Εστίαση
Δόθηκε χθες στην δημοσιότητα η ΚΥΑ για τα νέα μέτρα που ισχύουν στην εστίαση

Αντί να λύσει απορίες, δημιούργησε περισσότερες…

Επιχειρηματίες, επίδοξοι πελάτες εστιατορίων, καφέ, μπαρ, άτομα που έχουν προγραμματίσει την βάφτιση ή τον γάμο τους το επόμενο διάστημα αντάλλαζαν τηλέφωνα, «κατέβαζαν» την ΚΥΑ για να καταλάβουν τι ισχύει στο εξής στην ψυχαγωγία…

Με το χέρι στην καρδιά, κανείς δεν είναι σίγουρος…

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης, κ. Μαρία Αντωνακάκη, αναφέρει στην «Π» πως τα νέα μέτρα, ουσιαστικά, θα ισχύσουν από σήμερα, αφού οι αποφάσεις δημοσιοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι.

Θολό είναι, ωστόσο, το τοπίο του τι, τελικά, θα γίνει με τους υπαίθριους χώρους των κέντρων διασκεδάσεων. Η ίδια αναφέρει πως διαπιστώνεται κάτι παράδοξο, μπορούν να εισέλθουν στον χώρο εμβολιασμένοι, άτομα που έχουν νοσήσει ή με αρνητικό rapid test, όμως, θα κάθονται σε χωριστά τραπέζια.

η κ. Αντωνακάκη
Η κ. Αντωνακάκη
Η κ. Αντωνακάκη αναφέρει πως οι επιχειρηματίες έχουν κάθε καλή πρόθεση να εφαρμόσουν τα μέτρα, ωστόσο, στην πράξη δεν είναι δυνατόν.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν γιατί, αφού πλέον το Ηράκλειο είναι στο «βαθύ πορτοκαλί», πρέπει να κάνουν ένα self και ένα rapid test την εβδομάδα και να το πληρώσουν από την τσέπη τους, κάτι για το οποίο υπάρχουν αντιδράσεις.

Πολλοί είναι οι επαγγελματίες που έχουν μεγάλους χώρους διασκέδασης που ακόμα δεν ξέρουν αν τους συμφέρει να λειτουργήσουν ή αν θα παραμείνουν κλειστοί. Πέρα από τα διαδικαστικά που πρέπει να ξεπεράσουν, τίθεται το ερώτημα αν το ποσοστό των εμβολιασμένων αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες τους σε τζίρο.

Το μεγάλο πρόβλημα θα είναι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν θα πρέπει οι πελάτες να μπαίνουν σιγά- σιγά μέσα, ακόμα και στις ταβέρνες και τις καφετέριες.

Παρόλα αυτά, οι έλεγχοι αναμένεται να είναι εντατικοί, θα τοποθετηθούν ειδικές σημάνσεις στα καταστήματα και όλοι θα προσπαθήσουν για το καλύτερο που μπορούν.

Ο κλάδος κατέθεσε τους προβληματισμούς του σε επαφή που είχε χθες με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα. Αντίστοιχες είναι οι θέσεις των επαγγελματιών εστίασης σε όλη την χώρα.

Η κ. Αντωνακάκη σημειώνει πως ο κλάδος είναι υπέρ του εμβολιασμού, δεν θέλει, όμως, οι επιχειρήσεις να μπουν σε ρόλο αστυνομικού.

Μία ΚΥΑ που -υποτίθεται- ξεκαθαρίζει το τοπίο…

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής εκδόθηκε χθες το μεσημέρι η ΚΥΑ, η οποία περιλαμβάνει τα νέα μέτρα που θα ισχύουν σε εστίαση αλλά και σε ψυχαγωγία. Όπως ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης, δηλαδή σε μπαρ, κλαμπ και μπουζούκια που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, επιτρέπεται να εισέλθουν μόνο πελάτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης Covid -19 και ορίζεται πως αυτοί θα είναι καθήμενοι.

Μόνο εμβολιασμένοι πολίτες ή άτομα που έχουν νοσήσει μπορούν να μπουν και στους κλειστούς χώρους των καταστημάτων εστίασης, αλλά και σε γήπεδα, και θέατρα – κινηματογράφους. Σε όλους αυτούς τους χώρους οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποδείξεως στην είσοδο του μαγαζιού τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή του πιστοποιητικού νόσησης, τα οποία θα ελέγχονται με την ειδική εφαρμογή Covid Free GR.

Η μέγιστη πληρότητα των αμιγών χώρων θα είναι στο 85% της αναγραφόμενης στην άδεια λειτουργίας με τους πελάτες να επιδεικνύουν κατά την είσοδο τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε σε έγχαρτη μορφή είτε σε ηλεκτρονική μορφή. Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test έως 24 ώρες πριν την προσέλευσή τους, που θα εκδίδεται με ευθύνη των γονιών τους.

Τι ισχύει με τους εξωτερικούς χώρους

Στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι αεριζόμενες στοές με ανοιχτές εισόδους και εξόδους, έχουν δικαίωμα να μπουν και πελάτες οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει των εμβολιασμό τους, ισχύει δηλαδή η μεικτή σύνθεση των μεικτών πελατών αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις. Οι ανοιχτοί χώροι εστίασης – όπως τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια- θα λειτουργούν με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Οι υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθήμενων, εκτός από τα γήπεδα, όταν λειτουργούν ως αμιγείς, θα μπορούν να έχουν 85% πληρότητα, ενώ θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Όταν λειτουργούν όμως ως μεικτοί χώροι τότε προβλέπεται εκτός από υποχρεωτική χρήση μάσκας:

75% Πληρότητα για χώρους <1000 καθήμενων

70% Πληρότητα για χώρους <5000 καθήμενων

65% Πληρότητα για χώρους <15000 καθήμενων

Τι ισχύει με τα κέντρα διασκέδασης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα υπαίθρια και τα κλειστά κέντρα διασκέδασης από χθες  λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι, δηλαδή αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, και μόνο με καθήμενους πελάτες στο 85% της ωφέλιμης επιφάνειας.

Κατά την είσοδό τους στο κέντρο οι πελάτες οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες μετά απ’ αυτόν) σε έγχαρτη μορφή ή ηλεκτρονικά, μέσω του κινητού τηλεφώνου, προκειμένου εκπρόσωπος της επιχείρησης να το ελέγχει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR καθώς και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης).

Οι πελάτες υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά τον χρόνο αναμονής, όπως, άλλωστε και το προσωπικό καθ’ όλη την διάρκεια της εργασίας του.

Σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται 10 άτομα το μέγιστο, ενώ ισχύουν τα γενικότερα μέτρα για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων και των κανόνων υγιεινής.

Επισημαίνεται ότι οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό.

Ειδικά στην περίπτωση των κλειστών χώρων, είναι υποχρεωτική η ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.