Αύξηση των κρουσμάτων άνω των 300 καθημερινά μέσα στις επόμενες ημέρες και υπέρβαση του ορίου των 10.000 συνολικά κρουσμάτων στις 29 Αυγούστου ή και μία ημέρα νωρίτερα προβλέπει για τη χώρα μας το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Επίσης εντύπωση προκαλεί η αντίστοιχη επισήμανση του Ινστιτούτου ότι ο δείκτης Ro για την διασπορά του ιού είχε φτάσει στην χώρα μας στις αρχές Αυγούστου (όταν είχε αρχίσει κι η σταδιακή σημαντική αύξηση των κρουσμάτων) στο 1,75, δηλαδή ο κάθε φορέας του ιού μόλυνε σχεδόν δύο ακόμη άτομα.
Κάτι που φαίνεται ωστόσο να μην αποδέχονται κρατικοί λειτουργοί στην Ελλάδα που ασχολούνται με την ανάλυση της διασποράς του ιού.
Μάλιστα στη σχετική στατιστική καταγραφή – που αποκαλύπτει «Το Βήμα» – φαίνεται αυτή την στιγμή ο εν λόγω συντελεστής να είναι άνω του «1» με ανοδικές και πάλι τάσεις.
Σημειώνεται πάντως ότι στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα (με βάση και την αντιστοίχηση κι αναγωγή του πληθυσμού της) είναι στην 130ή θέση από πλευράς αριθμού κρουσμάτων (805 ανά 1.000.000 πληθυσμό), στην 111η από πλευράς θανάτων (23 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο) και στην 62η θέση από πλευράς διαγνωστικών τεστ (περίπου 80.000 ανα 1.000.000 κατοίκων).