Και στο θέμα των μεγάλων πυρκαγιών αναφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης χθες
Και στο θέμα των μεγάλων πυρκαγιών

Στις μεγάλες πυρκαγιές που καίνε για μέρες τη χώρα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας ότι οι προχθεσινές του ανακοινώσεις στη Βουλή δεν έχουν στόχο να κρύψουν τις αδυναμίες που έχουν διαπιστωθεί στον τομέα της πρόληψης και του έγκαιρου εντοπισμού, ούτε όμως και να μηδενίσουν τις προσπάθειες που γίνονται σε μία άνιση μάχη.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και για το κλίμα που επικράτησε στη Βουλή τονίζοντας χαρακτηριστικά «πέρα από απλοϊκές  αντιπολιτευτικές κορώνες δεν άκουσα κάποια τεκμηριωμένη και κοστολογημένη αντιπρόταση. Είναι σαφές ότι στη νέα Βουλή θα είμαστε μόνοι μας στο δρόμο της ευθύνης. Αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη» είπε, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την απογοήτευσή του για την παρουσία των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις εκτιμήσεις των απωλειών.

Αυτό το οποίο μετράμε αυτή τη στιγμή και εμφανίζεται από τους επιστήμονες ως καμένη έκταση, αφορά τη συνολική περίμετρο της φωτιάς, η οποία πράγματι σήμερα στη Δαδιά υπολογίζεται ότι έχει ξεπεράσει τα 800.000 στρέμματα και δυστυχώς, καθώς φαίνεται, ο αριθμός αυτός ακόμα θα αυξηθεί. Όταν θα κάνουμε την πλήρη αποτύπωση, όπως έγινε και πέρυσι, θα υπάρχουν αρκετά άκαυτα κομμάτια μέσα σε αυτή την περίμετρο.

Αυτό, προφανώς, δεν μετριάζει την έκταση του προβλήματος» είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι δεν έχουν όλες οι φωτιές την  ίδια οικολογική σημασία.

Ούτε όλες οι φωτιές έχουν την ίδια επίπτωση τελικά στο περιβάλλον. Για παράδειγμα στη Ρόδο, ανέφερε,   η αντιπολίτευση έκανε λόγο για 160.000 καμένα στρέμματα. Και πράγματι, αυτή ήταν η περίμετρος της φωτιάς με βάση την αρχική εκτίμηση του  Copernicus.

Το Copernicus όμως  έκανε την εκτίμηση της πραγματικής οικολογικής επίπτωσης στη ζημιά στη Ρόδο, όπου η πραγματικά σοβαρή οικολογική ζημία είναι λίγο παραπάνω από το 10% της συνολικής έκτασης.

Όλα τα καμένα στρέμματα τα οποία μπορεί να παρουσιάζονται σε έναν συνολικό απολογισμό δεν έχουν την ίδια αξία.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του πρωθυπουργού, το φαινόμενο των ΜΕΓΑ-πυρκαγιών απασχολεί κράτη που έχουν ακόμα μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα και αδυνατούν να το διαχειριστούν (Καναδάς, Ισπανία, Ιταλία).

«Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει -και επιστημονικά- είναι γιατί εκδηλώνονται στατιστικά περισσότερες τέτοιες φωτιές και τι μπορούμε να κάνουμε, για να είμαστε πιο έτοιμοι για ένα φαινόμενο το οποίο, όταν πάρει τέτοιες διαστάσεις, είναι πάρα πολύ δύσκολο πια να μπορέσει να ελεγχθεί» σχολίασε.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι ποινές για τους εμπρηστές είναι ήδη πολύ αυστηρές και σύμφωνα  με τον νέο Ποινικό Κώδικα, η πρόκληση πυρκαγιάς από δόλο σε δάσος συνιστά κακούργημα. «Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας θα κατατεθούν επιπρόσθετες διατάξεις για αύξηση των προστίμων και άμεση φυλάκιση ακόμα και για τις περιπτώσεις απλής αμέλειας» σχολίασε.

Για τις ελλείψεις στην πυροσβεστική ανέφερε ότι «διαθέτουμε περισσότερες δυνάμεις από ποτέ. Είναι καιρός να σταματήσει αυτό το απλοϊκό επιχείρημα των προσλήψεων, που δημιουργούν όσοι τους αρέσουν οι αριθμητικές αλχημείες».