Φωτιές σε Κω και Χίο: Χωρίς ενεργά μέτωπα έπειτα από τις ολονύχτιες μάχες
φωτογραφία αρχείου

Ολονύχτια ήταν η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στα πύρινα μέτωπα σε Κω, Χίο προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο οι φωτιές που ξέσπασαν χθες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην Κω η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στις Πόρτες Αντιμάχειας, δεν έχει ενεργό μέτωπο.

Οι δυνάμεις κατάσβεσης έχουν περικυκλώσει τις εστίες, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες και στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το απόγευμα, περίπου 10.000 κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού μεταφέρθηκαν σε δημόσιους χώρους, σχολεία, γήπεδα και ξενοδοχεία της Αντιμάχειας και  σε Μαστιχάρι και Μαρμάρι ενώ δεν κινδύνεψαν κατοικίες.

Μηνύματα του 112 εστάλησαν προς όσους βρίσκονται στα Καρδάμαινα προκειμένου να απομακρυνθούν προς Αντιμάχεια. Σε ετοιμότητα να συνδράμει είναι και το Λιμενικό Σώμα, εφόσον απαιτηθεί.

Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα, που συμβάλουν σημαντικά στην κατάσβεση της φωτιάς στην Κω. Παράλληλα, στο σημείο επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 13 οχήματα, ενώ η εικόνα της φωτιάς είναι σαφώς βελτιωμένη.

Σε ξενοδοχεία περιοχών δίπλα από το Μαρμάρι, στο Στάδιο της Αντιμάχειας, καθώς και σε σχολεία μεταφέρθηκαν με τουριστικά λεωφορεία κάτοικοι και τουρίστες της Καρδάμαινας, καθώς η φωτιά που ξέσπασε στις 11.50 το πρωί στις Πόρτες Αντιμάχειας απειλούσε όλη τη νύχτα τον οικισμό.

Οι άνεμοι έχουν εξασθενήσει γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για έλεγχο της πυρκαγιάς τις επόμενες ώρες.

Καλύτερη εικόνα και στη Χίο

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Χίο αν και η ένταση της φωτιάς, η οποία ξέσπασε χθες στη Σιδηρούντα, έχει μειωθεί και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Με το πρώτο φως τη μέρας στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν και τα εναέρια μέσα. Ειδικότερα, στο σημείο βρίσκονται 177 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 36 οχήματα ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Χίο τραυματίστηκαν ελαφρά 5 άτομα, και συγκεκριμένα 4 πυροσβέστες και ένας ιδιώτης συνταξιούχος πυροσβέστης ενώ οι αρμόδιες αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός 63χρονου άνδρα.

Οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός ατόμου, ως υπαίτιο πρόκλησης πυρκαγιάς στη θέση Λάμπη και του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 8.859,375€. Κρατείται και θα οδηγηθεί την Τρίτη ενώπιον της κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Χίου.