«Η παγκόσμια ταυτόσημη σχεδόν έννοιας της «γυναίκας» και της «ειρήνης» οφείλει να βρει την εφαρμογή της και σήμερα». Αυτό τονίζεται μεταξύ άλλων σε ψήφισμα της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «8 Μάρτη: Ημέρα μνήμης και τιμής προς όλες τις γυναίκες: τις πρωτοπόρες γυναίκες του 1857, στη Νέα Υόρκη που εξεγέρθηκαν για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ανθρώπινο ωράριο εργασίας, αλλά και τις γυναίκες κάθε εποχής και ιστορικής περιόδου που έδωσαν και δίνουν με μαχητικότητα και θυσίες τους μικρούς ή μεγάλους αγώνες τους.
Είναι Ημέρα που σηματοδοτεί το συνεχή αγώνα για την εξάλειψη των διακρίσεων, για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σε κάθε γωνιά του κόσμου. 8 Μάρτη 2022: Διαφορετική η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη σκιά ενός φρικτού πολέμου που μαίνεται με ολοένα αυξανόμενη ένταση. Η απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρη. Η εισβολή σε μια ανεξάρτητη χώρα είναι καταδικαστέα, ως καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου, όπως και κάθε προσπάθεια αλλαγής και επαναχάραξης των συνόρων.
Γνωρίζουμε καλά, ότι τα πιο τραγικά θύματα των πολέμων και των συγκρούσεων είναι οι γυναίκες και τα παιδιά, ιδιαίτερα τα κορίτσια. Είναι οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, εκείνες που περισσότερο απ’ όλους τους άλλους υφίστανται τις τρομακτικές συνέπειες της βίας. Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών και παιδιών οδηγούνται στον ξεριζωμό εξ αιτίας των πολεμικών συρράξεων, όπου και να συμβαίνουν αυτές.
Η σεξουαλική βία σε γυναίκες και κορίτσια χρησιμοποιείται συνειδητά, ως τακτική πολέμου, παρά τα ψηφίσματα και τις διακηρύξεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά οι γυναίκες είναι αυτές που αναλαμβάνουν σημαντικό μέρος του βάρους να αποκαταστήσουν τον κοινωνικό ιστό και τις κοινωνίες μετά από συγκρούσεις. Μολονότι έχει αναγνωριστεί ο ουσιαστικός και καθοριστικός ρόλος των γυναικών στη στήριξη της βιώσιμης Ειρήνης, στην εδραίωση της ασφάλειας, στο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής, στη στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Δικαιοσύνης, της Ενότητας, της Ανεκτικότητας και της Δημοκρατίας, ωστόσο η φωνή τους δεν φτάνει στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.
Στην 4η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τη Γυναίκα, στο Πεκίνο το 1995,στη Διακήρυξη της «Συνεισφοράς των Γυναικών στον Πολιτισμό της Ειρήνης» διατυπώθηκε στις θεμελιακές αρχές: «Ο ρόλος των γυναικών στη δημιουργία και στη διαφύλαξη της ζωής , τις προίκισε με ψυχολογικές και πρακτικές ικανότητες, απαραίτητες για τις ειρηνικές ανθρώπινες σχέσεις και την κοινωνική ανάπτυξη».