Ελεγκτές του υπουργείου Υγείας βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο Βενιζέλειο για να ενημερωθούν για την λίστα χειρουργείου του νοσοκομείου που αριθμεί περίπου 3.000 ασθενείς.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησαν εξηγήσεις και ενημέρωση για συγκεκριμένα περιστατικά που καθυστερούν για μεγάλα διαστήματα, ακόμη και για χρόνια να χειρουργηθούν.
Οι απαντήσεις που δόθηκαν σχετίζονται με την μεγάλη μείωση του χειρουργικού χρόνου, ελλείψει αναισθησιολόγων ένα πρόβλημα που δεν είναι σημερινό, αλλά οξύνθηκε ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.
Είναι γνωστό ότι στο νοσοκομείο απο τις 4 Σεπτεμβρίου έχουν σταματήσει οι επεμβάσεις στα τακτικά περιστατικά και καλύπτονται μόνο τα επείγοντα.
Τώρα ,μετά την παραίτηση Χάρη Λυδάκη από την θέση του υπηρεσιακού διοικητή, καλείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας για επαναλειτουργία του χειρουργικού τμήματος με 4 χειρουργικά τραπέζια ημερησίως από την 1η Νοεμβρίου, ο διευθυντής του χειρουργικού τομέα του Βενιζελείου Ευθύμιος Καρακώστας ο οποίος ορίστηκε προσωρινός διοικητής του νοσοκομείου.
Η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων που θα εφαρμοστεί και έχει ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις των γιατρών, είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που διασυνδέει όλα τα Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε μία κοινή βάση δεδομένων.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, στο οποίο οι ειδικευμένοι γιατροί των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων και των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας θα αξιολογούν και θα καταχωρούν με ιατρική τεκμηρίωση τη σοβαρότητα της νόσου και την αναγκαιότητα του ασθενή να υποβληθεί σε τακτική χειρουργική επέμβαση.
Από τη λίστα αναμονής θα εξαιρούνται προφανώς τα επείγοντα περιστατικά, ωστόσο τόσο τα τακτικά, όσο και τα έκτακτα χειρουργεία θα δηλώνονται υποχρεωτικά στο σύστημα.
Στο ίδιο ψηφιακό περιβάλλον θα καταχωρείται η εκτίμηση του γιατρού για τον δυνατό χρόνο αναμονής με κριτήριο την ασφάλεια για την υγεία του ασθενούς, και ο ίδιος ο ασθενής θα ενημερώνεται άμεσα για την ημερομηνία της επέμβασης του.
Εξηγώντας τη λογική της Ενιαίας Ηλεκτρονικής Λίστας Χειρουργείων που εισάγεται με το νομοσχέδιο, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε ότι «αυτό που γίνεται είναι η ψηφιοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης με τις λίστες των νοσοκομείων. Στη λίστα χειρουργείων βάζει έναν ασθενή ο ίδιος ο θεράπων χειρουργός ιατρός που τον εξέτασε. Αυτό που καταργείται είναι η χειρόγραφη εγγραφή της λίστας από τον χειρουργό. Όλα αυτά πλέον θα γίνονται ψηφιακά.»