Σπουδαίος ο ρόλος του Γαλατά στην ιστορία της οικογένειας Θεοδωράκη
Σπουδαίος ο ρόλος του Γαλατά στην ιστορία της οικογένειας Θεοδωράκη

«Τελευταία επιθυμία μου είναι να ταφώ στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων  στο οποίο βρίσκονται ήδη οι γονείς και ο αδερφός μου». Με αυτή τη φράση, ο Μίκης Θεοδωράκης γνωστοποιούσε το 2013, στον τότε δήμαρχο Χανίων, την επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά. Στο νεκροταφείο του χωριού έχει παραχωρηθεί τάφος για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, που έχει κατασκευαστεί από τον αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, σύμφωνα με τις επιθυμίες του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Γαλατάς, παρά το ότι δεν ήταν γενέτειρα του Μίκη Θεοδωράκη, αποτελεί έναν τόπο στον οποίο η οικογένεια επέστρεφε συνεχώς. Όπως έχει δηλώσει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, ο ίδιος γεννήθηκε στη Χίο, καθώς ο πατέρας του εργαζόταν για το Υπουργείο Εσωτερικών και μαζί με την οικογένειά του μετακόμιζαν συχνά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Ο Γαλατάς ωστόσο, ήταν ένα «καταφύγιο» για τον ίδιο. Εκεί επέστρεψε και μετά την εξορία στη Μακρόνησο, το ‘49, και εκεί έμεινε ως το 1954, ώσπου να φύγει για το Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές του.

«Από τη Μακρόνησο βρίσκομαι για πρώτη φορά στο χωριό μου, στον Γαλατά, βαριά άρρωστος» έλεγε ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης, που τόνιζε πως υπέφερε από επιληπτικές κρίσεις, από τις οποίες θεραπεύτηκε όταν έγραψε τη μουσική για τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου.

Ο αδελφός του Μίκη, Γιάννης, πέρασε πολύ περισσότερο χρόνο στον Γαλατά, ενώ εμπνεύστηκε τους στίχους ποιημάτων του, τα οποία μελοποίησε αργότερα ο Μίκης Θεοδωράκης.

Η κόρη του Γιάννη, Μάρω, αποκαλύπτει πως ο πατέρας της έγραφε τα ποιήματα και τα πετούσε στον κήπο του σπιτιού στον Γαλατά, γιατί δεν τα θεωρούσε σημαντικά.

Αυτά μάζεψε ο Μίκης, που τον έπεισε πως πρόκειται για πολύ όμορφες προσπάθειες. «Το ‘50 και όσο ήμουν στα Χανιά, έγραψα το ‘’Χάθηκα’’ πάνω σε στίχους του αδερφού μου» έλεγε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος μελοποίησε κι άλλα ποιήματα του αδελφού του.