Κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα πολύς κόσμος αναζητά την λαμπάδα που θα κρατήσει το βράδυ της Ανάστασης ή αν είναι νονός ή νονά αναζητά ποια λαμπάδα θα αγοράσει για το βαπτιστήρι του. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χριστιανών έχουν κρατήσει έστω και μια φορά λαμπάδα στο χέρι τους αυτή την περίοδο και επιπλέον σίγουρα έχουν ανάψει ένα κερί μπαίνοντας σε μια εκκλησία, γνωρίζουν όμως γιατί το κάνουν αυτό;
Μεγάλο Σάββατο σήμερα και οι Χριστιανοί ετοιμάζονται για την Ανάσταση του Ιησού. Κατά την επίσκεψη τους, στους ναούς, κρατούν και μια λευκή λαμπάδα.
Τι συμβολίζει όμως η λευκή λαμπάδα;
Η λαμπάδα ουσιαστικά αποτελούσε σύμβολο του νέου φωτός του Χριστού, το οποίο επρόκειτο να φωτίσει την ψυχή του νεοφώτιστου.
Ένας άλλος συμβολισμός της Πασχαλινής λαμπάδας είναι ότι αναπαριστά το φως που έφερε στην ανθρωπότητα ο Χριστός, όταν «νίκησε» το θάνατο, και το σκοτάδι, μέσω της Ανάστασης του.
Με το πέρασμα όμως των χρόνων, η χριστιανική Εκκλησία κράτησε μονάχα τον συμβολισμό της λαμπάδας που αφορά στην Ανάσταση του Χριστού, μιας και σταδιακά η σύνδεση της με τη βάπτιση έπαψε να υφίσταται.
Ακόμη και το χρώμα της λαμπάδας έχει, με τη σειρά του, το δικό του ξεχωριστό συμβολισμό.
Καφέ λαμπάδες κρατάμε την Μεγάλη Παρασκευή στον Επιτάφιο, μιας και το χρώμα αυτό συμβολίζει το πένθος των πιστών για τα Πάθη και το θάνατο του Χριστού. Λευκές λαμπάδες είθισται να κρατάμε το Μεγάλο Σάββατο στην Ανάσταση, καθώς το χρώμα αυτό υποδηλώνει τον εορτασμό για τη χαρά της Ανάστασης του Χριστού.
Παράλληλα, η Πασχαλινή λαμπάδα συμβολίζει επίσης και τον ήλιο της Άνοιξης.
Το Άγιο φως, με το οποίο την ανάβουμε κατά την Ανάσταση συμβολίζει το φως της γνώσης και της αγάπης.
Το έθιμο της Πασχαλινής λαμπάδας
Το έθιμο της λαμπάδας διαμορφώθηκε κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.
Τότε οι νεοφώτιστοι βαπτίζονταν είτε το βράδυ της Ανάστασης ή την Κυριακή του Πάσχα. Η λαμπάδα στα χρόνια εκείνα είχε δυο συμβολισμούς.
Πρώτον συμβόλιζε τον φωτισμό της ψυχής του νεοφώτιστου με την αποδοχή του νέου φωτός του Χριστού.
Δεύτερον συμβόλιζε, το φως που έφερε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός επειδή νίκησε την φθορά και τον θάνατο με την Ανάσταση Του.
Κατά το πέρασμα των χρόνων οι νεοφώτιστοι έπαψαν σιγά σιγά να βαπτίζονται κατά το βράδυ της Ανάστασης ή την Κυριακή του Πάσχα.