Φωτιές: Εκκένωση οικισμού στη Χίο και μήνυμα από το 112 – Καλύτερη εικόνα σε Δίστομο και Ζάκυνθο

Δύσκολο το μέτωπο της φωτιάς στη Χίο όπου το πρωί της Δευτέρας σήμανε συναγερμός για πυρκαγιά στην περιοχή Σιδηρούντα.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει και επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα, 5 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Ο κοντινότερος οικισμός που απέχει αρκετά όμως από το πύρινο μέτωπο είναι το Μετόχι, για το οποίο έχει εκδοθεί «112» για την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων, καθώς υπάρχει μόνο ένας δρόμος διαφυγής και προτιμήθηκε να δοθεί σχετική εντολή για παν ενδεχόμενο.

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χίου, Γιώργος Ζώας, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η πυρκαγιά εξαπλώνεται νότια με ταχύτητα, απειλώντας κατοικίες και περιουσίες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ζώα, που μετέδωσε το politischios, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες πυρκαγιάς σε διάφορα σημεία, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται κοντά σε κατοικίες. Οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 να μεταβούν στην παραλία Μετόχι, όπου θα υπάρχει μέσο μεταφοράς για την ασφαλή εκκένωσή τους. Ωστόσο, αρκετοί κάτοικοι δεν έχουν στη διάθεσή τους ιδιωτικά οχήματα, καθιστώντας την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση τις απογευματινές ώρες χθες, στην περιοχή του Διστόμου Βοιωτίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από την 4η ΕΜΟΔΕ και 20 οχήματα, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί δύο ελικόπτερα. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, ενώ δεν κινδυνεύουν οικισμοί και το πύρινο μέτωπο εμφανίζει καλύτερη εικόνα.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση, τις βραδινές ώρες χθες, στην περιοχή Αγία Μαρίνα, στη Ζάκυνθο επιχειρούν 66 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 14 πυροσβεστών με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 6ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. και τέσσερα οχήματα, που μετέβησαν ακτοπλοϊκώς από την Κυλλήνη, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες Ο.Τ.Α., ενώ επίσης δεν κινδυνεύουν οικισμοί και το πύρινο μέτωπο εμφανίζει καλύτερη εικόνα.

Στην Σταμάτα και στην Πλάκα Κερατέας όπου και στις δύο περιπτώσεις υπήρχαν κάποια σπίτια και ποιμνιοστάσια που κάηκαν η καταγραφή γίνεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η διαβροχή συνεχίζεται από αέρος και στις δύο περιοχές, όπως επίσης επιχειρούν και πεζοπόρα τμήματα για την καταστολή τυχόν μικροεστιών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τα αίτια των συγκεκριμένων πυρκαγιών. Από την Πυροσβεστική τονίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προσαγωγές ή συλλήψεις για τα περιστατικά αυτά.