Έρευνα και στην Ελλάδα για 2,5 δισ που δόθηκαν σε 10 εταιρείες

Η Ελλάδα είναι υπό έρευνα αναφορικά για το πώς 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ χορηγήθηκαν σε μόλις 10 εταιρείες, με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να επιβεβαιώνει ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη αναφέρει ρεπορτάζ του Politico . Η ελληνική έρευνα επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως χειραγωγήθηκαν δημόσιοι διαγωνισμοί – καθώς οι εταιρείες φέρονται να συνεννοήθηκαν προκειμένουν να μην ανταγωνιστούν η μία την άλλη για την ίδια σύμβαση, περιορίζοντας έτσι τον αριθμό των εταιρειών που επωφελήθηκαν. Σε ανακοίνωσή της, η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέφερε ότι εξετάζει αν υπήρξε παραβίαση της συνθήκης της ΕΕ που «απαγορεύει τις αντιανταγωνιστικές συμφωνίες και αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων που εμποδίζουν, περιορίζουν ή στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, τις μονομερείς πρακτικές που συνιστούν πρόσκληση για συνεννόηση ή μελλοντικές ανακοινώσεις τιμών σε ανταγωνιστές και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Νεκταρίας Σταμούλη για το Politico, οι αρχές ερευνούν καταγγελίες για απάτη που συνδέεται με τον τρόπο που χορηγήθηκαν κονδύλια της ΕΕ ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα, με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να επιβεβαιώνει ότι έχει ξεκινήσει έρευνα.

Τα γραφεία των τριών εταιρειών τηλεπικοινωνιών της χώρας — Cosmote, Vodafone και Nova — καθώς και πέντε εταιρειών πληροφορικής και δύο εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών δέχτηκαν έφοδο από κλιμάκιο της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού τον περασμένο μήνα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές συνέλαβαν περισσότερους από 20 υπόπτους στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία που συνδέονται με φερόμενο σχέδιο απάτης ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ιταλία.

Η ελληνική έρευνα επικεντρώνεται σε διαδικασίες δημόσιων διαγωνισμών όπου οι εταιρείες φέρεται να συνεννοήθηκαν προκειμένου να αποφύγουν περισσότερες από μία από αυτές να διαγωνιστούν για την ίδια σύμβαση – περιορίζοντας τον αριθμό των εταιρειών που επωφελήθηκαν. Αυτό ενδέχεται να οδήγησε σε αύξηση των αμοιβών που μπορούσαν να χρεώσουν, εμποδίζοντας τελικά τους Έλληνες φορολογούμενους να αποκομίσουν όλα τα οφέλη από τα χρήματα της ΕΕ.

Με έργα αξίας 35,95 δισ. ευρώ, η Ελλάδα είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους του ταμείου, γνωστού ως Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Περίπου το ένα πέμπτο αυτού του ποσού πηγαίνει για να γίνει η χώρα πιο ψηφιακή, σύμφωνα με το σχέδιο που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μέχρι σήμερα, περίπου 600 ψηφιακά έργα αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ έχουν δημοπρατηθεί και ανατεθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο ανατέθηκαν αυτά τα έργα.

Σε ανακοίνωσή της, η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέφερε ότι εξετάζει αν υπήρξε παραβίαση της συνθήκης της ΕΕ που «απαγορεύει τις αντιανταγωνιστικές συμφωνίες και αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων που εμποδίζουν, περιορίζουν ή στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, τις μονομερείς πρακτικές που συνιστούν πρόσκληση για συνεννόηση ή μελλοντικές ανακοινώσεις τιμών σε ανταγωνιστές και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης».

Σύμφωνα με το Politico, η Vodafone επιβεβαίωσε την έρευνα της επιτροπής ανταγωνισμού. Οι άλλες εταιρείες δεν απάντησαν σε σχετικά ερωτήματα. Το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού και το υπουργείο Ανάπτυξης της χώρας δεν σχολίασαν αμέσως.

Μεταξύ τους, οι 10 εταιρείες υπό έρευνα κέρδισαν συμβάσεις για περισσότερα από 600 έργα στον τομέα της τεχνολογίας μεταξύ των ετών 2020 και 2023, το καθένα αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Λίγα από αυτά τα έργα είχαν περισσότερες από μία προσφορές κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Η έρευνα ξεκίνησε όταν η European Dynamics, μια ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών λογισμικού και πληροφορικής, υπέβαλε καταγγελία τον Νοέμβριο του 2023 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εποπτεύει τη διαχείριση του RRF, υποστηρίζοντας ότι ένας δημόσιος διαγωνισμός ήταν μεροληπτικός υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών.