Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας θυμίζει αρχές Νοεμβρίου, παρά την καραντίνα, όπως τονίστηκε χθες στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
«Ο τόπος βράζει» σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας, σχολίασε χαρακτηριστικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας για τη σταθερή πορεία που έχει η πανδημία του κοροναϊού στη χώρα μας, με σταδιακή μείωση των κρουσμάτων σε κάποιες περιοχές, αλλά και την επιμονή τους σε κάποιες άλλες περιφέρειες.
Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, από τα χθεσινά 1.251 νέα κρούσματα στην Αττική εντοπίζονται 250 κρούσματα, 243 στη Θεσσαλονίκη και 102 στο Κιλκίς.
Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μείωση των εισαγωγών ασθενών με κοροναϊό, αλλά στη Βόρεια Ελλάδα οι ΜΕΘ πιέζονται ιδιαίτερα.
Γιατί δεν άνοιξαν τα σχολεία
Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανακοίνωσε την εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων να ανοίξουν τα σχολεία μετά τα Φώτα. Το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί και τις επόμενες εβδομάδες με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Εξηγώντας τον λόγο που τελικά η επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν έδωσε την έγκρισή της για το άνοιγμα των σχολείων, η κ. Παπαευαγγέλου έδωσε τους εξής λόγους.
Καταρχάς, όπως είπε, «η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε όπως θα θέλαμε». Γι’ αυτό, οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας μέσα και έξω από τα σχολεία θεωρήθηκε επικίνδυνη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Αμφισβητήθηκε και το όφελος της επιστροφής στα θρανία μόνο για 7 μέρες, καθώς αμέσως μετά αρχίζουν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές για τα παιδιά.
Η Βρετανία και το εμβόλιο
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Βρετανία ξεκινάει πρώτη στην Ευρώπη τους εμβολιασμούς κατά του κοροναϊού, η καθηγήτρια έκανε μια αναδρομή στο πώς η χώρα αυτή αντιμετώπισε τις εξάρσεις της μηνιγγίτιδας στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και του κοκκύτη του 2012.
Και στις δυο περιπτώσεις οι βρετανικές υγειονομικές αρχές είχαν εισηγηθεί προγράμματα ευρέος εμβολιασμού, σώζοντας εκατομμύρια ζωές.
Έτσι και τώρα, όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, «δεν ξαφνιάζει η αγγλική πρωτοβουλία, καθώς οι Βρετανοί είναι πρωτοπόροι στην αντιμετώπιση προκλήσεων στη δημόσια υγεία».
Έχοντας στο νού το παράδειγμα των Βρετανών, η Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι η εφαρμογή προγράμματος εμβολιασμού σώζει ζωές.
«Ένας ασυμπτωματικός προσκεκλημένος μπορεί να διασπείρει τη λοίμωξη σε όλη την παρέα»
Τέλος, όσον αφορά στις επερχόμενες γιορτές, η καθηγήτρια συνέστησε υπομονή και ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν πιστοί στην εφαρμογή των μέτρων.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως ένας ασυμπτωματικός προσκεκλημένος μπορεί να διασπείρει τη λοίμωξη σε όλη την παρέα.
Για αυτόν τον λόγο, παραίνεσε τον κόσμο να περάσει αυτά τα Χριστούγεννα με την οικογένειά του και με στενούς φίλους.
Η κατάσταση σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Στην επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι «συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων».
Ωστόσο, υπογράμμισε πως είναι μικρότερη η συρρίκνωση από τις προηγούμενες εβδομάδες.
«Εξαιρετικά υψηλά τα ενεργά σε Αττική και Θεσσαλονίκη αλλά πλέον ανέρχονται στα επίπεδα των τελών Οκτωβρίου, αρχών Νοεμβρίου» αναφέρει.
«Το Rt σε Αττική και Θεσσαλονίκη έπεσε κάτω από τη μονάδα. Η Θεσσαλονίκη έχει υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με την Αττική. Επιμένει επίσης το επιδημιολογικό φορτίο στη Δυτική Ελλάδα» συμπλήρωσε.
Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας πως «η χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται ήδη σε οριακή κατάσταση». Εκτίμησε, δε, ότι έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσουμε κι ότι το φορτίο στο ΕΣΥ θα γινόταν μεγαλύτερo με χαλάρωση των μέτρων. Επίσης τόνισε ότι είναι προφανές ότι η βελτίωση του κύματος Covid τον χειμώνα είναι πιο επίπονη απ’ ότι την άνοιξη.
Τέλος σημείωσε ότι η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή και ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα.