ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

«Τα χρήματα ποτέ δεν είναι αρκετά». Αυτό σχολιάζουν οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων της Κρήτης για τον προϋπολογισμό που ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Παιδείας.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο θα λάβει επιπλέον 330.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, το Π.Κ. έχει επιχορήγηση της τάξης των 3.334.368 ευρώ, το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. θα λάβει 2.482.455 ευρώ και το Πολυτεχνείο Κρήτης 1.209.166 ευρώ.

Το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως γίνεται πράξη η δέσμευση της ηγεσίας του για τακτική επιχορήγηση των Πανεπιστημίων βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, όπως προβλέπει ο νόμος 4653/2020 που ψηφίστηκε νωρίτερα φέτος από τη Βουλή. Με Υπουργική Απόφαση της Νίκης Κεραμέως, ανακοινώθηκε χθες η κατανομή της εν λόγω χρηματοδότησης, στη βάση της εισήγησης του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ).

Σύμφωνα με το Υπουργείο «μέσω της νέας διαδικασίας αξιολόγησης, διασφαλίζεται η διαφάνεια, αλλά και η ποιότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δυνάμει του νόμου, φέτος το 100% και από το επόμενο έτος το 80% της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ θα κατανέμεται βάσει αντικειμενικών, μετρήσιμων κριτηρίων, όπως ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά πρόγραμμα σπουδών, το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή για κάθε πρόγραμμα σπουδών, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό και άλλα.

Το υπόλοιπο 20% της επιχορήγησης θα κατανέμεται με ποιοτικά κριτήρια, στη βάση αξόνων που τα ίδια τα Ιδρύματα επιλέγουν, π.χ. η ερευνητική δραστηριότητα, η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση, και η επίδοση των οποίων, στους άξονες αυτούς, θα αξιολογείται από την ΕΘΑΑΕ.

Για τον υπολογισμό του συνολικού δείκτη κατανομής για κάθε ΑΕΙ, το κάθε κριτήριο λαμβάνεται υπόψη με ένα συντελεστή βαρύτητας, ενώ ο συνολικός δείκτης κατανομής για το κάθε ΑΕΙ υπολογίζεται ως ποσοστό του συνολικού ποσού που θα κατανεμηθεί στα Ιδρύματα, βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου».

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, δήλωσε: «υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας για διαφάνεια και αντικειμενικότητα στη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων μας. Μέχρι πέρυσι, η χρηματοδότηση των ΑΕΙ αποφασιζόταν από τον εκάστοτε Υπουργό δίχως θεσμοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια.

Πλέον, με την καίρια συμβολή της ΕΘΑΑΕ την οποία ευχαριστούμε θερμά, εφαρμόζουμε συγκεκριμένα κριτήρια που διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα στην κατανομή, ενώ πριμοδοτούν την ποιότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την εξωστρέφεια, τις διεθνείς συνεργασίες, τις ανταλλαγές φοιτητών, την ερευνητική δραστηριότητα, διασφαλίζοντας πάντοτε την αυτονομία των Ιδρυμάτων στην επιλογή των κριτηρίων επί των οποίων θα αξιολογηθούν. Πρόθεσή μας είναι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια να γίνουν ακόμη πιο ανταγωνιστικά και να κερδίσουν τη θέση που τους αξίζει στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη».

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Βασίλης Διγαλάκης, τόνισε πως «δεν είναι τυχαίο ότι η αρχή της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησε με την ίδρυση της ΕΘΑΑΕ, μίας ανεξάρτητης αρχής με ενισχυμένες αρμοδιότητες, καθώς κεντρική πολιτική μας επιλογή είναι μια εύρωστη εθνική στρατηγική για την ανώτατη εκπαίδευση.

Αυτό, λοιπόν, γίνεται πράξη με την κατανομή της τακτικής επιχορήγησης των ΑΕΙ σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια, πρώτο βήμα στρατηγικού σχεδιασμού, με συμμετόχους την Πολιτεία και τα ΑΕΙ. Και όλα αυτά πραγματοποιούνται σε ένα πλαίσιο διαρκούς διαβούλευσης και συνεργασίας, με οδηγό την κουλτούρα της αξιολόγησης και της συνεχούς βελτίωσης».

Ικανοποίηση, αλλά δεν αρκεί

Ο κ. Σπανουδάκης
Ο κ. Σπανουδάκης

Ο αντιπρύτανης Οικονομικών και Υποδομών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, αναφέρει στην «Π» πως κάθε χρονιά, ο προϋπολογισμός των Ιδρυμάτων είναι ελλειμματικός.

Το Π.Κ. χρειάζεται ακόμα 1 εκ ευρώ για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του. «Αγκάθι» αποτελεί η ενεργειακή δαπάνη που απορροφά πάνω από το μισό προϋπολογισμό του Ιδρύματος.

Κάθε χρόνο, το Υπουργείο δίνει έκτακτη επιχορήγηση, όμως, έτσι δεν μπορούν οι πρυτανικές Αρχές να προχωρήσουν σε σωστό προγραμματισμό των κινήσεών τους.

Σε σχέση με πέρσι, ο προϋπολογισμός δεν έχει αλλάξει σημαντικά.

Ο κ. Μανιός
Ο κ. Μανιός

Ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., κ. Θρασύβουλος Μανιός, αναφέρει πως το Ίδρυμα λαμβάνει φέτος περίπου 330.000 ευρώ περισσότερα από πέρσι.

Αν η αύξηση ήταν της τάξης του μισού εκ ευρώ, τότε το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

θα ήταν αρκετά ικανοποιημένο από τα έσοδά του. Ο κ. Μανιός αναφέρει πως οι ανάγκες είναι αυξημένες και λόγω κοροναϊού.

Σε σχέση με τα υπόλοιπα Ιδρύματα, σχολιάζει πως υπάρχουν κάποια με λιγότερα Τμήματα και ίσως περιορισμένες δαπάνες που λαμβάνουν σημαντική χρηματοδότηση.