Το Πάσχα του καλοκαιριού, την κοίμηση της Θεοτόκου, γιόρτασαν χθες χιλιάδες πιστοί που προσήλθαν στους ναούς και τα μοναστήρια, σε καθε γωνιά της χώρας, για να μαρτυρήσουν τη πίστη τους στο πρόσωπο της μητέρας του Θεανθρώπου και να ζητήσουν το έλεος και την προστασία Της.
Στις εκκλησίες της θάλασσας και του βουνού, όπου τιμάται η χάρη Της, τα άσματα και οι ύμνοι είναι ό,τι ωραιότερο εγράφη από τον υμνογράφο Κοσμά και τον Ιωάννη Δαμασκηνό. Μάλιστα, ως λέγεται, η Ακολουθία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου συναγωνίζεται εκείνες των ξεχωριστών εορτών της Χριστιανοσύνης, της Μεγάλης Εβδομάδος και των Χριστουγέννων.
Το επίκεντρο όλων των εκδηλώσεων είναι η Παναγία της Τήνου, όμως, σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει και μια ξεχωριστή Παναγιά, που συνοδεύεται από κάποιο τοπικό έθιμο.
Στην Τήνο, ο εορτασμός είναι διπλός, η Κοίμηση της Θεοτόκου και η επέτειος του τορπιλισμού της «Έλλης», και πραγματοποιείται στο νησί με όλες τις τιμές.
Ο εορτασμός στην Παναγία Σουμελά αποκτά ιδιαίτερη αξία φέτος, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.
Εκατοντάδες πιστοί, κυρίως ποντιακής καταγωγής, ανηφόρισαν χθες στις πλαγιές του Βερμίου για να παρακολουθήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου και να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην ομώνυμη Μονή, καθώς μετά τα δυο χρόνια της πανδημίας φέτος οι εκδηλώσεις γίνονται κανονικά με τη σύσταση για τη χρήση μάσκας.
Το πρωί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά, στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας.