`Τη διάσταση της «ηθικής παρενόχλησης» στο χώρο εργασίας στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID – 19 ανέδειξε σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε αναφορικά με την παρενόχληση στο χώρο εργασίας.
Η ημερίδα υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης και την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και τις Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας Κρήτης.
Στη διάρκεια της ημερίδας, εκτός από την πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση της ηθικής παρενόχλησης, αναλύθηκαν επίσης οι προκλήσεις που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Κρήτη πριν και κατά την περίοδο της πανδημίας covid-19, με τη διεξαγωγή πρωτογενούς έρευνας, από την Επίκουρη Καθηγήτρια του ΕΛΜΕΠΑ, Μαρία Παπαδακάκη.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η ηθική παρενόχληση είναι μία ύπουλη και δυσδιάκριτη κακοποιητική συμπεριφορά που οι εργαζόμενοι που γίνονται αποδέκτες αυτής δεν μπορούν να αναγνωρίσουν. Λόγω της παρατεταμένης διάρκειάς της και της σταδιακής της κλιμάκωσης μπορεί να αναγκάσει τους εργαζόμενους ακόμη και να εγκαταλείψουν την εργασία τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι εργαζόμενοι πριν από την πανδημία (2019) πιο συχνά αναφέρουν συμπεριφορές όπως “Παρακολουθούν την απόδοση μου την ώρα που εργάζομαι” (63%), “Με επιφορτίζουν με υπερβολικές εργασίες που δε μπορώ εύκολα να διαχειριστώ” (44%), “Ασκούν άδικη κριτική στη δουλειά μου” (44%), “Μου συμπεριφέρονται με αγένεια” (44%). Μετά την εμφάνιση της πανδημίας (2021), οι συμμετέχοντες πιο συχνά αναφέρουν συμπεριφορές όπως: “Με επιφορτίζουν με υπερβολικές εργασίες που δε μπορώ εύκολα να διαχειριστώ” (20%), “Δε μου επιτρέπουν να απολαμβάνω τα νόμιμα δικαιώματα μου ως εργαζόμενος (16%), “Μου συμπεριφέρονται με αγένεια” (15%). Αναφορικά με την υγεία και την ασφάλεια των συμμετεχόντων, 2/5 περιγράφουν την υγεία τους μέτρια έως κακή, τόσο πριν, όσο και μετά την πανδημία. 1/4 αναφέρει μακρά απουσία από εργασία μετά την πανδημία, ενώ 1/5 είχε δηλώσει το ίδιο πριν από την πανδημία.
Πιο ευάλωτοι σε συμπεριφορές παρενόχλησης βρέθηκαν να είναι οι νέοι σε ηλικία, οι άγαμοι και διαζευγμένοι, οι απόφοιτοι τεχνικών σχολών, οι εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου/έργου, οι έχοντες προϋπηρεσία μικρότερη των 5 ετών και οι απασχολούμενοι με ευέλικτα ωράρια εργασίας.
Οι εργαζόμενοι που προσδιορίζουν την υγεία τους ως κακή, οι εργαζόμενοι που απουσιάζουν έως 25 ημέρες και οι εργαζόμενοι που αναφέρουν την εμπειρία τουλάχιστον ενός εργατικού ατυχήματος φαίνεται να υφίστανται περισσότερη παρενόχληση σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Συμπερασματικά προκύπτει, ότι πριν από την πανδημία οι εργαζόμενοι δυσφορούσαν κυρίως με συμπεριφορές. Μετά την πανδημία, φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι δυσφορούν με την ασάφεια στο αντικείμενο εργασίας τους, τον παράλογο όγκο της δουλειάς, τις παράλογες προθεσμίες, την έλλειψη εξοπλισμού και τις κακές συνθήκες απομακρυσμένης εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, μετά την εμφάνιση της πανδημίας φαίνεται να μειώνονται συμπεριφορές που στηρίζονται στη διαπροσωπική επαφή και σε άμεσες σωματικές ή λεκτικές απειλές ή χρήση ψυχολογικής. Ωστόσο, μετά την εμφάνιση της πανδημίας φαίνεται να αυξάνονται οι συμπεριφορές συγκεκαλυμένης επιθετικότητας ή η δυσφορία των εργαζόμενων από τις συνέπειες της ανεπαρκούς οργάνωσης της εργασίας από την πλευρά του εργοδότη.
Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό η γενική γραμματέας Οικογενειακής και Δημογραφικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Γιάννα Χορμόβα, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η επικεφαλής του Γραφείου Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Αναπληρώτρια διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «Αγία Βαρβάρα», Φωτεινή Βρύνα και ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόεδρος της ΠΕΠΙΣ Κρήτης, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς.
Η κ. Χορμόβα εξήρε το έργο της ΠΕΠΙΣ Κρήτης και του Προέδρου της κ. Βαμβακά, τον οποίο όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θεωρεί συνεργάτη της Γενικής Γραμματείας, επεσήμανε ότι το έργο αυτό αποτελεί υπόδειγμα και για τις υπόλοιπες ΠΕΠΙΣ της χώρας για την ουσιαστική προώθηση της ισότητας των φύλων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Ο περιφερειάρχης, κ. Αρναουτάκης, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες για τις σημαντικές τους παρεμβάσεις, επεσήμανε ότι: «Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στη χώρα μας αποκάλυψαν μια σκληρή πραγματικότητα, με δεκάδες γυναίκες από το χώρο του αθλητισμού, της τέχνης, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να αναμετρώνται με τον ίδιο τους τον εαυτό και να καταγγέλλουν φαινόμενα παρενόχλησης και βίας στην εργασία τους».
Η κ. Βρύνα, τόνισε ότι είναι κρίσιμο να αναγνωρισθεί η σοβαρότητα του φαινομένου της παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας, το οποία έχει έντονα διαβρωτική και τοξική επίδραση στην ποιότητα της εργασίας και ιδιαίτερα δυσμενείς ή ακόμη και καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους.
Από την πλευρά του ο κ. Βαμβακάς τόνισε ότι: «Τα γεγονότα και οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο χρονικό διάστημα ανέδειξαν με τον πιο καταφανή τρόπο ότι η θυματοποίηση των εργαζομένων και οι κακοποιητικές συμπεριφορές, η βία και ο εκφοβισμός που υφίστανται ενυπάρχουν σε κάθε εργασιακό χώρο και συνιστούν κατάφορη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελούν απειλή για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και πλήττουν την αξιοπρέπεια, την προσωπικότητα και την ίδια τους την υπόσταση».