F-35: Από το 2027 η παραγωγή των ελληνικών μαχητικών

Σε λίγες εβδομάδες ξεκινά και επίσημα το πρόγραμμα των ελληνικών F-35, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην αποκλειστική της συνέντευξη στην «Κ», η Μάρα Μάδεργουεϊ, αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Aeronautics, υπεύθυνη για τη Στρατηγική και Επιχειρηματική Ανάπτυξη.

Το έμπειρο στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης άμυνας και ασφάλειας DEFEA 2025 και αποκάλυψε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα ελληνικά μαχητικά 5ης γενιάς. Στις αρχές της εβδομάδας, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανέθεσε στην Lockheed Martin σύμβαση αξίας 17,2 εκατ. δολαρίων για την παροχή μηχανικής και τεχνικής υποστήριξης, στο πλαίσιο της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα F-35 Lightning II.

Παράλληλα, ο πρώτος πυρήνας αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας ετοιμάζεται να μεταβεί στη Βιρτζίνια για να στελεχώσει το ελληνικό παράρτημα του JPO, του γραφείου που ασχολείται με τις διεθνείς πωλήσεις των F-35.

“Η παραγωγή των ελληνικών αεροσκαφών ξεκινά στην Παρτίδα 20, για την οποία έχει αρχίσει η προμήθεια μακροχρόνιων υλικών, ενώ η πλήρης παραγωγή προγραμματίζεται για το 2027. Μετά την παραγωγή, η πρώτη παράδοση αναμένεται στα τέλη του 2028, με την άφιξη του πρώτου αεροσκάφους στην Ελλάδα να έχει προγραμματιστεί για το 2030. Ολα τα αεροσκάφη της Ελλάδας θα είναι στην πιο πρόσφατη διαθέσιμη διαμόρφωση», σημειώνει η κα. Μάδεργουεϊ αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής και παραδόσεων των 20 F-35 της πολεμικής αεροπορίας.

Υπάρχει «kill switch»;

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει τα περί ύπαρξης «kill switch». «Το Πεντάγωνο και πολλοί διεθνείς πελάτες του F-35 έχουν διαψεύσει τον μύθο του διακόπτη απενεργοποίησης. Στο πλαίσιο των συμβολαίων μας με την κυβέρνηση, παραδίδουμε όλη την υποδομή συστημάτων και τα δεδομένα που απαιτούνται για τη λειτουργία και συντήρηση του αεροσκάφους, σε όλους τους πελάτες του F-35».

Συνεχείς διαβουλεύσεις

Αργή αλλά σταθερή πρόοδος καταγράφεται στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 Block 50. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την ερχόμενη εβδομάδα, κλιμάκιο της Lockheed Martin θα έχει νέα συνάντηση με αξιωματικούς της πολεμικής αεροπορίας, ενώ, μετά τα μέσα του μήνα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, αναμένεται να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα έχει αναλυτική ενημέρωση τόσο για τα F-16 όσο και για τα F-35.

Οπως έχει αναδείξει η «Κ», οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική και την αμερικανική πλευρά επικεντρώνονται στην αναζήτηση της «φόρμουλας» ώστε να μειωθεί δραστικά το κόστος της αναβάθμισης των 36 Block 50 σε Viper. Το όριο που έχει θέσει η Αθήνα τοποθετείται περίπου στα 800 εκατομμύρια δολάρια, με την αρχική αμερικανική προσφορά να αποκλίνει αρκετά από αυτό το ποσό. Οι δύο πλευρές επεξεργάζονται τρόπους συγκράτησης του κόστους δια της αφαιρετικής, προτεραιοποιώντας συστήματα που θεωρούνται απαραίτητα για τον εκσυγχρονισμό του αεροσκάφους.

Ακόμη και αυτή η διαδικασία, όμως, έχει σημαντικούς περιορισμούς καθώς δεν είναι δυνατόν να επηρεαστεί η διαλειτουργικότητα του μαχητικού, καθώς αυτό θα ακύρωνε τον σκοπό της ίδιας της αναβάθμισης. «Οι δυνατότητες (των Viper) επιδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της Ramstein Flag 2025, μιας μεγάλης κλίμακας άσκησης του ΝΑΤΟ που επικεντρώθηκε στην ετοιμότητα και τη διαλειτουργικότητα. Οι πιλότοι των Ελληνικών F-16V πέταξαν μαζί με 90 αεροσκάφη από 15 συμμαχικές χώρες, λειτουργώντας από 12 συμμαχικές αεροπορικές βάσεις σε όλη την Ευρώπη και επέδειξαν πόσο αποτελεσματικά ενσωματώνεται το Viper σε κοινές επιχειρήσεις».

Η ΕΑΒ στο επίκεντρο

Η Μάρα Μόδεργουεϊ αναφέρθηκε και στην πολυετή συνεργασία της Lockheed Martin με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η οποία συμμετέχει στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού των F-16 και των C-130J. «Μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας αναβάθμισης Viper, τα οικονομικά οφέλη θα ξεπεράσουν το 1 δισ. δολάρια. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχουμε υποστηρίξει την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία χρηματοδοτώντας έργα που ενισχύουν τις υποδομές και τις τεχνικές της δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης εγκαταστάσεων, της κατασκευής απαρτίων και της ικανότητας συντήρησης, επισκευής και ανακατασκευής (MRO) για το πρόγραμμα Viper. Η ΕΑΒ είναι επίσης εξουσιοδοτημένο κέντρο συντήρησης C-130, υποστηρίζοντας την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μέσω ανταλλακτικών, επισκευών και σχετικών υπηρεσιών».

Πηγή: kathimerini.gr