραφές των κατώτατων θερμοκρασιών. Είναι χαρακτηριστικό, πως πέρα από το ψύχος, η «Μήδεια» έδωσε θερμοκρασία – 25,1 βαθμών Κελσίου στο Νέο Καύκασο Φλώρινας, η οποία είναι και η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί επίσημα στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια. Στον Νέο Καύκασο σημειώθηκε και η δεύτερη χαμηλότερη θερμοκρασία στη χώρα με – 24,8 βαθμούς, ενώ η τρίτη χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφτηκε στην Πτολεμαΐδα με – 20,4 βαθμούς.

Το φαινόμενο όμως, παρά τη σφοδρότητα του θεωρήθηκε αρκετά «προβλέψιμο» αφού είχε προβλεφθεί με μεγάλη ακρίβεια ήδη από την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου.

Ένα από τα ερωτήματα όμως που έχει μεγάλο ενδιαφέρον, σχετίζεται με το αν υπάρχει η δυνατότητα στην Ελλάδα, η «Μήδεια» και η κάθε κακοκαιρία μπορούν να καταγράφονται με ακρίβεια, προκειμένου να συλλέγονται επαρκή δεδομένα και κατά συνέπεια γνώση. Οι επιστήμονες απαντούν ότι «υπάρχει διεθνής καλή πρακτική και τεχνογνωσία σε εθνικό επίπεδο, αλλά απαιτείται επένδυση σε μετρητικές υποδομές και ολοκλήρωσή τους σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης». Επίσης θα πρέπει να καλυφθούν αρκετές ακόμη περιοχές της χώρας με μετεωρολογικούς σταθμούς.