Φλωρίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Υπαρκτό σκάνδαλο που πρέπει να εκκαθαριστεί

Με φόντο την εξαγγελία για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μίλησε ξεκάθαρα για το υπαρκτό σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που χρήζει πλήρους εκκαθάρισης, τονίζοντας ότι η έρευνα για ποινικές ευθύνες διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και τη σύσταση task force για την ανάκτηση παράνομα αποκτηθέντων περιουσιακών στοιχείων. Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Φλωρίδης ξεκαθάρισε πως η διαδικασία θα κινηθεί με θεσμική σοβαρότητα και όχι με όρους επικοινωνιακής πυροτεχνίας, όπως «μία προανακριτική κάθε μήνα», υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνολικής αποτίμησης της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Είναι υπαρκτό σκάνδαλο

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την υπόθεση των παράνομων επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: «Πρόκειται για ένα υπαρκτό σκάνδαλο, που πρέπει να εκκαθαριστεί. Στην κατεύθυνση αυτή, η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, η οποία θα γίνει με τη συνδρομή της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα δημιουργήσει έναν οργανισμό χωρίς ενδιάμεσους και με απόλυτη διαφάνεια. Σε ό,τι αφορά τη δικαστική έρευνα, αυτή διεξάγεται από το τμήμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα. ‘Αρα το ζήτημα διερεύνησης των όποιων ποινικών ευθυνών θα γίνει από κει».

Επίσης, ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε «στη σύσταση ομάδας task force με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού προκειμένου να εντοπιστούν αυτά που έχουν αποκτηθεί παράνομα, ώστε να ανακτηθούν».

Η εξεταστική επιτροπή

Αναφερόμενος στην πολιτική διαδικασία ο κ. Φλωρίδης τόνισε: «Αυτή κινείται ανάμεσα στις απόψεις κάποιων που λένε ότι κάθε μήνα πρέπει να φτιάχνουμε και μια προανακριτική και στην άποψη της Κυβέρνησης ότι αφού ανταποκριθούμε σε αυτά που η ελληνική κοινωνία θέλει και σε αυτά που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο ποινικό, διοικητικό και αναδιοργάνωσης, πρέπει να δούμε και τις πολιτικές ευθύνες. Πρέπει να γίνει μια συνολική αποτίμηση αυτού του Οργανισμού που σήμερα καταργήθηκε, στο επίπεδο της πολιτικής διαχείρισης.

Η εξεταστική επιτροπή στο βαθμό που θα καταλήξει ότι υπάρχει ανάγκη διερεύνησης ποινικών ευθυνών, η συνέχεια της διαδικασίας είναι γνωστή. Όταν ολοκληρώσει το έργο της θα γίνουν τα πορίσματα και εφόσον κάποια οδηγούν στην ανάγκη να συσταθεί προανακριτική επιτροπή και αν μαζευτούν 30 υπογραφές που απαιτεί το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής και κατατεθεί σε αυτήν, τότε θα συζητηθεί σε εκείνο το επίπεδο».