Ετοιμάζουν…έμφραγμα στην Αθήνα οι αγρότες!

Έμφραγμα στους δρόμους της Αθήνας αναμένεται να προκαλέσει η κάθοδος των τρακτέρ στην πρωτεύουσα για τη διαμαρτυρία των αγροτών, το απόγευμα στο Σύνταγμα. Από νωρίς το απόγευμα θα εφαρμοστεί σειρά κυκλοφοριακών ρυθμίσεων κατά την άφιξη των αγροτών, για το συλλαλητήριο που έχουν προγραμματίσει.

Κεντρική λεωφόρος Αθηνών: Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα.
Λεωφόρος Αμαλίας: Διακοπή της κυκλοφορίας.
Οδός Πανεπιστημίου: Διακοπή της κυκλοφορίας.
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας: Διακοπή της κυκλοφορίας από το ύψος της Βουλής έως την οδό Σέκερη.
Αγίου Κωνσταντίνου: Μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αυτές θα είναι προσωρινές και θα επηρεάσουν την κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας λόγω της διαμαρτυρίας των αγροτών. Συνιστάται στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση με οχήματα στη διαδρομή της πορείας και στους χώρους των εκδηλώσεων.

Η επίσημη ενημέρωση της Τροχαίας

«Λόγω της επικείμενης συγκέντρωσης – διαμαρτυρίας αγροτών την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου στο κέντρο της Αθήνας, η Ελληνική Αστυνομία έχει καταρτίσει και θα εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων για την εύρυθμη και ασφαλή διεξαγωγή των κινητοποιήσεων.

Κεντρικός άξονας του σχεδιασμού αποτέλεσε η διασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών να συνέρχονται, χωρίς να διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν προσαρμοσμένα στην περίσταση μέτρα τροχαίας με τις ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ώστε η μετακίνηση των αγροτών να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια για τους ίδιους και τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου, σε όλη τη διαδρομή από την περιφέρεια στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα, η κίνηση των γεωργικών ελκυστήρων θα γίνει συνοδεία περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας με συγκεκριμένο δρομολόγιο τόσο από το Κάστρο Βοιωτίας όσο και από τα Μέγαρα Αττικής, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πριν τη μετάβαση στην Αθήνα. Παράλληλα, για να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Για τα ακριβή μέτρα τροχαίας και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν θα σας ενημερώσει ο επικεφαλής του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (Θ.Ε.Π.Ε.Κ.) Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεοφάνης Αναγνώστου.

Προϊστάμενος Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (Θ.Ε.Π.Ε.Κ.) Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεοφάνης Αναγνώστου:

Όπως προανέφερε και η Εκπρόσωπος Τύπου, από αύριο το μεσημέρι λόγω της επικείμενης συγκέντρωσης- διαμαρτυρίας των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, η τροχαία θα εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και συγκεκριμένα:

Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.

Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Θα παρέχουμε συνεχή πληροφόρηση για περαιτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

 

Ξεκίνησαν τα πρώτα τρακτέρ συνοδεία περιπολικών

Ήδη από το πρωί της Δευτέρας, συντεταγμένα και σε συνεννόηση με την Ελληνική Αστυνομία ξεκίνησε η κάθοδος των τρακτέρ των αγροτών στην Αθήνα.

Από το πρωί βρίσκονται στον Ε65 επιτελείς της Αστυνομίας που σε συνεννόηση με τους αγρότες φροντίζουν για την ομαλή άφιξη των τρακτέρ και των λεωφορείων στο κέντρο της Αθήνας.

Τα τρακτέρ θα συγκεντρωθούν μέχρι το απόγευμα στο Κάστρο Βοιωτίας για την τελική τους ευθεία. Συνολικά από τη Θεσσαλία υπολογίζεται πως θα κατέβουν 61 τρακτέρ.

Περισσότερα από 60 τρακτέρ και ένας μεγάλος αριθμός από αγροτικά Ι.Χ. και γεωργικά μηχανήματα συγκεντρώθηκαν από την Θεσσαλία στην Ανθήλη λίγο μετά την Λαμία. Πριν λίγα λεπτά έφτασε και το τελευταίο κομβόι από τρακτέρ.

Ήδη τα τρακτέρ ξεκίνησαν από τον κόμβο της Ανθήλης για το Κάστρο της Βοιωτίας το σύνολο των γεωργικών ελκυστήρων και μαζί τους αρκετά φορτηγά αυτοκίνητα, γεωργικά μηχανήματα και πολλά αγροτικά.

Στα τρακτέρ που έφτασαν από τη Θεσσαλία προστέθηκαν άλλα 12 τρακτέρ από το μπλόκο της Ανθήλης και ήδη συνεχίζουν την πορεία τους προς την Αταλάντη 72 τρακτέρ και πολλά αγροτικά οχήματα. Να σημειώσουμε ότι στον κόμβο της Αταλάντης θα προστεθούν κι άλλα τρακτέρ από την ευρύτερη περιοχή και απόψε το βράδυ θα φτάσουν μέχρι το Κάστρο της Βοιωτίας όπου και θα διανυκτερεύσουν.
Πού βρίσκονται τα τρακτέρ

Λίγο μετά τις 10 το πρωί περίπου 20 τρακτέρ από την Καρδίτσα μαζί με αυτά από το Μεγαλοχώρι Τρικαλων ανέβηκαν στον Ε65 με προορισμό την Λαμία και το Κάστρο Βοιωτίας.

