Η περιουσία του Κασσελάκη, το Πόθεν Έσχες και ο καβγάς με την κυβέρνηση

Ο Στέφανος Κασσελάκης ,που σήμερα στις 7,30 θα μιλήσει στην πλατεία του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο,  έδωσε χθες στοιχεία της περιουσιακής του κατάστασης για το έτος 2023, το έτος δηλαδή κατά το οποίο αναδείχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι..ξεκίνησε ο καβγάς!

Το ζήτημα του Πόθεν Έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξελιχθεί σε κεντρικό στοιχείο της σύγκρουσης με την κυβέρνηση τα τελευταία εικοσιτετράωρα, λίγες μόνο μέρες πριν από την κάλπη της 9ης Ιουνίου, ανεβάζοντας κατακόρυφα το θερμόμετρο, αλλά και τα ρίσκα, και για τις δύο πλευρές.

Παρά το ότι αμφότερες οι πλευρές καταβάλουν κάθε προσπάθεια να περάσουν τη δική τους οπτική για το θέμα, και να χρεώσουν ο ένας στον άλλο ακραία τοξικότητα (αν και αυτή είναι μια στάνταρ κατηγορία που ανταλλάσσουν), ο κίνδυνος είναι οι πολίτες και ψηφοφόροι να δουν άλλη μια «κοκορομαχία» και δη για τα παχυλά πορτοφόλια των δύο αρχηγών, την ώρα που οι ίδιοι είναι αντιμέτωποι με την ακρίβεια και τις ουκ ολίγες οικονομικές προκλήσεις της καθημερινότητας.

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης, παρουσίασε χθες μια κατάσταση των περιουσιακών του στοιχείων (εισοδήματα, καταθέσεις, επενδύσεις, οφειλές, ακίνητα, κλπ), επισημαίνοντας ότι δεν έχει όλα τα έγγραφα τα οποία έχει εντούτοις ζητήσει από τις αμερικανικές αρχές (IRS) και θα τα παρουσιάσει αναλυτικά όταν θα τα έχει.

Το Μαξίμου του επιτέθηκε λέγοντας πως δεν πρόκειται για κανονικό «πόθεν έσχες» με όλα τα δικαιολογητικά που ορίζει ο νόμος, αλλά για ένα μονοσέλιδο excel. Από το τελευταίο δε, στην κυβέρνηση συνάγουν το συμπέρασμα πως τα στοιχεία της οικονομικής κατάστασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δικαιολογούν τον πολυτελή βίο που διάγει. «Μήπως ζει με δανεικά ή κάτι μας κρύβει;» ρωτούν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, δεν έμεινε εκεί αλλά ουσιαστικά κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια ιδιότυπη «μονομαχία», ζητώντας του να δώσει κι εκείνος στη δημοσιότητα το δικό του πόθεν έσχες για το ίδιο έτος, πριν από τις ευρωεκλογές (μέχρι στιγμής το τελευταίο πόθεν έσχες των πολιτικών που έχει κατατεθεί είναι για την χρήση του 2021). Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που παρουσίασε τα τρέχοντα περιουσιακά του στοιχεία και όχι «προπέρσινα ξινά σταφύλια». Στο μεταξύ παρουσίασε και συγκριτικό πίνακα με την οικονομική κατάσταση του πρωθυπουργού, με βάση τα στοιχεία του 2021.

Κι αυτό εν μέσω υπαινιγμών για γαλάζιο «μαύρο χρήμα» από το οποίο πληρώνεται η πανάκριβη εκλογική καμπάνια της κυβερνητικής παράταξης αλλά και ο επικοινωνιολόγος του πρωθυπουργού Σταν Γκρίνμπεργκ, καθώς και για ακίνητα που όπως υπονόησε έχουν προστεθεί μετά το 2021 «στην Μονόπολη των ακινήτων» του πρωθυπουργού και της συζύγου του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε την κίνησή του ως «λογοδοσία» απέναντι στην κοινωνία, αν και ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι αναγκάστηκε εξαιτίας της δημόσιας εικόνας που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτόν από την «προπαγάνδα της ΝΔ».

Συγκρίσεις, χαρακτηρισμοί και υπαινιγμοί, όλα στην «αρένα»

Θέλησε παράλληλα να δικαιολογήσει την εικόνα της οικονομικής του κατάστασης επενδύοντας στις συγκρίσεις με τον πρωθυπουργό. Χρησιμοποίησε για μια ακόμη φορά το επιχείρημα ότι αυτή προήλθε από σκληρή προσωπική εργασία και την επιτυχημένη πορεία του στις επιχειρήσεις και όχι επειδή προέρχεται από «τζάκι» όπως ο πρωθυπουργός. Για τον τελευταίο φιλοτέχνησε εκ νέου την εικόνα του αποτυχημένου στον ιδιωτικό τομέα που κατέφυγε στην πολιτική αξιοποιώντας το «κληρονομικό δικαίωμα» και το «οικογενειακό στασίδι».

