Η εμφάνιση και δεύτερου κρούσματος ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας αναγκάζει τον ΕΟΔΥ να προχωρά σε τακτική ενημέρωση κάθε Πέμπτη. «Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, είναι δεδομένο αυτό. Φαίνεται ότι είναι μια νόσος που αυτή τη φορά ξέφυγε λίγο από τη συνήθη μετάδοσή της. Δεν πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα, η νόσος δεν έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, είναι εύκολο σχετικά να περιοριστεί.
Επίσης, δεν έχει ασυμπτωματική μετάδοση. Τα συμπτώματα κάνουν να εμφανιστούν 1-2 εβδομάδες, ενώ είναι εύκολο σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα να εντοπίσουμε τις επαφές τους», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Δεν έχει τη μεταδοτικότητα του κοροναϊού η νόσος της ευλογιάς των πιθήκων» διευκρίνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
«Την ξέραμε ως ενδημική νόσο στην κεντρική Αφρική», είπε η γιατρός ενώ τόνισε ότι κολλάει δύσκολα. Εξήγησε, όμως, ότι η νόσος κρατάει περίπου τέσσερις εβδομάδες και μετά είναι σε αποδρομή, γι’ αυτό χρειάζεται καραντίνα για όσο διαρκεί.
Τόνισε ότι το χαρακτηριστικό της νόσου είναι η διόγκωση των λεμφαδένων και τα εξανθήματα.
Διευκρίνισε, επίσης, ότι με τα σωματίδια διά της αναπνευστικής οδού είναι ακόμα πιο σπάνια η μετάδοση.
Για όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνο, επεσήμανε ότι «δεν κολλάς αν κάθεσαι δίπλα με τον άλλον, εκτός αν αγκαλιαστείς και φιληθείς».
Μία ανάρτηση για τα στοιχεία που, μέχρι στιγμής, έχουν γίνει γνωστά στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με την ευλογιά των πιθήκων έκανε ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχει σαφής μείωση του αριθμού των διαγνώσεων άρα, επισήμανε, ότι το βασικό σενάριο δεν είναι άλλο από την έξοδο από την εκθετική αύξηση κρουσμάτων.
«Το βασικό σενάριο της εξόδου από εκθετική αύξηση που περιέγραψα πριν από καιρό επιβεβαιώνεται καθώς κάθε εβδομάδα βλέπουμε σαφή μείωση του ρυθμού αύξησης των διαγνώσεων. Αυτό δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού σε καμία περίπτωση, αλλά σαφή ένδειξη περιορισμού των μεταδόσεων και μείωσης του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής (Rt).
Σχετικά με τη συζήτηση για αερομετάδοση της συγκεκριμένης νόσου. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ καθόλου ενδείξεις για αυτή την οδό σε ΦΥΣΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. Σε τεχνητές συνθήκες το γνωρίζουμε ότι μπορεί να μεταδοθεί με αερόλυμα, δεν είναι κάποια νέα γνώση!
Η αερομετάδοση σε αυτούς τους ιούς σχετίζεται με βαριές κλινικές εικόνες, τόσο στον μεταδότη όσο και στον λήπτη, που, ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει», σημειώνει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Τι πρέπει να ξέρουμε για την ευλογιά των πιθήκων
Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως με τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα και η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους τρόπους μετάδοσης και προστασίας.
Οι τρόποι μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν:
α. Στενή προσωπική επαφή,
β. Έκθεση σε βιολογικά υγρά,
γ. Επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα (π.χ. κλινοσκεπάσματα, είδη ρουχισμού/ιματισμού).
Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται αμιγώς σεξουαλικά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω σεξουαλικής επαφής κατά τη σωματική επαφή.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος, κυρίως σε παλάμες, πέλματα, γεννητικά όργανα, προκαλώντας πόνο.
Η νόσος διαρκεί 2-4 εβδομάδες και είναι συνήθως αυτοπεριοριζόμενη. Η θεραπεία είναι κυρίως συμπτωματική και υποστηρικτική ενώ αντιιικά φάρμακα που έχουν εγκριθεί για την ευλογιά θεωρούνται αποτελεσματικά και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων: το tecovirimat (εγκεκριμένο για τη θεραπεία της ευλογιάς σε ενήλικες και παιδιά) και τα brincidofovir και cidofovir.
Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εμφανιστεί με ήπια συμπτώματα νόσου, όμως ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού (μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ανοσοκατασταλμένα άτομα). Στις χώρες της Αφρικής η θνητότητα κυμαίνεται μεταξύ 1-10%. Στις άλλες χώρες δεν έχει καταγραφεί θάνατος.
Ένδειξη μαζικού εμβολιασμού με το εμβόλιο της ευλογιάς για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει, αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Μπορεί να γίνει όμως εμβολιασμός σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση. Επίσης, προληπτικά μπορούν να εμβολιαστούν όσοι εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό.