Στους χώρους εστίασης-διασκέδασης θα εισέρχονται και πάλι από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου μόνο εμβολιασμένοι και καθήμενοι.
Στους χώρους εστίασης-διασκέδασης θα εισέρχονται και πάλι από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου μόνο εμβολιασμένοι και καθήμενοι.

Την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε, επιστρέφει η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση, ενώ καταργείται ο περιορισμός του ωραρίου.

Η χαλάρωση των περιορισμών -όπως διευκρίνισε το Υπουργείο Υγείας, καθώς ο κ. Πλεύρης δεν το ανακοίνωσε- θα τεθεί σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου, στις 6 το πρωί.

Την ίδια ώρα, παραμένει ο περιορισμός του 10% στα γήπεδα, με ανώτατο όριο τους 1.000 θεατές, ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός, αναμένεται να επανεξεταστεί σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, την επόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα, συνεδρίασε η επιτροπή των ειδικών, η οποία άναψε το «πράσινο φως» για μερική άρση των μέτρων στην εστίαση και επιστροφή της μουσικής στα καταστήματα.

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε πως δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού έως τις 7 Φεβρουαρίου, καθώς πολλοί εμβολιασμοί αναβλήθηκαν, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Πιο συγκεκριμένα, επειδή στην κακοκαιρία πολλοί συμπολίτες μας που είχαν προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό, δεν μπόρεσαν να εμβολιαστούν, δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού τους από 31 Ιανουαρίου έως και 7 Φεβρουαρίου.

Αυτό σημαίνει, τόνισε ο υπουργός Υγείας, ότι όσοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει επτά μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.

Η ολομέλεια της επιτροπής των ειδικών αξιολόγησε τα επιδημιολογικά στοιχεία και διαπίστωσε ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, με την σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων στις 17.000-20.000, ενώ ανάλογη σταθεροποίηση παρατηρείται και στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» της επιδημίας -δηλαδή τις εισαγωγές, τις νοσηλείες σε απλές κλίνες και ειδικές Μονάδες και τους διασωληνωμένους ασθενείς.

Το αποτύπωμα της μετάλλαξης “Όμικρον” αξιολογήθηκε ως ηπιότερο αυτού που αναμενόταν, καθώς νόσησαν κυρίως νέα άτομα, που ανάρρωσαν γρήγορα και το επιδημικό αυτό κύμα δεν προκάλεσε απότομη αύξηση στους διασωληνωμένους.

Το κύμα της “Δέλτα” μας είχε αφήσει «κληρονομιά» περί τους 600 διασωληνωμένους και κατά τη φάση της κυριαρχίας της “Όμικρον” που διανύουμε, οι διασωληνωμένοι δεν έχουν υπερβεί τους 680, παρά το γεγονός ότι στην κορύφωση της επιδημίας καταγράφονταν κατά μέσο όρο 35.000 κρούσματα ημερησίως.

Οι ειδικοί της επιτροπής εστίασαν ειδικά στο στοιχείο ότι η “Όμικρον” έπληξε κυρίως τις ηλικίες με αυξημένη κινητικότητα, που στην πλειοψηφία τους είναι και εμβολιασμένοι πολίτες, και θεωρεί ότι το άνοιγμα της εστίασης με απελευθέρωση του ωραρίου και της μουσικής δεν αναμένεται να προκαλέσει νέα έξαρση κρουσμάτων.