Χρειάστηκαν παραπάνω από τρεις ώρες μέσα στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης για να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος των 61ων διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Οι διερευνητικές επαφές θα συνεχίσουν σε έναν δεύτερο κύκλο στην Ελλάδα, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να βρεθεί η χρυσή τομή για τα θέματα που απασχολούν και τις δύο πλευρές. Σημειώνεται ότι οι επαφές δεν αποτελούν διαπραγματεύσεις, αλλά άτυπες συζητήσεις στις οποίες διατυπώνονται οι θέσεις και των δύο πλευρών.
Πάντως η Τουρκία αν και προσήλθε στο τραπέζι του διαλόγου, δεν φαίνεται να αφήνει στην άκρη το κομμάτι της «τούρκικης διπλωματίας» και του «παζαριού» που πολλές φορές την έχουν φέρει σε δεινή θέση. Είναι χαρακτηριστικό πως στις επαφές δεν προσήλθε ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν μαζί με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ
. Μετά το πέρας των επαφών, ο ίδιος ο Καλίν δήλωσε πως οι λύσεις σε όλα τα επίπεδα μπορούν να βρεθούν, αλλά μόνο με την παρέμβαση του Τούρκου προέδρου, γεγονός πως έδειξε στην ελληνική πλευρά ότι η Τουρκία προσέρχεται στον διάλογο με συγκεκριμένη στρατηγική που έχει και συγκεκριμένη στόχευση.
Παρά την πρόθεση της Τουρκίας πάντως να δημιουργήσει εντυπώσεις και τετελεσμένα, η Ελλάδα προσήλθε στην συνάντηση μετά από τεσσεράμισι χρόνια με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και τίποτα περισσότερο. Της ελληνικής αποστολής ηγούνταν ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης.
Ο Ιμπραήμ Καλίν ωστόσο θέλησε να περάσει τη γραμμή της Τουρκίας υποστηρίζοντας ότι «η λύση όλων των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του Αιγαίου, είναι εφικτή υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας. Η βούλησή μας για αυτό είναι πλήρης. Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς όφελος όλων».
Ενδεικτικό των προθέσεων της Τουρκίας είναι το γεγονός ότι η τουρκική αντιπροσωπεία στις διερευνητικές επαφές έθεσε όλη τη γνωστή ατζέντα της Άγκυρας και όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, την αποστρατικοποίηση των νησιών, το καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, το εύρος του εναέριου χώρου και τη δικαιοδοσία στις περιοχές έρευνας και διάσωσης.
Στην Αθήνα πάντως, ο Χρήστος Ταραντίλης είπε ότι για την ελληνική πλευρά το μόνο αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η «οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.» Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι:
«Είναι ξεκάθαρο -όπως άλλωστε έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική».
Παρά τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ δήλωσε ότι:
«Χαιρόμαστε που οι απευθείας συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016, σήμερα ξεκινούν και πάλι και ναι, στο πλαίσιο της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ στηρίξαμε πολύ και εργαστήκαμε προκειμένου να υπάρξουν τέτοιες απευθείας συνομιλίες».
Η κ. Άντεμπαρ προσέθεσε ότι: «Ποια θέματα, ποιες λύσεις, ποια βήματα θα συμφωνηθούν τώρα εκεί, είναι υπόθεση των (σ.σ. δύο) πλευρών. Και πιστεύω ότι είναι καλό να μην σχολιάσουμε τώρα απέξω για μια διαδικασία που ξεκινάει, αλλά το αντικείμενο συζήτησης και όλα τα περαιτέρω να τα συνεννοηθούν οι πλευρές μεταξύ τους.
Και ελπίζουμε ότι θα καταστεί εφικτό να δημιουργηθεί και πάλι αμοιβαία εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλον, με αξιοπιστία ώστε να βρεθεί από κοινού μια καλή λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».