Σοβαρούς τριγμούς στους κόλπους της Αστυνομίας αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή προκαλεί το «ξήλωμα» του απερχόμενου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντίνου Σκούμα, λίγες ημέρες μετά την ανανέωση της θητείας του και πριν καλά καλά συμπληρώσει έναν χρόνο στη θέση του.
Η… αποπομπή του ήταν τόσο άκομψη, που είναι να απορεί κανείς για τους τόσο σοβαρούς λόγους που επέβαλαν «εδώ και τώρα» την καρατόμηση του, ενώ αυτό θα μπορούσε, εφόσον κρινόταν επιβεβλημένο, να γίνει μετά τις εκλογές. Τι ήταν αυτό που δεν μπορούσε να περιμένει άλλο και οδήγησε σε μία απόφαση που ήδη προκαλεί αναταράξεις αφού ο Κωνσταντίνος Σκούμας δεν φαίνεται διατεθειμένος να πέσει αμαχητί;
Πήραμε μία πρόγευση από το αιχμηρότατο περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε για την απομάκρυνσή του, το πνεύμα της οποίας είναι εναρμονισμένο με τον ντόρο που προκάλεσαν κάποιες πολυσυζητημένες αποστρατείες στις πρόσφατες κρίσεις αλλά και αποκαλύψεις που ακολούθησαν με παρεμβάσεις και διασυνδέσεις με κυκλώματα της Greek Mafia.
Κρατήστε σε πρώτη φάση φράσεις όπως «δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα κανενός», «οι Αρχές μου είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας», «αποχωρώ με αξιοπρέπεια και καθαρή τη συνείδησή μου και παραδίδω στην κρίση όλων τα γεγονότα, τα οποία στην πορεία θα γίνουν ακόμη πιο αντιληπτά».
Οι αιχμές Σκούμα, όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν κινητοποιήσει στο έπακρο τα κομματικά αντανακλαστικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που ζητούν άμεσα απαντήσεις, ακόμα και να κληθεί ο απερχόμενος αρχηγός να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή.
Όλα δείχνουν ότι αυτή η ιστορία δεν θα είναι και τόσο «αναίμακτη» ενόψει και εθνικών εκλογών, ενώ από κάποιους εκλαμβάνεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεκαθαριστούν καταστάσεις και πρόσωπα και να επέλθει κάθαρση και ηρεμία, αν και αυτό μοιάζει περισσότερο ουτοπικό στην ελληνική πραγματικότητα που οι διασυνδέσεις πολιτικής, αστυνομίας και επιχειρηματικότητας είναι σε ορισμένες περιπτώσεις, δυστυχώς, άρρηκτες.
Από την άλλη, ο όρος «κάθαρση» είναι πολύ σχετικός και υποκειμενικός, ανάλογα τελικά με το που πρόσκεινται κρινόμενοι και κριτές.
Κύκλοι της Κατεχάκη αποδίδουν την απόφαση της αντικατάστασης του κ. Σκούμα στις επιχειρησιακές αστοχίες της ΕΛ.ΑΣ σε σχέση με τη διαχείριση των πρόσφατων μεγάλων διαδηλώσεων για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.
Αυτό όμως ήταν η σταγόνα, λένε όσοι ξέρουν. Λίγο-πολύ οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι η παραμονή του Κωνσταντίνου Σκούμα ήταν μάλλον αμφίβολη μετά τις εκλογές. Άπαντες όμως έδειξαν να αιφνιδιάζονται πραγματικά με τις εξελίξεις των τελευταίων 24ωρών. Ήταν κάτι που δεν τον περίμεναν.
Ο Κωνσταντίνος Σκούμας φέρεται να ανήκε στο περιβάλλον του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, και του αποδίδεται ότι σε πολλές περιπτώσεις ενεργούσε ως μοχλός πίεσης του εν λόγω πολιτικού προσώπου. Οι εσωτερικές συγκρούσεις εντάθηκαν μετά τις πρόσφατες κρίσεις και την αποστρατεία δύο αξιωματικών επιρροής του Λευτέρη Οικονόμου, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει «πόλεμος», όπως υποστηρίζουν ορισμένα ΜΜΕ, επικαλούμενα κύκλους της ΕΛ.ΑΣ.
Όπως αποκαλύπτεται και μέσα από την απάντηση του Κ. Σκούμα, ο ρόλος του στις πρόσφατες κρίσεις ήταν σχεδόν ανύπαρκτος.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα στον Ιανουάριο, είχαν αποστρατευτεί οι επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Ηλίας Κοσσυβάκης και Πληροφοριών Νίκος Τσέτσικας, οι οποίοι θεωρούνταν άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Οικονόμου.
Τότε, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκος, είχε κάνει σοβαρότατες καταγγελίες και είχε μιλήσει για κάθαρση που θα συνεχιστεί. Μάλιστα, είχε καταγγείλει δημόσια ότι από την πιο νευραλγική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολείται με σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς και παρανομίας, δεν είχε ούτε τη στοιχειώδη ενημέρωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι είχαν αυτονομηθεί σε σημείο τέτοιο που δεν ενημέρωναν τον υπουργό για τις υποθέσεις που χειρίζονταν.
