Από τα αναλυτικά στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιοποιεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και τη σύγκριση των τιμών που ίσχυαν τον Ιούλιο του 2021 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, προκύπτουν ενδεικτικά ανατιμήσεις στα ακόλουθα προϊόντα:
πετρέλαιο κίνησης 20,25%, βενζίνη 16,8%, άλλα βρώσιμα έλαια 16,32%, αρνί και κατσίκι 13,21%, νωπά λαχανικά 8%, νωπά ψάρια 6,58%, νωπά φρούτα 5,19%, φρέσκα θαλασσινά 4,39%, τυριά 3,54%, μαργαρίνη και άλλα φυτικά λίπη 3%, ελαιόλαδο 2,61%, πίτσες και πίτες 2,08%, ζυμαρικά 1,83%, παιδικές τροφές 1,73%, κατεψυγμένα ψάρια 1,73%, αλεύρι 1,69%, πατάτες 1,21%,ποδήλατα 4,79%, στα έπιπλα κήπου 4,39%, στις μοτοσικλέτες 2,74%, σε εργαλεία 2,68% και υπολογιστές 0,77% και οικιακές συσκευές 6%
Σε συνδυασμό με την συνεχή αύξηση του πετρελαίου συνεπώς αυξάνονται το κόστος ενέργειας, οι τιμές των καύσιμων, πολλών παραγώγων προϊόντων που βασική πρώτη ύλη αποτελεί το πετρέλαιο (π.χ. συσκευασίες ή τυποποιήσεις προϊόντων) έχει ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη αύξηση των τιμών σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά.
Και μόνο το γεγονός ότι έχει αυξηθεί υπέρμετρα η τιμή των καυσίμων αυτό σημαίνει αυτομάτως ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων, καθώς αυξάνεται τόσο το κόστος παραγωγής όσο και το κόστος μεταφοράς.
Κατά την άποψή μου μια άλλη αίτια ανατιμήσεων αποτελεί η τεραστία αύξηση των ναύλων που όπως εμφανίζεται στο παγκόσμιο δείκτη χρεώσεων κοντέινερ ξεπερνά το 350%. Για να μεταφερθεί σε ένα Gargo πλοίο, ένα κοντέινερ 40 μέτρων από την Ασία στην Ευρώπη πέρυσι θα κόστιζε 3.500 ευρώ σήμερα απαιτούνται 13.000 ευρώ, ενώ δείχνει να ανεβαίνει και άλλο το κόστος στους επόμενους μήνες.
Συνεχίζοντας, μια άλλη αίτια ανατιμήσεων είναι η κλιματική αλλαγή που επέφερε τεραστία ζημία ειδικά σε χώρες που παράγουν σιτηρά και ζάχαρη όπως Ρωσία, και μείωση παράγωγης σε χώρες όπως Ταϊλάνδη και Ινδία, ενώ στην Βραζιλία επικρατεί μετά τις έντονες θερμοκρασίες παγετός που επηρέασε αρνητικά τις καλλιέργειες σε χαρμάνια του καφέ (αναμένεται άνω του 10% αύξηση στο καφέ από το φθινόπωρο).
Καταλήγοντας υπάρχει μια δυσάρεστη ανάμιξη τριών παραγόντων που οδηγούν σε παγκόσμιο επίπεδο στις ανατιμήσεις σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά: υπέρμετρη αύξηση του πετρελαίου, των μεταφερόμενων ναύλων και της κλιματικής αλλαγής. Στο παραπάνω γεγονός προστίθεται αρνητικά και η εξάπλωση της μετάλλαξης του covid-19.
Ωστόσο δημιουργείται μια αισιοδοξία στην ευρωζώνη και στην παγκοσμία οικονομία πιθανής επανεξέτασης της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής και αύξησης παραγωγής πετρελαίου και ταυτόχρονα, καθώς και η κοινή αντιμετώπιση της εξάπλωση της πανδημίας.
Στην Κρήτη ο τουρισμός από τα τέλη Ιουνίου του 2021 έδωσε μεγάλη ανάσα στην οικονομία που αγγίζει τα επίπεδα προ κορωναϊού, δηλαδή τα αντίστοιχα της περιόδου του 2019 και διαφαίνεται να συνεχιστεί έως και το φθινόπωρο (στο γεγονός συντέλεσε το άνοιγμα επιχειρήσεων που δεν είχαν ανοίξει το 2020 και το έντονο τουριστικό στοιχείο -εξωτερικός και εσωτερικός- ενδυνάμωσε την οικονομία του νησιού σε όλα τα επίπεδα και επιχειρηματικές δραστηριότητες).
*Ο Νεκτάριος Κανακαράκης είναι πρόεδρος Επιστημονικού Σωματείου Logistics(Εφοδιασμού) Κρήτης, δ/ντης Logistics σε τοπική αλυσίδα σούπερ μάρκετ