Προβληματισμός στο Μαξίμου και δύσκολες αποφάσεις για τον πρωθυπουργό.
Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Ενώ έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση γύρω από τις οικονομικές υποθέσεις ευρωβουλευτών κι ενώ η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη βρίσκεται στο επίκεντρο για δεύτερη ημέρα, οι εξελίξεις στην υπόθεση είναι ραγδαίες ενώ φαίνεται πως ο οικονομικός εισαγγελέας δεν διερευνά μόνο έναν συνεργάτη της.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το γεγονός πως οι συνεργάτες του θέλησαν να υποβαθμίσουν το θέμα, ανακοίνωσε χθες ότι η ιδιότητα της Μαρίας Σπυράκη από μέλος της Νέας Δημοκρατίας αναστέλλεται έως ότου ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης για το επίδομα που φέρεται να λάμβανε συνεργάτης της αλλοδαπής. Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα που προβλέπεται για τους συνεργάτες της αλλοδαπής μπορεί να είναι από 300 έως και 600 ευρώ το μήνα, ανάλογα το μισθό του, αφού υπολογίζεται ως ποσοστό επί των αποδοχών.

Ενώ όμως συζητείται εντόνως η υπόθεση ενός συνεργάτη της ευρωβουλευτή,  φαίνεται πως εξετάστηκαν επίσης αναδρομικά χρήματα που έλαβε και δεύτερος συνεργάτης της για ταξίδια σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, τα οποία όμως τακτοποιήθηκαν από την ίδια την Μαρία Σπυράκη.

Το χρονικό

Από τη στιγμή που άρχισαν να διαρρέουν οι πρώτες φήμες για την υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη, κύκλοι του Μαξίμου έσπευσαν να υποβαθμίσουν το θέμα, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια διαδικαστική υπόθεση που καμία σχέση δεν έχει με την υπόθεση του QatarGate.

H ίδια η κ. Σπυράκη είχε ζητήσει από μόνη της την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας και την επίσπευση της διαδικασίας για να μην υπάρχει καμία σκιά.

Η συζήτηση για το θέμα βέβαια θα γίνει το νωρίτερο τον Ιανουάριο, με τη Μαρία Σπυράκη να επιδιώκει την ταχύτερη διευθέτηση του θέματος προκειμένου να είναι υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης όπως είχε ανακοινωθεί.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση αθώωσης της δεν είναι καθόλου βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να στηρίζει τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Σε σχέση με τις αμοιβές του συνεργάτη, αυτές υπολογίζονται σε 21.000 ευρώ με κύκλους του Μαξίμου να ισχυρίζονται πως είχε αρκετές παρουσίες στην Ευρωβουλή και δεν ήταν συνεργάτης – «φάντασμα».

Προβληματισμός

Όπως και να έχει πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφενός αιφνιδιάστηκε για το θέμα, αφού ενημερώθηκε όταν βρισκόταν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ωστόσο φαίνεται πως δεν είχε καμία άλλη επιλογή, πέραν της αναστολής των κομματικών ιδιοτήτων της Μαρίας Σπυράκη.

Παρά το γεγονός πως η περίπτωση Σπυράκη δεν συνδέεται με το σκάνδαλο QatarGate και παρά το ότι οι διαφορές των ποσών που συζητούνται αλλά και το ύφος των υποθέσεων είναι άλλο, πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να γενικεύσουν και να αποδώσουν συνολικά τις εξελίξεις στα όσα συμβαίνουν στο … πολιτικό σύστημα.

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου εξετάζει πολύ προσεκτικά την όλη υπόθεση, αφού πριν τη δημοσιοποίησή της υπήρχε η εκτίμηση ότι η Νέα Δημοκρατία είχε αποκτήσει ένα σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ΠΑΣΟΚ και είχε καταφέρει να … γυρίσει το παιχνίδι, πείθοντας πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι περίπου το ίδιο, ενώ μοναδική σοβαρή πρόταση στις επιλογές των ψηφοφόρων είναι η Νέα Δημοκρατία.

Μετά τις εξελίξεις ωστόσο το αφήγημα καταρρέει ενώ ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση σε σχέση με τις αποφάσεις που οφείλει να λάβει.  Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κ. Σπυράκη δεν είχε αναφέρει ποτέ στον πρωθυπουργό το ζήτημα με τον συνεργάτη της και μάλιστα η είδηση «έσκασε» την στιγμή που στην επικαιρότητα υπάρχει ο φερόμενος χρηματισμός της Εύας Καϊλή.

Η «σύνδεση» των δύο υποθέσεων, μολονότι η έκτασή τους δεν είναι ίδια, προβληματίζει τον πρωθυπουργό, τη στιγμή άλλωστε που ακόμα το σκάνδαλο των υποκλοπών βρίσκεται στην επικαιρότητα. Η κυρία Σπυράκη, πάντως, επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα μέσα στον Ιανουάριο, προκειμένου να… προλάβει να είναι υποψήφια (καταβάλλοντας στο Ευρωκοινοβούλιο τα χρήματα ή όποιο πρόστιμο), παρ’ όλα αυτά δεν είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα άρει την αναστολή της ιδιότητάς της.

Την ίδια ώρα, παραμένει άγνωστο το ύψος των χρημάτων που έλαβε ο ένας συνεργάτης της, αλλά σίγουρα πρόκειται για αρκετά χρήματα. Αφορά το επίδομα αλλοδαπής, το οποίο δίδεται απ’ ευθείας στον συνεργάτη του ευρωβουλευτή. Με άλλα λόγια, δεν έχει άμεση εμπλοκή το γραφείο του εκάστοτε ευρωβουλευτή καθώς προβλέπεται από τη σύμβαση που έχει υπογράψει όταν προσελήφθη.

Σύμφωνα με πηγές, είναι αρμοδιότητα του υπαλλήλου να πει στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι δεν είναι δικαιούχος του επιδόματος, σε περίπτωση που δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα των αρμόδιων αρχών θα ρίξει φως στην υπόθεση, η οποία αλλάζει τα δεδομένα για τη Μαρία Σπυράκη. Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, θα έχει τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση και την τύχη της «γαλάζιας» ευρωβουλευτή.