Όλο αυτό το κλίμα ενέτεινε τον υπόγειο πόλεμο, στο πλαίσιο του οποίου είδαν το φως της δημοσιότητας και σοβαρές καταγγελίες κατά του Τάκη Θεοδωρικάκου αλλά και του πρώην Ααρχηγού της ΕΛ.ΑΣ και νυν γ. γραμματέα του Υπουργείου, Μιχάλη Καραμαλάκη, περί ωμών παρεμβάσεων, με τους δύο να μιλούν για συκοφαντίες και αθλιότητες και να «απαντούν» με μηνύσεις.
Στα… τάρταρα το κύρος και η εικόνα της Αστυνομίας
Σε κάθε περίπτωση η γραπτή δήλωση του κ. Σκούμα είναι βαρύτατη, αφήνει σαφείς αιχμές και υπονοούμενα και όλα δείχνουν ότι το πράγμα θα έχει συνέχεια. Είναι μία ανακοίνωση στην οποία περιγράφονται και καταγγέλλονται καταστάσεις που μόνο διασύρουν το κύρος και την εικόνα της Αστυνομίας.
«Μοναδικό κριτήριο διαχρονικά κατά την, επί σειρά ετών, υπηρεσιακή μου διαδρομή υπήρξε η προσφορά προς την κοινωνία και τον κάθε πολίτη, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις.
Η επιχειρησιακή μου ικανότητα και αποτελεσματικότητα είναι διαγνωσμένες εν τοις πράγμασι, τόσο στη διαχείριση της υβριδικής απειλής χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας στον Έβρο το 2020 και την αντιμετώπιση της εξέγερσης 10.000 μεταναστών στη Λέσβο όσο και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος με απτά στατιστικά δεδομένα.
Η ακεραιότητα του χαρακτήρα μου και η διαφάνεια στις επιλογές μου είναι εγνωσμένες σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, τους θεσμικούς φορείς με τους οποίους συνεργάστηκα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε όλη στην κοινωνία των πολιτών.
Πίστευα πάντα, και έτσι πορεύτηκα μέχρι σήμερα, από κάθε θέση ευθύνης που υπηρέτησα ότι η εξέλιξη κάθε συναδέλφου πρέπει να γίνεται με κριτήρια αξιοκρατικά και αμιγώς υπηρεσιακά. Με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας και τη λειτουργία της σύμφωνα με τις Δημοκρατικές Αρχές και το Κράτος Δικαίου. Ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου, ουδείς είναι πάνω από το Δημόσιο Συμφέρον.
Διαπνεόμενος από αυτές τις Αρχές και Αξίες επέμενα πάντα να τοποθετούνται σε κρίσιμες, μάχιμες θέσεις μόνο όσοι, με την επάρκεια και εμπειρία τους, μπορούν να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους.
Στάθηκα εμπόδιο ως Αρχηγός στην απογύμνωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των μάχιμων υπηρεσιών του Σώματος και στη μετακίνηση αστυνομικών σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον.
Πάντα βρισκόμουν σε «πόλεμο» με τα κυκλώματα κάθε είδους που λυμαίνονται τον κόπο των Ελλήνων και δρούνε σε βάρος της Κοινωνίας.
Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός.
Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής. Για την ακρίβεια, αυτές οι Αρχές μου είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου. Μιας θητείας, η οποία ανανεώθηκε μόλις πριν από έναν περίπου μήνα.
Αποχωρώ με αξιοπρέπεια και καθαρή τη συνείδησή μου και παραδίδω στην κρίση όλων τα γεγονότα, τα οποία στην πορεία θα γίνουν ακόμη πιο αντιληπτά».
ΣΥΡΙΖΑ: Κάτι σάπιο υπάρχει στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη
Την άμεση κλήση του τέως Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Σκούμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο πρώην Αρχηγός κος Σκούμας πρέπει άμεσα να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να εξηγήσει τι εννοεί όταν λέει: ‘Δεν θα γίνω εξιλαστήριο θύμα επειδή σεβόμουν το Σύνταγμα’.
Η σιωπή Μητσοτάκη – Θεοδωρικάκου στις σοβαρές καταγγελίες του πρώην Αρχηγού της ΕΛΑΣ κ. Σκούμα απλά επιβεβαιώνει ότι κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη», αναφέρει ειδικότερα σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.
Εξηγήσεις ζητά και το ΠΑΣΟΚ
Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του Τομέα Προστασίας του Πολίτη ζητάει εξηγήσεις για τα όσα υπονοεί ο αντικατασταθείς αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κ. Σκούμας.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως η ανακοίνωση του αποπεμφθέντος αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τα αίτια της απομάκρυνσης από τη θέση του, καταδεικνύει σκοτεινές διαδρομές προσώπων εντός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τα οποία επέβαλαν τις επιθυμίες τους.