Κι επίσης, σημείωσε με έμφαση πως ο ίδιος δεν κορόϊδεψε κανέναν για να κερδίσει την ηγεσία της Αριστεράς, αλλά εμφανίστηκε εξ αρχής ως αυτός που είναι.

Τα στοιχεία

Στα στοιχεία που παρουσίασε ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται να έχει συμμετοχή σε τρεις εταιρείες η οποία αντιστοιχεί σε 670.900 ευρώ, ενώ αναφέρεται ότι διαθέτει εισοδήματα 2,067 εκατομμυρίων δολαρίων, καταθέσεις 20.100 ευρώ, δάνεια ύψους 1,69 εκατ. ευρώ, ενώ σε επενδυτικά προϊόντα έχει τοποθετημένα 2,8 εκατ. ευρώ.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει την εταιρεία Osios LLC, μέσω της οποίας δανειοδότησε τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δηλώνει ετερόρρυθμος εταίρος στην εταιρία Pura Vita E.E., που έχει στην ιδιοκτησία της ένα κατάστημα καφέ στις Σπέτσες. Το καφέ με χυμούς στο οποίο δηλώνει εταίρος.

Δηλώνει, επίσης, τη συμμετοχή του, μέσω της Osios, στην Tiptree Marine, την οποία διηύθυνε και από την οποία απολύθηκε λίγες ημέρες πριν από την ένταξή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ το 2023.

Από τη Θεσσαλονίκη ο Στέφανος κ. Κασσελάκης ανέφερε πως σε ό,τι αφορά «την εταιρεία της αλλοδαπής» – δηλαδή την Osios LLC, η οποία έχει έδρα την αμερικανική πολιτεία του Ντέλαγουερ και υπάγεται στο προνομιακό φορολογικό καθεστώς της – ολοκληρώθηκε η μεταβίβασή της στις αρχές του 2024.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι με βάση τον νόμο, που είχε ψηφίσει το 2016 η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αρχηγός κόμματος δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε εταιρεία του εξωτερικού.

Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Σεπτέμβριο του 2023 και παραιτήθηκε – όπως ο ίδιος παραδέχθηκε – από την OSIOS «στις αρχές του 2024», καθώς δεν γνώριζε τον σχετικό νόμο.

«Μεταβιβάστηκε στις αρχές του 2024, όταν έμαθα ότι δεν επιτρέπει να έχω αλλοδαπή εταιρεία ο νόμος», είπε στην ομιλία του.

Τα ακίνητα και το καφέ στις Σπέτσες

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει τρία ακίνητα, τα οποία δήλωσε:

Ένα στις ΗΠΑ εμβαδού 358,14τμ σε οικόπεδο 54.956,31 τμ. το οποίο αγόρασε το 2022 έναντι 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το σπίτι στις Σπέτσες, μια διώροφη κατοικία 287,8 τ.μ σε οικόπεδο 467 τ.μ. με αντικειμενική αξία 313.414 ευρώ, το οποίο είναι γονική παροχή από το 1990.

Ένα στην Αθήνα, εμβαδού 105,75 τ.μ. που αγόρασε το 2008 έναντι 100.033 ευρώ.

Εκτός από τα εντυπωσιακά σπίτια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει ένα καφέ στις Σπέτσες με την επωνυμία Pura Vita.

Όσον αφορά τον πρωθυπουργό επιστράτευσε όλη την ρητορική που είχε αναπτύξει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια ρωτώντας «πώς έγινε τόσο πλούσιος με τον μισθό του βουλευτή» και «πώς απέκτησε 39 ακίνητα», για την offshore στα νησιά Κέιμαν «που αποκαλύφθηκε στα Paradise Papers», για το «σπίτι του Βολταίρου». Επιπλέον, τον παρομοίασε με τον … Αλ Καπόνε  που πάντως «δεν ζητούσε να δει τις φορολογικές δηλώσεις έντιμων πολιτών».

Παράλληλα παρουσίασε την κυβέρνηση με τα μελανότερα χρώματα, μιλώντας για «άχρηστους και απατεώνες» (με αφορμή τη μη λειτουργία της πλατφόρμας για το Πόθεν Έσχες), που «κοροιδεύουν επί 5 χρόνια» τους πολίτες, μίλησε για «καθεστώς» και προπαγάνδα που εξαπολύει λάσπη εναντίον του και επιδίδεται σε δολοφονία χαρακτήρα σε βάρος του.

Κάλεσε τέλος τους πολίτες να στείλουν στην κάλπη « ηχηρό μήνυμα “αλαζονεία τέλος” στη ΝΔ για να μην έχουμε τρία χρόνια ασύδοτης “μοναρχίας” μπροστά μας».