Πτήση αυτοθυσίας για να σβήσουν τη φωτιά έκαναν οι ήρωες πιλότοι
Πτήση αυτοθυσίας για να σβήσουν τη φωτιά έκαναν οι ήρωες πιλότοι

Πτήση αυτοθυσίας έκανε το Καναντέρ πάνω από τη φωτιά στην Κάρυστο για να την σβήσει. Όμως χτύπησε το φτερό του τη στιγμή που επιχειρούσε να ανακτήσει ύψος. Σχεδόν αμέσως συνετρίβη σε χαράδρα, και όλοι κρατούσαν την ανάσα τους για την τύχη των δύο αξιωματικών, οι οποίοι είναι τα πρώτα θύματα της πύρινης τραγωδίας που συγκλονίζει τη χώρα.

Πρόκειται για έναν  σμηναγό 34 ετών και ένα υποσμηναγό 26 ετών, οι οποίοι  επέβαιναν στο Canadair CL-215 που κατέπεσε σε χαράδρα του Πλατανιστού στην Κάρυστο.

Σχετικά με την πτώση του Canadair, σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση το οπτικό υλικό, το αεροσκάφος τη στιγμή που έκανε την προσβολή της φωτιάς στον Πλατανιστό Καρύστου και στη φάση της άφεσης του νερού προσέκρουσε με το δεξί φτερό σε δέντρο, αποκόπηκε ο δεξιός πλωτήρας, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους και προσέκρουσε στο έδαφος.

Το βίντεο

Από το βίντεο που δείχνει τη μοιραία πτώση φαίνεται το αεροπλάνο να κάνει άφεση νερού, να παίρνει δεξιά στροφή και να χάνει ύψος. Λίγο πριν από τη δεξιά στροφή, φαίνεται να χτυπά σε ένα κλαδί και να χάνει τον πλωτήρα από το δεξί φτερό. Προφανώς πρόκειται περί μηχανικής βλάβης καθώς το αεροσκάφος χάνει συνεχώς ύψος και δεν μπορεί να ανεβεί πάνω από την χαράδρα.

Το Canadair CL-215 που συνετρίβη έκανε ρίψεις μαζί με ακόμη ένα Canadair στη συγκεκριμένη εστία φωτιάς.  Nα σημειώσουμε πως πάντα οι ρίψεις γίνονται με δύο αεροσκάφη (επιχειρούν σε ζεύγη) και επίσης πάντοτε κάνουν ένα πρώτο πέρασμα πάνω από το σημείο για να εντοπίσουν επακριβώς πού πρέπει να κάνουν τη ρίψη.

Το Canadair που έπεσε είναι ένα CL-215, απογειώθηκε από τη Νέα Αγχίαλο Βόλου, και όπως όλα τα Canadair αυτού του παλαιού τύπου (CL-215) δεν είχε σύστημα εκτίναξης για τον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη.

Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι είδαν την πτώση του αεροπλάνου. Συγκλονιστική μαρτυρία κατοίκου αναφέρει στο evima.gr: «Είδα το καναντέρ να πέφτει μπροστά μου, είμαι συγκλονισμένος, εύχομαι να είναι καλά τα παιδιά».

Θρήνος για τους ήρωες πιλότους

Ο σμηναγός Χρήστος Μουλάς
Καλοκαιρινός
Ο ανθυποσμηναγός Περιλής Στεφανίδης
Με ένα βίντεο ανακοίνωσε

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Πολεμική Αεροπορία μετά το θάνατο των δύο πιλότων που επέβαιναν στο μοιραίο καναντέρ.

Με θάρρος και αυτοθυσία, ο σμηναγός Χρήστος Μουλάς (36 ετών) και ο ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης 26 ετών επιχειρούσαν στη μεγάλη φωτιά που κατακαίει την Κάρυστο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος Χρήστος Μουλάς κατάγεται από τα Χανιά και η οικογένειά του έχει ταβέρνα στο Γαβαλοχώρι Χανίων.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Mε απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023) για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια.

“Η απώλεια της ζωής των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη”.

Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σχετικά με την απώλεια ζωής των χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, στην Εύβοια. “Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια” προσθέτει ο Νίκος Δένδιας.