Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγου Μιχάλη Καραμαλάκη, για καθολική τετραήμερη απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από τέσσερα άτομα.
Με βάση την ανακοίνωση η επίμαχη απόφαση αποδίδεται στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση διασποράς του κορωναϊού, συνδέεται ωστόσο με τις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια της ξεκάθαρης τοποθέτησης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος την Πέμπτη δήλωσε ότι δεν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο και ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. «Ζούμε την πιο δύσκολη δοκιμασία μετά τον πόλεμο…
Δεν θα γίνει η πορεία για το Πολυτεχνείο, όπως δεν έγινε παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου, για την 25η Μαρτίου. Όπως δεν έγινε περιφορά Επιταφίου, δεν έγινε Ανάσταση, δεν γιορτάσθηκε Πάσχα… Δεν θα γίνουν εξαιρέσεις. Οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια…».
Η απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ για καθολική απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων στην αντιπολίτευση όμως προκάλεσε και την παρέμβαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που την χαρακτηρίζει αντισυνταγματική και καλεί να ανακληθεί.
«Κόκκινο πανί» η απόφαση
Η απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ κοινοποιήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου και παραμένει σε ισχύ, αν δεν αλλάξει κάτι, μέχρι το βράδυ της 18ης Νοεμβρίου. Γίνεται ξεκάθαρο ότι όσοι παραβιάσουν την απαγόρευση θα υποστούν τσουχτερά διοικητικά πρόστιμα έως και 5000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει: «Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19, με Απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.
Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
- διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
- διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
ΕΔΕ: Αντισυνταγματική η απόφαση για το Πολυτεχνείο
Να ανακληθεί η απόφαση της τετραήμερης απαγόρευσης των συναθροίσεων ζητά με ανακοίνωση της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καθώς, όπως τονίζει, είναι αντισυνταγματική. «Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί».
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Με την υπ’ αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων.
Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια».
Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος, Β’, 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489)».
«Πυρά» και από την αντιπολίτευση
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους, επισημαίνει ότι «καμία κυβέρνηση και με κανένα πρόσχημα δεν δύναται να περιστέλλει άρθρο του Συντάγματος με μία απόφαση υπουργού ή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.
Πόσω δε μάλλον η κυβέρνηση που πριν δύο μέρες έστελνε βουλευτές της έξω από το Πολυτεχνείο να “επιχειρούν” μαζί με τα ΜΑΤ».
Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθεί και θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ που μαρτύρησαν αγωνιστές της δημοκρατίας.
Τις κυβερνητικές αποφάσεις σχολίασε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «μνημείο αυταρχισμού» και σημειώνοντας ότι «οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα».
Το ΜέΡΑ 25 εκτιμά ότι «ο κίνδυνος τόσο για την Δημοκρατία όσο για την δυνατότητα της κοινωνίας να παραμείνει ενωμένη εναντίον της πανδημίας υπονομεύεται από τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η αστυνομία εισέβαλε στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου, συλλαμβάνοντας άτομα που είχαν βρεθεί στον χώρο για να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση της πορείας της 17ης Νοέμβρη. Αντίστοιχη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και στην Πολυτεχνειούπολη.
Συνολικά οι συλληφθέντες ανήλθαν στους 91 και μάλιστα υπήρξαν καταγγελίες από την Ομάδα Νομικής Βοήθειας ότι οι συλληφθέντες υποχρεώθηκαν σε συνθήκες συνωστισμού χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για την Covid-19.