Η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των επίσημων προσκεκλημένων της Ελληνικής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε χθες  η στρατιωτική παρέλαση με την οποία κορυφώθηκε ο εορτασμός για την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης.

Τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες και τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν, πέρα από την Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέλη της κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος με τη δούκισσα της Κορνουάλλης και η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φλωράνς Παρλί. Το «παρών» έδωσαν ακόμη ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, κ.ά.

Η παρέλαση ξεκίνησε υπό τους ήχους των εμβατηρίων της μπάντας στρατιωτικής διοίκησης και το γενικό πρόσταγμα του υποστράτηγου και διοικητή της σχολής Ευελπίδων Γεώργιου Κωστίδη. Στον χώρο προσήλθαν με βηματισμό οι τρεις αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ενώ το πρώτο τμήμα που παρέλασε ήταν το έφιππο τμήμα με ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων. «Είναι ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας» όπως ανέφερε ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας που μαζί με την επισμηνία Σοφία Κορμά είχαν επιφορτιστεί με την παρουσίαση της παρέλασης.

Μετά τους έφιππους πολεμιστές παρήλασαν Ελληνόπουλα, κορίτσια και αγόρια διάφορων ηλικιών, με παραδοσιακές στολές που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο σύνολό τους για να ακολουθήσει τμήμα με τα λάβαρα και τις σημαίες της Επανάστασης και στη συνέχεια ο Ιερός Λόχος, σώμα που ιδρύθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και στα χρόνια της Επανάστασης επάνδρωσαν εθελοντές σπουδαστές των ελληνικών παροικιών της Μολδοβλαχίας.

Τη σκυτάλη πήραν κατόπιν ουλαμοί με ενδυμασίες από διάφορες περιοχές, ηπειρωτικές και νησιωτικές, της Ελλάδας. Το πρώτο μηχανοκίνητο τμήμα που παρήλασε στην λεωφόρο Αμαλίας ήταν αυτό της Στρατονομίας.

Σακελλαροπούλου: Ενότητα και αλληλεγγύη η μεγαλύτερη δύναμη του Έθνους μας

Ισχυρό μήνυμα της ιστορικής συνέχειας και παράδοσης της Ελλάδας χαρακτήρισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τη λαμπρή παρέλαση της 25ης Μαρτίου και την ακτινοβολία της επετείου σε όλο τον κόσμο, παρά τις δυσκολίες που επιβάλλει η πανδημία.

«Αισθανόμαστε ιστορικά υπερήφανοι για όλα όσα έχουμε πετύχει. Η πατρίδα μας είναι ένα σύγχρονο κράτος δικαίου που βρίσκεται στον πυρήνα της ΕΕ και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε επίσης ότι ο δικός μας αγώνας σε αυτή τη συγκυρία, είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής συνοχής. «Η μεγαλύτερη δύναμη του έθνους μας βρίσκεται στην ενότητα και την αλληλεγγύη», ανέφερε.

Οι Εύζωνες

«Αν ακούτε στη ζωντανή μετάδοση να έπεσε ο ρυθμός της μπάντας, είναι γιατί ερχόμαστε».

Ιδιαίτερα συγκινητική όμως ήταν η στιγμή που παρέλασαν οι Εύζωνες. Μάλιστα, η σελίδα στο Twitter «Προεδρική Φρουρά», είχε φροντίσει λίγα λεπτά νωρίτερα να γράψει: «Αν ακούτε στη ζωντανή μετάδοση να έπεσε ο ρυθμός της μπάντας, είναι γιατί ερχόμαστε».

Λίγο αργότερα, με νέα ανάρτηση, η «Προεδρική Φρουρά» ενημέρωνε τους οπαδούς της και όσους παρακολουθούσαν την παρέλαση για το εθιμοτυπικό που ακολουθείτε αλλά και το μήνυμα που θέλουν να στείλουν για την επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης: «Οι Εύζωνες κατά τον βηματισμό χτυπούν το τσαρούχι για να ακούνε οι Άγνωστοι νεκροί του Έθνους. Σήμερα κατά την αποχώρηση τους από το Μνημείο, η απόλυτη ησυχία που επικρατούσε, το χτύπημα ακουγόταν ως Σύνθημα, για την νέα αρχή του Ελληνισμού».

Έφιππο τμήμα

Μία από τις εκπλήξεις της μεγαλειώδους στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ήταν το έφιππο τμήμα.

Οι ιππείς που φορούσαν στολές διάφορων ιστορικών περιόδων μετέφεραν τους τηλεθεατές σε «ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα στην καρδιά της Αθήνας», όπως ανέφερε ο παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας, που μαζί με την επισμηνία Σοφία Κορμά είχαν επιφορτιστεί με την παρουσίαση της παρέλασης. Από το 1940 είχε να παρελάσει έφιππο στρατιωτικό τμήμα.

Ηταν η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που στους εορτασμούς για την 25η Μαρτίου παρήλασε έφιππος ντυμένος εύζωνας.

Στο έφιππο τμήμα οι συμμετέχοντες φορούσαν στολές από την εποχή της Επανάστασης του 1821έως και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Αυστηρά μέτρα

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας είχε λάβει η ΕΛ.ΑΣ. εξαιτίας της επίσκεψης των υψηλών προσκεκλημένων για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Σε ταράτσες κτηρίων βρέθηκαν ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ droneς και ελικόπτερα της Αστυνομίας μετέφεραν  συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Όλα τα σημεία διέλευσης των επισήμων  ελέγχθηκαν εξονυχιστικά,  χρησιμοποιήθηκαν  απενεργοποιητές κινητών τηλεφώνων, ενώ, εκτός των άλλων, υπήρχαν και ειδικοί σκύλοι της ΕΛ.ΑΣ. για την ανίχνευση εκρηκτικών.

Ταυτόχρονα, αστυνομικοί απομάκρυναν  εγκαίρως άτομα που θέλησαν  να πλησιάσουν στον χώρο της παρέλασης. Σε «φρούρια» μετατράπηκαν  τα ξενοδοχεία όπου έμειναν οι επίσημοι. Συνολικά πάνω από 4.000 αστυνομικοί συμμετείχαν  στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.