Στην Τανάγρα προσγειώνονται σήμερα τα πρώτα έξι από τα συνολικά 24 δικινητήρια μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, τα οποία ανοίγουν μία νέα σελίδα στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας και της Εθνικής Άμυνας.
Πριν προσγειωθούν στην Τανάγρα τα έξι αεροσκάφη, θα έχουν ολοκληρώσει μία πτήση διάρκειας περίπου 2.5 ωρών χωρίς ενδιάμεσο σταθμό από το Ιστρ της Γαλλίας, ενώ συμβολικά θα περάσουν και πάνω από την Ακρόπολη.
Τα έξι αεροσκάφη, εκ των οποίων τα τέσσερα μονοθέσια και τα δύο διθέσια, θα φθάσουν στην Ελλάδα με χειριστές Επισμηναγούς και Αντισμήναρχους Ιπτάμενους της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Πρόκειται για έμπειρους ιπτάμενους της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι τους τελευταίους 12 μήνες εκπαιδεύονται στον χειρισμό των δικινητήριων γαλλικών μαχητικών. Στα δύο διθέσια Rafale θα επιβαίνουν ως συγκυβερνήτες Γάλλοι εκπαιδευτές της Dassault, οι οποίοι θα παραμείνουν στην Ελλάδα για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να προσφέρουν αρωγή στην εκπαίδευση των νεότερων Ελλήνων πιλότων.
Από τη στιγμή που τα ελληνικά Rafale θα εισέλθουν στο FIR Αθηνών, ένα ζευγάρι αεροσκαφών Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας θα πετά φτερό-φτερό δίπλα στα δικινητήρια μαχητικά μέχρι και την ώρα προσγείωσής τους στην Τανάγρα, η οποία προσδιορίζεται για τις 12.30 το μεσημέρι της προσεχούς Τετάρτης. Τελετή ένταξης Ταυτόχρονα με την προσγείωση των έξι Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης θα γίνει και η επίσημη τελετή ένταξής τους στην 332 Μοίρα.
Ήδη οκτώ από τους πρώτους 12 Έλληνες πιλότους που έχουν μυηθεί στα μυστικά του χειρισμού των Rafale έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους. Μάλιστα οι τέσσερις από τους πρώτους 12 που εκπαιδεύτηκαν στην πτήση με τα δικινητήρια γαλλικά μαχητικά έχουν πιστοποιηθεί και ως εκπαιδευτές και τους επόμενους μήνες αναμένεται να αναλάβουν την εκπαίδευση των ιπταμένων που έχουν ήδη λάβει φύλλα μετάθεσης για την 332 Μοίρα με χαρακτηριστικό κλήσης το «Γεράκι».
Τις προηγούμενες εβδομάδες στη βάση της Τανάγρας επικρατούσε πυρετός προετοιμασιών. Τα κτίρια και τα υπόστεγα της Μοίρας «Γεράκι» ανακαινίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν ώστε όλα να είναι έτοιμα για την υποδοχή τους: από τα συνεργεία μέχρι τα shelters όπου θα φυλάσσονται τα γαλλικής κατασκευής Rafale, όταν θα βρίσκονται στο έδαφος. Ηδη σχεδόν 50 τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν εκπαιδευτεί στη συντήρηση, στον έλεγχο και την επισκευή τους ακολουθώντας ειδικό πρόγραμμα για την επιμόρφωσή τους στη βάση του Μερινιάκ στη Γαλλία από έμπειρους τεχνικούς της κατασκευάστριας Dassault.
Συνολικά 2,32 δισ. θα δαπανηθούν για τα πρώτα 18 Rafale και τα όπλα τους, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για αγορά ακόμη έξι καινούριων μαχητικών αεροσκαφών Rafale, προϋπολογισμού 1.070 δισ. ευρώ. Με τα Rafale η Πολεμική Αεροπορία σταδιακά «αλλάζει πίστα».
Τα Rafale σε σχέση με τα F-16 υπερέχουν σε ακτίνα δράσης, χρόνο παραμονής άνωθεν της μάχης, ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου, ευελιξία και επιβιωσιμότητα, δεδομένου ότι διαθέτουν δύο κινητήρες σε σχέση με τα F-16 που διαθέτουν έναν, λένε οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας.