Μια τεράστια επιτυχία υλοποιήθηκε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφορικά με την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα στην Ελλάδα.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ενέκρινε χθες με συντριπτική πλειοψηφία τη δημιουργία του rescEU, ενός νέου προγράμματος που θα συμβάλει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό μέσων και στην Ελλάδα αναφορικά με τις τεράστιες φυσικές καταστροφές.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια, ο Ηρακλειώτης ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης ήταν εισηγητής από την Ομάδα των Σοσιαλιστών, ενώ κατά τη διάρκεια της εισήγησής του τόνισε πως «τα τελευταία χρόνια σε πολλούς από τους πολίτες, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μοιάζουν απόμακροι, ακόμα και εχθρικοί.
Όμως στην περίπτωσή μας, η αγωνία τους για καλύτερη προστασία από τις φυσικές καταστροφές, αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη στην προσπάθειά για να καταστήσουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ένα πραγματικό εργαλείο αλληλεγγύης, δημιουργώντας το rescEU».
Όπως προβλέπεται, με την πρόταση που ψηφίστηκε χθες, δημιουργείται μία ευρωπαϊκή δεξαμενή μέσων όπως πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα καναντέρ, το rescEU, που θα βοηθά τα κράτη μέλη στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών όταν οι εθνικές δομές δεν επαρκούν. Τα μέσα αυτά θα αγοραστούν από τα κράτη-μέλη με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση που θα κυμαίνεται από το 80% έως το 90% και θα αφορά εκτός από την αγορά και τα έξοδα συντήρησης και επισκευών.
Για πρώτη φορά παράλληλα προβλέπεται η δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των εξόδων επισκευής έως το 75% του κόστους για τα μέσα που διαθέτει το κάθε κράτος, δίνοντας την ευκαιρία στην Ελλάδα να επισκευάσει με ευρωπαϊκά χρήματα τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καναντέρ που βρίσκονται τώρα καθηλωμένα.
Με βάση το πρόγραμμα ενισχύεται παράλληλα σημαντικά ο τομέας της πρόληψης, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να ζητήσει από τα κράτη-μέλη να παράσχουν τα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων και να προτείνει τη βελτίωση ή ενίσχυσή τους.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να αποτρέψουμε πλήρως τις φυσικές καταστροφές, με τη νομοθεσία όμως που ψηφίζουμε σήμερα, δίνουμε τη δυνατότητα στα κράτη να μειώσουν τις επιπτώσεις τους και να μη ζήσουμε ξανά νέες ανθρώπινες τραγωδίες όπως αυτές στην Πορτογαλία και στο Μάτι».