Εξετάζονται μικρές αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης

Οριακές αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης, τις οποίες σε μεγάλο βαθμό θα κατευθύνουν οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά του «μαύρου χρυσού», χωρίς ωστόσο να αλλάζουν τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, σχεδιάζει το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο.

Η πρεμιέρα θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου, γι΄αυτό  οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές Οκτωβρίου οπότε και θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τα δημοσιονομικά περιθώρια που αφήνει ο φετινός προϋπολογισμός. Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί έντονα τα στελέχη που έχουν επιφορτισθεί με το θέμα, είναι εάν θα επαναληφθεί η περυσινή παρέμβαση στην αντλία, η οποία σε συνδυασμό με τη «συνδρομή» από την πλευρά των διυλιστηρίων, κράτησαν τις τιμές σε ανεκτά επίπεδα.

Με επιδότηση 25 λεπτών ανά λίτρο μαζί με τον ΦΠΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρόσθετη επιδότηση 7,5 λεπτών το λίτρο στην αντλία από τα διυλιστήρια, οι τιμές για τους καταναλωτές κινήθηκαν πέρυσι για αρκετό διάστημα κοντά στο 1,10 ευρώ το λίτρο.

Όσον αφορά στους δικαιούχους, δεν αποκλείεται να εξαιρεθούν από το επίδομα όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες κρύβουν εισοδήματα από την εφορία, την ώρα που έχουν μεγάλους τζίρους.

Ακόμα – σύμφωνα με πληροφορίες – δεν θα επαναληφθεί τη φετινή σεζόν το μέτρο του διπλού επιδόματος (έφθανε το επίδομα έως και τα 1.600 ευρώ) για τους καταναλωτές που επέλεξαν πέρυσι άλλο καύσιμο για θέρμανση, αντί του φυσικού αερίου.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι το μέτρο ήταν προσωρινό, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Οι προβολές που κάνουν οι βενζινοπώλες – με βάση τα σημερινά δεδομένα – δεν αποκλείουν εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ακόμα και στο 1,5 ευρώ το λίτρο στην πρεμιέρα της 15ης Οκτωβρίου.

Εάν δε, επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις διεθνών αναλυτών για εκτίναξη της τιμής του μπρεντ (Βόρειας Θάλασσας) ακόμα και πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, το 1,5 ευρώ θα ξεπεραστεί κατά πολύ.