Παράλληλα περίπου 15 τρακτέρ από τον Πλατύκαμπο θα φτάσουν στο Στεφανοβίκειο μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας-Βόλου, όπου θα προστεθούν στο κονβόι τα τρακτέρ του μπλόκου. Στη συνέχεια θα ανέβουν στην Εθνική οδό και θα φτάσουν στον Αλμυρό όπου θα προστεθούν και τα τρακτέρ αυτού του μπλόκου τα οποία υπολογίζονται σε 30 ώστε όλοι μαζί να κατευθυνθούν στο Κάστρο Βοιωτίας όπου θα φτάσουν το απόγευμα.

Πάνω σε πλατφόρμες τα τρακτέρ των αγροτών της Μακεδονίας

Για την κάθοδό τους στην Αθήνα, την Τρίτη, ετοιμάζονται οι αγρότες της Μακεδονίας, φορτώνοντας τα τρακτέρ πάνω σε πλατφόρμες.

Οι αγρότες από το μπλόκο του Νησελίου, ένα από τα πιο δυναμικά της Βόρειας Ελλάδας, από νωρίς το πρωί, σύμφωνα με το thesstoday, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα για τη διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών, λίγες ώρες πριν αναχωρήσουν για το Κάστρο Βοιωτίας, που αποτελεί σημείο συνάντησης με τους συναδέλφους τους από τα υπόλοιπα μπλόκα της Ελλάδας.

Το συγκεκριμένο μπλόκο θα δώσει το παρών με έξι αγροτικά μηχανήματα και εκατοντάδες αγρότες στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, ενώ συνολικά ο αριθμός των αγροτικών μηχανημάτων θα ξεπεράσει τα 150. Έχουν χαρακτηρίσει την αυριανή κινητοποίηση ως τη μεγαλύτερη στα χρονικά της Ελλάδας, καθώς εκτός από τα τρακτέρ θα καταφθάσουν και περίπου 60-70 λεωφορεία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 17.30, την Τρίτη έχει προγραμματιστεί προσυγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας, και μια ώρα αργότερα σχεδιάζουν δυναμική είσοδο στην πλατεία Συντάγματος.

Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ έχει καταλήξει στο σχέδιο για την άφιξη των τρακτέρ και των λεωφορείων που θα μεταφέρουν αγρότες στο κέντρο της Αθήνας με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στις 17:30 το απόγευμα της Τρίτης θα γίνει μια προσυγκέντρωση στην Ομόνοια και στις 18:30 η συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αποφασίστηκε όλα τα τρακτέρ και τα οχήματα των αγροτών να φτάσουν αρχικά έως τη λεωφόρο Αθηνών και από εκεί να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία στην Πλατεία Καραϊσκάκη και τελικά στην πλατεία Ομονοίας.

Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε πώς όσα τρακτέρ έρθουν στην Αττική, τόσα θα μπουν στο κέντρο της Αθήνας, να μην υπάρξει, δηλαδή, πλαφόν στον ανώτατο αριθμό των αγροτικών οχημάτων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος της αγροτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας, εκτιμάται ότι περίπου 200 τρακτέρ θα βρεθούν στην πλατεία Συντάγματος, ενώ 5.000 άτομα έχουν εγγραφεί για να μετακινηθούν με λεωφορεία.

 

Στον ίδιο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και μια συνεννόηση με τους αγρότες που θα φτάσουν στα διόδια Αφιδνών, από τη βόρεια Ελλάδα, και στα διόδια Ελευσίνας, από τη νότια Ελλάδα, ώστε όλα τα αγροτικά οχήματα και τρακτέρ να ξεκινήσουν μαζί για το κέντρο της πρωτεύουσας.

Όσον αφορά τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες για τη συγκέντρωση, το σχέδιο της ΕΛΑΣ προβλέπει να συγκεντρωθούν στο ΟΑΚΑ ώστε στη συνέχεια οι αγρότες να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας με τον ΗΣΑΠ. Στα πλαίσια του σχεδίου αυτού όλη η δύναμη της τροχαίας θα είναι στον δρόμο ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ στο λεκανοπέδιο.

Όπως εξηγούν από πλευράς αστυνομίας, δεν υπάρχει καμία διάθεση της ΕΛΑΣ για αντιπαράθεση με τους αγρότες με τις ίδιες πηγές, ωστόσο, να ξεκαθαρίζουν ότι «είναι δικαίωμα των αγροτών να διαδηλώσουν αλλά δεν μπορεί η Αθήνα να κλείσει για δύο ημέρες».

Η εκτίμηση είναι ότι τα τρακτέρ και οι αγρότες θα αναχωρήσουν από την Αθήνα την Τετάρτη, με τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ να αναλαμβάνουν τη φύλαξη των τρακτέρ που θα είναι στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Συμβολικοί αποκλεισμοί και την Δευτέρα

Την ίδια ώρα, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του νομού Χαλκιδικής, συνεχίζουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς. Συγκεκριμένα, απέκλεισαν σήμερα το λιμάνι των Νέων Μουδανιών, για πάνω από δύο ώρες – από τις 11 το πρωί- παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στην είσοδο του λιμένα.

Την ίδια στιγμή, παραμένουν παρατεταμένα τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματά τους στον κόμβο των Νέων Μουδανιών επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, από τις 25 Ιανουαρίου.

Αύριο, στις 6.30 το πρωί, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι (πάνω από 200 άτομα) θα αναχωρήσουν από το νομό της Χαλκιδικής, με τρία λεωφορεία και οχήματα ιδιωτικής χρήσης, με προορισμό την Αθήνα, όπου θα συμμετάσχουν στο Πανελλαδικό Αγροτικό Συλλαλητήριο, που είναι προγραμματισμένο για τις 18.30.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Φιλοκλής Γκοτζιάς, το τι μέλλει γενέσθαι μετά το συλλαλητήριο στην Αθήνα «δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμη, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στις διεκδικήσεις μας».

 

 

πληροφορίες από ΑΠΕ