Η κ. Παπαυεαγγέλου
Η κ. Παπαυεαγγέλου

Για την εξάπλωση της μετάλλαξης “Όμικρον” αλλά και τα χαρακτηριστικά της που την καθιστούν διαφορετική από τα υπόλοιπα μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού, μίλησε χθες η Βάνα Παπαευαγγέλου,  καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, φαίνεται πως βάσει των έως τώρα δεδομένων, ο  χρόνος επώασης (το διάστημα που μεσολαβεί της έκθεσης στον ιό και της εμφάνισης συμπτωμάτων) της Όμικρον είναι βραχύτερος ενώ μικρότερη τόνισε πως είναι και η διάρκεια νόσησης.

Παράλληλα, τόνισε ότι η παραλλαγή Όμικρον διαφέρει και στην κλινική εικόνα αφού εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμο.

Πιο σπάνια, είπε η καθηγήτρια, οι νοσήσαντες εμφανίζουν βήχα, υψηλό πυρετό αλλά και απώλεια γεύσης-όσφρησης. «Κάνουμε σύσταση να μην αψηφούνται τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και να γίνεται άμεσα αυτοδιαγνωστικός ή εργαστηριακός έλεγχος», επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου.

Για την προστασία των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης διευκρίνισε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, με τρεις δόσεις, επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα ότι προστατεύονται από τη βαριά νόσηση και υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός αποτελεί περισσότερο από ποτέ μονόδρομο, καθώς δήλωσε πως οι ανεμβολίαστοι έχουν σχεδόν 100% πιθανότητα να κολλήσουν: «Οι ανεμβολίαστοι  με την κινητικότητα των ημερών και με την  μεταδότικότητα της Όμικρον έχουν σχεδόν 100% πιθανότητα να κολλήσουν».

Σε κάθε περίπτωση η καθηγήτρια συνέστησε προσοχή στις οικογενειακές επαφές μέσα στις γιορτές, ανεξαρτήτως εμβολιασμού και τόνισε να γίνει έλεγχος με αντιγονικό τέστ πριν από κάποια έξοδο.

Επίσης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει κανένα νόημα οι πλήρως εμβολιασμένοι να επιβεβαιώσουν ένα θετικό ράπιντ τεστ με ένα pcr, «αυτό αφορά τους ανεμβολίαστους που νοσούν πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης», εξήγησε.

Ο κ. Μαγιορκίνης
Ο κ. Μαγιορκίνης

Αξιόπιστα τα rapid

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι τα rapid test εμφανίζουν εξαιρετική αξιοπιστία και πως δεν έχει βρεθεί «έλλειμμα ευαισθησίας απέναντι στην Όμικρον». Επίσης ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον στην περιοχή που στοχεύει το rapid test είναι δύο «και έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα στελέχη χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ευαισθησίας στην ανίχνευσή τους».

Ανέφερε επίσης ότι το στέλεχος της Όμικρον σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα. Όμως λόγω της μεταδοτικότητάς του, οδηγεί σε μεγάλο αριθμό διαγνώσεων αλλά οι νοσηλείες και οι θάνατοι θα είναι αναλογικά λιγότεροι.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ιός έχει γίνει άκακος. Ο κίνδυνος είναι πολλαπλάσιος για τους ανεμβολίαστους και υποπολλαπλάσιος για όσους έχουν κάνει και την τρίτη δόση του εμβολίου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για 46% αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, με μείωση των θανάτων. «Τις επόμενες εβδομάδες, η καταγραφή των διαγνώσεων θα σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ωστόσο η τάση μείωσης των θανάτων αναμένεται να διατηρηθεί. Η αναζωπύρωση της επιδημίας είναι προφανής.  Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία, ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων έφτασαν 60% περισσότερες διαγνώσεις έναντι της προηγούμενης, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πενταπλάσιος αριθμός διαγνώσεων. Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή. Στις ΜΕΘ μέχρι χθες μειώθηκαν κατά 4%, ο αριθμός νέων εισαγωγών έδειξε επιδείνωση της τάξεως του 6%», ανέφερε.

Επίσης ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις της Όμικρον στην περιοχή που στοχεύει το rapid test είναι δύο «και έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα στελέχη χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ευαισθησίας στην ανίχνευσή τους».