Συνεχίζεται το κρεσέντο προκλη- τικότητας Τουρκίας και Ερντογάν

Συνεχίζεται το προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας όσο πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές με τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν να επιδίδονται σε ένα ντόμινο ακροτήτων.  Μετά τις δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν σε σχέση με το Casus Beli, τη σκυτάλη πήρε ο Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΡ.

Ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε ευθέως την Ελλάδα λέγοντας ότι, αν η Αθήνα «καθίσει φρόνιμα», η Άγκυρα δεν θα την χτυπήσει με πυραύλους.

«Δεν είχαμε εμείς πύραυλο και τώρα που φτιάξαμε τον δικό μας, οι Έλληνες πανικοβλήθηκαν» είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, και συνέχισε: «Οι εφημερίδες γράφουν πρωτοσέλιδα: “Κοιμάστε και ο Τούρκος από εκεί στέλνει Tayfun από τη Σμύρνη”».

Ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να τονίσει ότι ο πύραυλος έχει εμβέλεια 510 χιλιομέτρων, κάνοντας σαφές ωστόσο ότι αυτό δεν είναι αρκετό. «Πρέπει να την αυξήσουμε στα 1.000 χιλιόμετρα» δήλωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε:

«Ηρεμήστε, συμπεριφερθείτε καλά. Δεν έχουμε καμία σχέση εμείς με την Αθήνα. Δεν αγγίζουμε αυτούς που δεν μας αγγίζουν» επεσήμανε.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και ερωτηθείς για το τι θα κάνει η Άγκυρα σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη στα 12 μίλια, ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήλ Καλίν, είπε:

«Όχι στα 12 μίλια, αλλά ακόμη και στα 6, 7, 8, 9 μίλια να γίνει επέκταση, δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε αυτό, αποκλείεται. Αυτό θα έχει βαριές συνέπειες και για την Ελλάδα». «Προέτρεψε» δε, την Αθήνα να μην ακολουθήσει ένα «τέτοιο μονοπάτι». «Αν κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν πρόκειται να το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Καλίν υπενθύμισε, επίσης, τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επί του ζητήματος.

Όπως εξήγησε, μια επέκταση χωρικών υδάτων στην Κρήτη στα 12 μίλια θα σήμαινε ότι ένα τουρκικό ή και ξένο πλοίο που φεύγει από τη Μαύρη Θάλασσα, τον Μαρμαρά ή το Αιγαίο θα φτάνει στη Μεσόγειο μόνο εάν περάσει μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. «Κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε» υποστήριξε ο ίδιος, λέγοντας παράλληλα ότι αυτό αντιβαίνει στο Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο και «δεν συνάδει με τις σχέσεις γειτονίας».