Σε παρατεταμένο κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς η Κρήτη

Λιγότερο από το νέο κύμα καύσωνα, αλλά πολύ περισσότερο από τον κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς πρόκειται να επηρεαστεί η Κρήτη.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός πως ήδη από σήμερα, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά κατηγορίας 3, τόσο στα Χανιά όσο και στο Λασίθι, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο κίνδυνος αναμένεται να είναι υψηλότερος τις επόμενες ημέρες και ειδικότερα από την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία η Κρήτη θα επηρεαστεί και από τις υψηλές θερμοκρασίες, που δεν αναμένεται να φθάσουν ωστόσο τόσο ψηλά όσο στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Είναι ενδεικτικό πως το νέο κύμα που αναμένεται από την Παρασκευή, θα επηρεάσει τμηματικά κάποιες περιοχές στα βόρεια, αλλά κυρίως περιοχές της ενδοχώρας και κατά κύριο λόγο τον νότο της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Για τους λόγους αυτούς, αλλά κυρίως για τον λόγο εκδήλωσης πυρκαγιάς, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπί- σουν  άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά παράλληλα στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Υπενθυμίζεται ότι, το νέο κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να φθάσει στην Ελλάδα από την Παρασκευή σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία και θα έχει διάρκεια μερικών εικοσιτετραώρων.

Συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη θα ευνοήσει την επικράτηση θερμών αερίων μαζών σε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου αλλά και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Η κορύφωση της θερμής μεταφοράς εκτιμάται μέσα στο διήμερο Παρασκευής 19/8 – Σαββάτου 20/8, οπότε η θερμοκρασία είναι αρκετά πιθανό να φτάσει κατά τόπους τους 41-42 βαθμούς Κελσίου.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Αιτία γι’ αυτή την αύξηση αποτελεί η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την επικράτηση ξηρών συνθηκών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα νεκρά δασικά καύσιμα, ειδικότερα δε τα πιο λεπτά όπως φύλλα, βελόνες, μικρά κλαδιά και κορμοί, αποβάλλουν υγρασία στην ατμόσφαιρα και ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη, εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς.

Ειδικότερα, η πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας των νεκρών δασικών καυσίμων για σήμερα είναι ότι αυτή αναμένεται να πέσει κάτω από το 10% στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Οι τιμές αυτές δημιουργούν ευνοϊκό υπόβαθρο για την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.