Από τη σύναντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν
Από τη σύναντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν

Για πρώτη φορά μετά από μεγάλο διάστημα, η Τουρκία αποφάσισε να «ρίξει γέφυρες» προς την Ελλάδα, μέσω της συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ελληνική πλευρά προσήλθε στο τραπέζι του διαλόγου με στόχο της να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία παρά τις διαφορετικές και συγκρουόμενες θέσεις που έχουν οι δύο χώρες. Κυβερνητικής πηγές μάλιστα επισημαίνουν πως η αποκλιμάκωση έργων και λόγων από την πλευρά της Τουρκίας είναι το διαρκές ζητούμενο, προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση.

Η συνάντηση ήταν κατ’ ιδίαν και δεν υπήρχαν μεταφραστές. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να του κάνει μετάφραση ο μυστικοσύμβουλός του Ιμπραχίμ Καλίν και έτσι από την ελληνική πλευρά τον κ. Μητσοτάκη συνόδευσε η διπλωματική σύμβουλός του Ελένη Σουρανή.

Στη διάρκεια της συνάντησης πάντως φάνηκε να έσπασε ο πάγος μεταξύ των δύο πλευρών, με Κυριάκο Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν να συζητούν σε ένα ήρεμο ύφος. Η συνάντηση των δύο ηγετών που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και είχε διάρκεια μία ώρα, στην οποία και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους σημαντικές διαφορές και να προχωρήσουν σε μια νέα πορεία.

«Η Ελλάδα έρχεται να επενδύσει αυξημένους πόρους στις εξοπλιστικές της ικανότητες έτσι ώστε να είναι ακόμη πιο συνεπής στις συμμαχικές της υποχρεώσεις» επισήμανε στο πλαίσιο δηλώσεων του ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει:

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και σταθερά δαπανούσε άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές της δαπάνες. Καθώς εξέρχεται ισχυρότερη από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, είναι έτοιμη να κάνει αυξημένες επενδύσεις στις στρατιωτικές της δυνατότητες και ως εκ τούτου να φανεί ακόμη πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι της Συμμαχίας».

«Πιστεύω ότι η ενεργοποίηση των διαύλων διαλόγου μεταξύ ημών και του γείτονά και συμμάχου μας, της Ελλάδας, εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας, όπως και τη λύση διμερών ζητημάτων» ανέφερε από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν για να ισχυριστεί στη συνέχεια ότι η χώρα του σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την νομιμότητα, καθώς και τα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα στις σχέσεις της με τους γείτονές της.

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατά την ομιλία του στο συνέδριο «NATO 2030» που διοργάνωσε το Brussels Forum στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας, τονίζοντας πως η καλή γειτονία εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές.

Και νωρίτερα, πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν, είχε επιδείξει διαλλακτικό προσωπείο,  μιλώντας σε εκδήλωση του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.  Ο Ερντογάν χαρακτήρισε νατοϊκό «σύμμαχο» την Ελλάδα, αναφέροντας παράλληλα ότι η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η επίλυση των «διμερών θεμάτων», θα υπηρετήσει την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.

«Σεβόμαστε το Διεθνές δίκαιο, την δικαιοσύνη και την ισότητα, τα αμοιβαία δίκαια και συμφέροντα στις σχέσεις με τους γείτονές μας. Πιστεύω ότι η αναβίωση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της γείτονος και συμμάχου, Ελλάδας, όπως και η επίλυση των διμερών θεμάτων, επίσης θα υπηρετήσει την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή» τόνισε, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την κοινή γραμμή της χώρας του ο Τούρκος πρόεδρος.