Αποζημίωση ύψους 2.000 ευρώ ανά όχημα. Αυτό είναι το ποσό που θα δοθεί, μετά από παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδων ανθρώπων στην Αττική Οδό.
Η αποζημίωση ανακοινώθηκε επίσημα χθες κι έγινε αποδεκτή από την εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό, ωστόσο οι άνθρωποι που παρέμειναν εγκλωβισμένοι για δέκα ή και περισσότερες ώρες στα οχήματά τους χωρίς νερό και τροφή, δηλώνουν πως καμία αποζημίωση δεν είναι ικανή να μετριάσει το πρόβλημα των όσων βίωσαν.
Εκτός από το ποσό των 2.000 ευρώ βέβαια ανά όχημα, ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε πως συγκροτήθηκε επιτροπή διερεύνησης για την κατάσταση στην Αττική Οδό προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις.
Και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αντίστοιχα ανακοίνωσε την καταβολή αποζημίωσης ύψους 1.000 ευρώ στους εγκλωβισμένους επιβάτες σε τρένα στα δρομολόγια Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε με τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ζήτησε από την εταιρεία να καταβάλει από 1.000 ευρώ αποζημίωση στους επιβάτες χθεσινών δρομολογίων στον άξονα Αθήνα- Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονίκη-Αθήνα, για τη μεγάλη ταλαιπωρία τους, κάτι το οποίο η εταιρεία δέχθηκε.
Στο μεταξύ, την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Αττικές Διαδρομές, η οποία διαχειρίζεται την Αττική Οδό, υπέβαλε ο Βασίλης Χαλκιάς.Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, «στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., που συνεδρίασε εκτάκτως, ο κ. Βασίλειος Χαλκιάς, διευθύνων σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, από την ίδρυσή της το 1999, υπέβαλε την παραίτησή του».
Τα προβλήματα στην Αττική Οδό πάντως δεν ήταν τα μοναδικά που συνέχιζαν να εντοπίζονται και χθες στην Αθήνα, αφού εκτός από τις τραγικές εικόνες που εκτυλίχθηκαν στην οδό, υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που παρέμεναν χωρίς ρεύμα επί ώρες ή και μέρες. Την ίδια στιγμή, ακόμα και στην «καρδιά» της πόλης, επί της Ούλαφ Πάλμε στη Ζωγράφου παρατηρούνταν τεράστια προβλήματα, που είχαν κόψει την κυκλοφορία στα δύο για ώρες έπειτα από πτώσεις δέντρων.
Σοβαρά προβλήματα διατηρήθηκαν και χθες στη λεωφόρο Καρέα-Κατεχάκη, όπου τα συνεργεία της Περιφέρειας προχώρησαν σε συντονισμένες δράσεις απομάκρυνσης οχημάτων. Εγκλωβισμένα αυτοκίνητα παρέμεναν και στη λεωφόρο Μεσογείων, τα οποία απομακρύνθηκαν με τη συνδρομή της Αστυνομίας, του στρατού και της ΕΜΑΚ.
Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να προεδρεύσει το πρωί χθες σε σύσκεψη στην οποία μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος.
Μετά τη σύσκεψη ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης επικεντρώθηκε στο θέμα της Αττικής Οδού, τονίζοντας πως ήταν «μία πολύ δύσκολη νύχτα, αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις», ενώ επανέλαβε «την απολογία της Πολιτείας» για την ταλαιπωρία τόσων πολιτών. «Η συγγνώμη της Πολιτείας δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ποτέ προσχηματική», ανέφερε χαρακτηριστικά στην έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία «Ελπίδα».
«Δεν είναι η ώρα του καταλογισμού των ευθυνών. Τώρα είμαστε στο πεδίο και διαχειριζόμαστε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση και πρέπει να είμαστε απερίσπαστοι σε αυτό το έργο», τόνισε ο υπουργός. Ωστόσο, επισήμανε:
«Σε σύγκριση της κατάστασης που επικράτησε στον οδικό άξονα Αθηνών-Λαμίας με τη Νέα Οδό και την Αττική Οδό από την άλλη είναι τόσο προφανής η διαφορά, που επιβεβαιώνει πόσο ανεδαφικοί είναι οι ισχυρισμοί της εταιρείας διαχείρισης της Αττικής Οδού».
Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην οποία και υπενθυμίζει ότι «το νομικό πλαίσιο για την απόδοση ευθυνών στους παραχωρησιούχους όταν κλείνουν οι αυτοκινητόδρομοι, θεσπίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση το 2020, για να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο να δημιουργούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και μετά να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε κανέναν».
Σύμφωνα με το υπουργείο, με την παράγραφο 3 του άρθρου 65 του ν. 4663/2020 (ΦΕΚ Α’ 30) προβλέπεται ότι αν διακοπεί η κυκλοφορία σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, επιβάλλονται κυρώσεις σε φορείς επιφορτισμένους με τη λειτουργία ή/και τη συντήρηση του εν λόγω δικτύου, εφόσον ενέργεια ή παράλειψή τους συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας.
Ερωτηθείς αν το κράτος θα καταθέσει αγωγή, απάντησε πως «ό,τι πρέπει να γίνει, για τις κυρώσεις που πρέπει να αποδοθούν, για τον κόσμο που ταλαιπωρήθηκε και του οφείλουμε και ηθικώς να αποδοθούν αυτές οι ευθύνες, αλλά και να αποζημιωθεί, να είστε σίγουροι ότι θα γίνει με όλους τους τρόπους και τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».