ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Εγκρίθηκαν προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα για το 2022.

Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε μία ακόμα συζήτηση στη βουλή μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Η θεματολογία μπορεί να ήταν η ακρίβεια, ωστόσο η κόντρα των δύο πολιτικών εξελίχθηκε πρακτικά σε μια σκληρή αντιπαράθεση επί παντός επιστητού.

Ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι υπονομεύει την οικονομία για να λάβει την απάντηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν εκείνοι που έβαλαν τη χώρα σε πρόσθετα αχρείαστα μνημόνια, τα οποία και τελικά πλήρωσε η μεσαία τάξη.

«Όταν μιλάτε για τα μνημόνια, τα οποία αντιπαλεύατε, μου θυμίζετε την ιστορία με τον πυρομανή που βάζει φωτιά και καλεί την Πυροσβεστική» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός για να προσθέσει:

«Καταλαβαίνω πόσο επώδυνη ήταν η κωλοτούμπα το 2015, αλλά αυτό είναι δικό σας πρόβλημα, το πρόβλημα είναι ότι το πλήρωσε η χώρα και η μεσαία τάξη». Απαντώντας, στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter περιέγραψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «αρνητή της πραγματικότητας, της αλήθειας, της Ιστορίας».

Τα μέτρα ανακούφισης

Μια σειρά από μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων ανακοίνωσε στο πλαίσιο της πρωτολογίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε:

Έκτακτη καταβολή μισού μισθού σε 100.000 υγειονομικούς και ΕΚΑΒ.

Πρόσθετη ενίσχυση 250 ευρώ σε 800.000 συνταξιούχους.

Πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε 173.000 άτομα με αναπηρία.

Οι δευτερολογίες

Κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός τόνισε πως το πρόβλημα της ακρίβειας είναι συνολικό και όχι μόνο εθνικό δηλώνοντας τα εξής:

«Τα στοιχεία της Eurostat παρουσιάζουν τη συγκριτική πορεία του πληθωρισμού σε όλες τις χώρες. Τα στοιχεία είναι αυτά. Κύριε Τσίπρα, είναι ή δεν είναι αξιόπιστα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία ενσωματώνονται στα στοιχεία της Eurostat;»

«Προφανώς και υπάρχει αύξηση τιμών, επειδή η Ελλάδα είχε έντονο αποπληθωρισμό και ως προϊόν μιας δεκαετούς κρίσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε λέγοντας:

«Αναφερθήκατε στην Ισπανία, όμως η Ισπανία δεν έδειξε καμία αποκλιμάκωση της ανεργίας τα τελευταία δύο χρόνια. Η ανεργία στην Ισπανία αυξήθηκε. Στην Ελλάδα μειώθηκε».

«Τσακίσατε τη μεσαία τάξη στους φόρους και ερχόμαστε να δώσουμε στη μεσαία τάξη αυτά που τους πήρατε».

Σε σχέση με το ζήτημα της ΔΕΗ ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Είχατε δεσμευτεί, κ. Τσίπρα, ότι θα πουλήσετε μερίδιο, ναι ή οχι; Περιμένω ένα νεύμα σας; Κύριε Φάμελλε, είχατε δεσμευτεί; Προϋπολογισμός 2018, προβλεπόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 100 εκατ. μόνο. Μόνο 100; Για τι ποσοστό; Τελικά δεν πουλήσατε τίποτα. Γιατί ήρθε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, τον οποίο εσείς είχατε τοποθετήσει, και λέει ναι στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ και αν πουλάγαμε το 2018 δεν θα πιάναμε ούτε ευρώ».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρουσίασε στη βουλή ούτε ένα λογαριασμό χαμηλού νοικοκυριού, γιατί για τα χαμηλά νοικοκυριά έχει μεριμνήσει η κυβέρνηση για τη στήριξη τους.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την  ανησυχία του και τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στο μέτωπο της ακρίβειας.

Μιλώντας, «ως αυριανός πρωθυπουργός», όπως είπε, στην επίμαχη προ ημερησίας συζήτηση, ο κ. Τσίπρας, προειδοποίησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως η συζήτηση δεν θα τελειώσει, αλλά θα συνεχιστεί καθώς «τη διακυβέρνηση του τόπου παραμένει μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός που παίρνουν αποφάσεις εγκλωβισμένοι σε ιδεολογικές εμμονές και έχουν δεσμεύσεις σε μεγάλα συμφέροντα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ακόμη: «Ερχεται ο κ. Μητσοτάκης εδώ, όχι για να μιλήσει στους πολίτες και να τους κοιτάξει στα μάτια, αλλά για να βγάλει κάποιο τίτλο διθυραμβικό το iefimerida. Εντάξει θα βγάλει είτε πείτε, είτε δεν πείτε. Και όλα τα υπόλοιπα site, δεν θέλω να κάνω διακρίσεις».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως ασκεί μεροληπτική πολιτική υπέρ των λίγων και των ισχυρών, επικαλούμενος το παράδειγμα της μείωσης της φορολογίας για τις γονικές παροχές άνω των 800.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, διέψευσε δημοσιεύματα που θέλουν τον κ. Παναγιωτάκη να αναγνωρίζει πως δεν μπορούσε να πωληθεί η επιχείρηση λόγω της πολύ χαμηλής τιμής της μετοχής. «Οι καταναλωτές που πληρώνουν λογαριασμούς, παίρνουν μέρισμα από τις μετοχές της ΔΕΗ; Αφού είναι έτσι λοιπόν και αφού είχαμε χαμηλότερη τιμή μετοχών και τόσο πολύ ανεβαίνει η αξία μετοχών τώρα, γιατί πουλήσατε; Γιατί εκχωρήσατε; Εμμέσως προκαλέσατε τεράστια ζημία στο δημόσιο συμφέρον», είπε.